Πλήμμυρισε στον Δενδροπόταμο
40 χρόνια πέρασαν από την μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουν να θυμούνται οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου στην σύγχρονη ιστορία του οικισμού. Εχτές οι παλιές μνήμες επανήλθαν …
Οι πλημμύρες στον Δενδροπόταμο ξύπνησαν παλιές μνήμες
Εικόνες: Ηλιάς Γιοβανούδης
40 χρόνια πέρασαν από την μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουν να θυμούνται οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου στην σύγχρονη ιστορία του οικισμού. Εχτές οι παλιές μνήμες επανήλθαν …
Οι πλημμύρες και η λάσπη ήταν συχνό φαινόμενο στον Δενδροπόταμο για πολλά χρόνια από την δημιουργία ακόμα του οικισμού. Μέχρι να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλτόστρωση και έργα ανάπλασης οι έντονες βροχές δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους.
Η περιοχή βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας και ήταν για χρόνια ένας βαλτότοπος με καλαμιές. Εκεί έβρισκε κανείς μόνο κάποιες καλύβες κυνηγών που έβγαιναν με τις βάρκες τους για κυνήγι. Αργότερα με τις αποξηράνσεις, το μπάζωμα των ρεμάτων και το φράγμα του Καλοχωρίου, άρχισε σιγά σιγά να παίρνει στερεή μορφή και πολύ αργότερα έγινε κατοικήσιμη.
Πριν χτιστούν τα πρώτα σπίτια, κεραμοποιεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έπαιρναν από την περιοχή χιλιάδες κυβικά χώμα, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δενδροπόταμος να είναι χτισμένος σε χαμηλό επίπεδο μέσα σε ένα μεγάλο κοίλωμα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χείμαρρο από τον οποίο άλλωστε ο Δενδροπόταμος πήρε την ονομασία του ήταν η αιτία για συχνές πλημμύρες.
Μια από τις καταστροφικότερες ήταν αυτή του 1976. Ήταν τόσο μεγάλη σε ένταση και διάρκεια η βροχή, που πλημμύρισαν και οι δυο πλευρές του ρέματος με αποτέλεσμα σχεδόν όλος ο οικισμός να σκεπαστεί με νερό. Αντιπλημμυρικά έργα δεν είχαν γίνει, δεν υπήρχαν καν δρόμοι. Ο οικισμός ήταν ακόμα με χωματόδρομους, χωρίς φρεάτια και αποχετεύσεις. Οι πληγέντες μεταφέρθηκαν σε σχολείο της περιοχής όπου ο στρατός έφερε σκηνές, κουβέρτες, και φαγητό. Η μετακίνηση γινότανε με βάρκες και στον οικισμό επέπλεαν για μέρες έπιπλα, ψυγεία, τραπέζια, τηλεοράσεις. Έκτοτε και αφού έγιναν τα απαραίτητα έργα ο οικισμός δεν έζησε μεγάλης έκτασης και καταστροφή πλημμύρες .
Η χτεσινή σφοδρή καταιγίδα που δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης απέδειξε πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ολοκληρωτικά στον Δενδροπόταμο. Αν η βροχή συνεχιζόταν με την ίδια ένταση για ώρα θα μιλούσαμε για μεγάλο εύρος καταστροφής. Πολύ γρήγορα κομμάτια ολόκληρα καλύφθηκαν με νερό , η πρόσβαση σε αυτοκίνητα και μηχανές ήταν αδύνατη, οι δρόμοι χάθηκαν και μετατράπηκαν σε χειμάρρους που δεν άργησαν να μπουν στα πρώτα σπίτια. Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν άμεσα για να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που βρέθηκαν καταμεσής του σπιτιού με το νερό να φτάνει στο ύψος του στήθους τους. Μέχρι και το πρωί πυροσβεστικές δυνάμεις άδειαζαν με αντλίες το νερό από τα σπίτια.
Αν και όχι μεγάλη σε διάρκεια η σφοδρότητα της βροχής ήταν η πιο καταστροφική για την περιοχή από την εποχή του 1976.