ΠΚΜ & ΠΕΔ-ΚΜ: Ζήτησαν δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών»
Το ψήφισμα των Αυτοδιοικητικών της Μακεδονίας και όσα ειπώθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δημοψήφισμα για το ζήτημα των Σκοπίων και τη «συμφωνία των Πρεσπών» ζήτησε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αναδεικνύουμε την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια, ‘μακεδονική’ ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα, και όνομα. Δεν θα αφήσουμε οι Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας, Βατερλώ θα γίνουν για εκείνους που υπέγραψαν τη ‘συμφωνία’. Και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Δεν χωρούν πλέον ούτε μισόλογα ούτε ‘ναι μεν αλλά’ από κανέναν. Τα μείζονα εθνικά ζητήματα δεν σηκώνουν μεταγενέστερα mea culpa, δεν σηκώνουν μεταγενέστερες δικαιολογίες για άγνοια και αυταπάτες. Τώρα κρίνεται το μέλλον αυτού του τόπου. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά. Τώρα είναι η ώρα όμως και της δημοκρατικής ευθύνης. Γιατί, επιλεκτικές δημοκρατικές ευαισθησίες δεν υπάρχουν. Καλούμε όλα τα κόμματα να μην επικυρώσουν τη συμφωνία στη Βουλή. Καλούμε όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, να μην απέχουν από την ψηφοφορία και να ψηφίσουν όχι στη ‘συμφωνία’. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να εκφράσει δημοκρατικά τη γνώμη του για τη ‘συμφωνία’ με δημοψήφισμα. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Δημοψήφισμα τώρα! Ο λόγος στους Έλληνες!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
«Πριν από τρεις μήνες, στο Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, από αυτό ακριβώς το βήμα, τον κάλεσα να μην υπογράψει μια συμφωνία, που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας, τώρα και στο μέλλον. Να μην υπογράψει μια συμφωνία με τον όρο ‘Μακεδονία’, στο όνομα, την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα του γειτονικού κράτους. Κάλεσα την κυβέρνηση να αναλογιστεί τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής, την κάλεσα να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η χρονική και πολιτική πίεση βαρύνει την άλλη πλευρά. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση που διατύπωσα, που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία ακόμα και των παρευρισκομένων στο Περιφερειακό Συνέδριο, κυρίως στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσταση μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης έχει λάβει πλέον, πρωτοφανείς διαστάσεις. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο υπόγειο, οργανωμένο σχέδιο, αλλά γιατί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού, βλέπει αυτό που η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί, ότι η ‘συμφωνία των Πρεσπών’ συνιστά ήττα και όχι λύση, ότι ανοίγει πληγές που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον», τόνισε ο κ. Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης, που έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες:
«Άκουσε σιωπηλή και άβουλη των πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να μιλάει για Έλληνες και ‘Μακεδόνες’. Δεν κατάφερε καν, όπως πρώτος ομολόγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, να εξασφαλίσει αυτό που η ίδια έθετε ως κόκκινη γραμμή, το ‘erga omnes’. Ξύπνησε ένα νέο εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστες τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των σημάτων και των επωνυμιών. Έδωσε υπόσταση στις επιδιώξεις και τον αλυτρωτισμό, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι δεν πρόκειται για έναν ‘επώδυνο, αμοιβαίο συμβιβασμό’, όπως θέλουν και προσπαθούν να τον παρουσιάσουν, πρόκειται για έναν ταπεινωτικό και απαράδεκτο συμβιβασμό εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού δρόμου για τη γειτονική χώρα:
«Ναι σε μία συμφωνία όχι όμως στην οποιαδήποτε συμφωνία, και βέβαια, ένα αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ σ’ αυτή τη ‘συμφωνία’, που είναι απαράδεκτη, προκλητική και επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Και το ίδιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά, δεν τα υπέγραψε μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση, τα υπέγραψε το ένα από τα δύο κόμματα μιας αναιμικής και κοινωνικά μειοψηφικής κυβέρνησης. Και μάλιστα τα υπέγραψε ο στενός πυρήνας, η ελίτ του κόμματος: Ο ιδεοληπτικός και εμμονικός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 100 στελεχών που ήθελαν σκέτο ‘Μακεδονία’ στην ονομασία, εδώ και χρόνια. Το κόμμα των στελεχών που επισκέπτονταν τα Σκόπια και διαδήλωναν μαζί με το κόμμα του υπερεθνικιστή Γκρουέφσκι κατά της Ελλάδας. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει σήμερα μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό σε μια τραγική και επικίνδυνη συμφωνία».
Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για το σημείο που έφτασε τη χώρα και παρόλα αυτά «έχουν και το θράσος τώρα να υψώνουν τόσο ωμά και να κουνούν το δάχτυλό τους, στους Έλληνες πολίτες που δεν συμφωνούν».
«Εξωτερική πολιτική, αλαζονική στο εσωτερικό της χώρας και φοβική στο εξωτερικό δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι ο ορισμός της τζάμπα μαγκιάς. Είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να πείσεις με επιχειρήματα, και είναι τελείως διαφορετικό να κουνάς το δάχτυλο, σε εκατομμύρια ανθρώπους γι’ αυτά που πιστεύουν, για το γεγονός ότι έχουν διαφορετική άποψη. Επιτέλους, ποιούς λοιδορεί, ποιούς προσπαθεί να απαξιώσει η κυβέρνηση; Τους ανθρώπους που αισθάνονται πατριώτες; Δεν είναι ‘πατριδοκάπηλοι’ όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι φασίστες και ρατσιστές. Είναι άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους, χωρίς να μισούν τους άλλους. Είναι άνθρωποι που έχασαν συγγενείς, γονείς, παππούδες, στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, στους αγώνες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν την Ελλάδα στους ώμους τους. Που δουλεύουν σκληρότερα από ποτέ, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να μπορούν να κάνουν όνειρα. Άνθρωποι που υπέμειναν καρτερικά όλα τα βάρη που έπεσαν στις πλάτες τους, όμως δεν αντέχουν και δεν δέχονται να στερηθούν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους. Είναι άνθρωποι που δεν αποδέχονται τον σφετερισμό της ταυτότητας, της γλώσσας, του ονόματος και της Ιστορίας της Μακεδονίας μας. Και ας αναρωτιέται ο κ. Κοτζιάς, πού πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να κάνει λίγο υπομονή και θα τους βρει μπροστά του στις κάλπες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη διευρυμένη κοινή συνεδρίαση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων, που συγκάλεσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, εκτός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, οι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, όπως και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.).
ΠΕΔ-ΚΜ: Ομιλία προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου στην Κοινή Συνεδρίαση Αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της Βόρειας Ελλάδας για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων
Ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα.
Την κάθετη και απόλυτη αντίθεσή του προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, συνιστά πολύ σοβαρή εθνική υποχώρηση, διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τη χώρα μας και το λαό μας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ-ΚΜ, των Δημοτικών Συμβουλίων των 38 Δήμων της περιοχής, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού, Μητροπολιτών, καθώς και εκπροσώπων φορέων από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό εθνικό θέμα. Υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε κακή και σαθρή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει την υποχώρηση και τις θέσεις της και για αυτό κάλεσε την ίδια, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, να μην προβούν στην κύρωση αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας.
Η Αυτοδιοίκηση, είπε χαρακτηριστικά, αγωνίζεται για να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που κατατείνουν στον ανωτέρω σκοπό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και ηγετών σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
«Αλήθεια, γιατί ξαφνικά, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ενημέρωση του Ελληνικού λαού, χωρίς ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, χωρίς την επιδίωξη συνεννόησης και διαμόρφωσης εθνικής διαπραγματευτικής γραμμής, ασκώντας μυστική διπλωματία (έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας (στις 14.6.18 και σε τέσσερεις ημέρες, 17.6.18, την υπέγραψε), επέδειξε τόση βιασύνη, για να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 27 χρόνια, αφού υποτίθεται ότι επισπεύδουσα ήταν η άλλη πλευρά δηλαδή τα Σκόπια;Τί ήταν αυτό που συνετέλεσε στην άρον-άρον υπογραφή μιας διπλωματικά κακής και εθνικά απαράδεκτης συμφωνίας, η οποία παραχωρεί στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες, τη γλώσσα τους Μακεδονική και παραχωρεί το όνομα Μακεδονία; Αν είναι οι διεθνείς πιέσεις του λεγόμενου ξένου παράγοντα, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ, αυτές πάντα υπήρχαν αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σ’ αυτές τις πιέσεις» επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.
