Pfizer: Σε πλήρη ανάπτυξη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Θεσσαλονίκης
Βρίσκεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου δικτύου της εταιρίας
Η Pfizer, με την επένδυση για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στην οδό Τομπάζη του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, φιλοδοξεί να αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στο τομέα της Υγείας.
Η δημιουργία των εγκαταστάσεων και του εργασιακού χώρου του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI),της Pfizer ολοκληρώθηκαν πριν από ένα σχεδόν χρόνο στο πρώην εμπορικό κέντρο “East Plaza”. Πρόκειται για να εντυπωσιακό σύμπλεγμα τεσσάρων κτιρίων που πληροί όλες τις απαιτήσεις ενός νέου ψηφιακού εργασιακού περιβάλλοντος.
Εκτείνεται σε εμβαδό 5.750 τ.μ., και αποτελεί μία σύνθεση γραφείων, ανοιχτών χώρων και αμφιθεάτρων – χώρων συναντήσεων και δημιουργικότητας ενώ περιλαμβάνει και χώρους εστίασης και χαλάρωσης για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους. Διαθέτει όλα τα μέσα πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπτύσσεται σε τμήματα γραφείων και χώρων συνάντησης που θυμίζουν μικρές κοινότητες.
Είναι ένας ανοιχτός χώρος εργασίας που προσπαθεί να εντάξει και να εκμεταλλευτεί όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εργασία.
Σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του CDI της Pfizer, έγινε η επίσημη δημόσια παρουσίαση των εγκαταστάσεων και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναλύθηκαν η λειτουργία και οι στόχοι του εγχειρήματος που χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακό για την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.
Η Μίκα Παπαηλίου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Pfizer Hellas, αναφέρθηκε στην παγκόσμια διάσταση του Κέντρου μέσα από οικονομικά μεγέθη και στρατηγικές προτεραιότητες ενώ ο Νίκο Γκαριμπόλντι, επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (Pfizer) μίλησε για το εύρος της επένδυσης και τη σημασία του για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και κυρίως για τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, όπως και με ελληνικά πανεπιστήμια όπου το ΑΠΘ παίζει πρωταρχικό ρόλο.
Αναφερόμενοι στην παγκόσμια σημασία της εταιρίας ειπώθηκε πως η Pfizer, κατά την πανδημία έχει εμβολιάσει ή έχει χορηγήσει φάρμακα στο 1/6 του πληθυσμού του πλανήτη. Απασχολεί συνολικά 79.000 εργαζόμενους σε 39 μονάδες παραγωγής και διασυνδέεται με 125 εταιρίες στο χώρο της Υγείας. Επίσης μόνο το 2021 έχει ξοδέψει 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και αναπτυξιακές επενδύσεις μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Θεσσαλονίκη.
Ειδικά για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) της Θεσσαλονίκης, τονίστηκε πως θα επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών και τεχνολογικών λύσεων που θα προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Παράλληλα στο τομέα της έρευνας, το Κέντρο έχει σχεδιάσει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με τα ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύοντας τα ερευνητικά πεδία στο χώρο της «ψηφιακής υγείας», με εφαρμογές που θα ενισχύουν τη ψηφιακή σχέση και επικοινωνία ασθενούς – ιατρού όπως και την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης για την εφαρμογή εμβολίων και φαρμάκων.
Για τη στελέχωση του Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) της Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν 20.000 βιογραφικά εκ των οποίων τελικά επιλέχθηκαν 420 άτομα εκ των οποίων το 35% είναι γυναίκες.
Η δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας έχει βοηθήσει δεκάδες Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 200 ερευνητικά προγράμματα και σχέδια σε εξέλιξη στο Κέντρο.
Όπως τόνισε ο Νίκο Γκαριμπόλντι, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς συνδέει τη Δύση με την Ανατολή, διαθέτει ερευνητικά κέντρα και ισχυρά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στα ερευνητικά προγράμματα, ενώ στο γενικό πλαίσιο υπάρχει από την πολιτεία, και ιδίως από το αρμόδιο υπουργείο, ισχυρή υποστήριξη και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και υποστήριξη της ψηφιακής τεχνολογίας.