Ο κ. Κυρίζογλου υπενθύμισε μάλιστα την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η οποία ορίζει ότι η FYROM θα κληθεί να διεξαγάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Συμμαχία μετά την επίλυση του ονοματολογικού της. προηγούμενη επίλυση. «Η θέση μας αυτή, χωρίς να ασκηθεί τελικά βέτο, έγινε ομόφωνη νατοϊκή απόφαση. Αυτή μάλιστα «ομόφωνη απόφαση» κατά λέξη επαναλήφθηκε στις επόμενες πέντε Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ μέχρι και το 2016. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν επιτρέπεται σε κανένα να την παραχαράσσει. Το 1977 μάλιστα, δεν υπήρξε καμία δήθεν αναγνώριση ‘Μακεδονικής’ γλώσσας αλλά μία συνήθης συνδιάσκεψη του ΟΗΕ γλωσσολογικού-τυπολογικού χαρακτήρα. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει ούτε ‘μακεδονική’ εθνότητα ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας. Τα ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας τώρα και στο μέλλον έχουν, με την υπογραφή μας, όνομα, εθνότητα, γλώσσα (Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονική), που παρά τις διευκρινίσεις, συνιστούν τη βάση του αλυτρωτισμού τους, ο οποίος αντί να υποχωρήσει θα ενισχυθεί» υπογράμμισε. «Απεμπολήσαμε την ιστορική αλήθεια»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε ακόμη ότι «απεμπολήσαμε ως χώρα την ιστορική επιχειρηματολογία και την ιστορική αλήθεια. Με τη συμφωνία αυτή δώσαμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα χωρίς να διασφαλίσουμε τα αποτελέσματά της. Η συμφωνία αυτή είναι ουσιαστικά στον αέρα». Ανέφερε μάλιστα ότι το κράτος των Σκοπίων έχει δικαίωμα να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ωστόσο διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας. Ως Έλληνες Μακεδόνες αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
«Ως Έλληνες Μακεδόνες», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να ανεχθούμε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων -και μάλιστα γειτονικών- λαών. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι γείτονές μας έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία τους οδηγεί η τακτική τους αυτή. Θυμίζουμε τη δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ του 1992, ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων. Τελικά εύλογα γεννάται η απορία όλων μας, η Ελληνική Κυβέρνηση ποια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και γιατί;»
Ο κ. Κυρίζογλου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι Έλληνες πολίτες, αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία για λόγους ιστορικής αλήθειας και ελληνικής συνείδησης. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πνίξει τη φωνή που αντηχεί μέσα μας, τη φωνή της συνείδησής μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να παραχωρηθεί τίποτε από όσα με αγώνες και θυσίες κλήρου και λαού (Μητροπολίτες, Ιερείς, Μακεδονομάχοι, ο Στρατός μας, ο λαός της Μακεδονίας), με το αίμα ηρώων και μαρτύρων, αποκτήθηκε και διαφυλάχθηκε». Δεν παρέλειψε μάλιστα να απορρίψει τους χαρακτηρισμούς της Κυβέρνησης (ακραίοι, εθνικιστές κλπ.) για όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική της, κατηγορώντας την ότι έχει υιοθετήσει νοοτροπία καθεστωτική και αντιδημοκρατική.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία των Προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης όλης της Μακεδονίας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και των τοπικών φορέων (Ιερές Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια κ.ά.), πραγματοποίησαν σήμερα κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων και κατέληξαν στα εξής:
Η «συμφωνία των Πρεσπών» (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.
Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.
Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:
1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη «συμφωνία των Πρεσπών». 2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια «συμφωνία» και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων. 3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. 4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων. 5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων.