Το πλοίο στον πάτο του Θερμαϊκού

Ένα ναυάγιο λίγα μέτρα απ΄τη στεριά...

Κύα Τζήμου
το-πλοίο-στον-πάτο-του-θερμαϊκού-119584
Κύα Τζήμου

fetix (6)

Δεν είναι λίγα τα ναυαγισμένα πλοία που παραμένουν καταποντισμένα στον κόλπο του Θερμαϊκού. Μεταξύ αυτών πολλά ναυάγησαν κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρκετά μάλιστα από τα ναυάγια που βρίσκονται διάσπαρτα στον ευρύτερο Θερμαϊκό και σε μεγάλα βάθη, 40 μ. και πλέον, προσελκύουν ψαράδες, αφού τα κουφάρια των ναυαγίων εξελίσσονται σε μικρούς βιότοπους και υπόσχονται πλούσια ψαριά. Είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αναζητούνται τα ναυάγια πέραν της επικινδυνότητάς τους αν βρίσκονται σε μικρό βάθος για τη διέλευση των πλοίων και φυσικά για την ιστορία που συνοδεύουν μερικά από αυτά.

fetix (5)40 μέτρα εξωτερικά του κυμματοθράυστη βρίσκεται το ναυάγιο

Το πιο διάσημο, βυθισμένο σε μικρό βάθος και σε κοντινή απόσταση από την ξηρά είναι το Φετίχ Μπουλέντ.

Στις 11:35, το βράδυ της 18ης Oκτωβρίου 1912, δυο εκρήξεις τορπιλών στον Θερμαϊκό συγκλόνισαν την πόλη. Μια τρίτη δεν βρήκε τον στόχο της και χτύπησε την ξηρά.  Το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ Μπουλέντ, εκτοπίσματος 2710 τόνων, ναυπηγήσεως του 1871, επισκευασθέν και εκσυγχρονισθέν το 1906, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από το ελληνικό τορπιλοβόλο Nο 11 με Kυβερνήτη τον Yποπ/ρχο Nικόλ. Bότση, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο ήταν παροπλισμένο από τα 16 κανόνια του που είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της πόλης για την άμυνά της, αφού λίγο πριν είχε κηρυχθεί ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Απώλειες: 13 ναύτες και ο ιμάμης του σκάφους.

fetix (1)

Tο βυθισμένο σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια θέση και σε μικρό βάθος, μόλις στα 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καλυμμένο με παχύ στρώμα λάσπης, 300 μ. μέτρα στα ανοιχτά του λιμανιού σε απόσταση 40 μέτρων εξωτερικά από το νότιο κυματοθραύστη απέναντι από την Πρώτη Προβλήτα.

fetix (2)

Είναι μπανταρισμένο προς την δεξιά πλευρά και η πλώρη του κοιτά τον Λευκό Πύργο. Το 1999 ανασύρθηκαν αρκετά φορητά μέλη του πλοίου και οστά των νεκρών ναυτών. Λένε πως ο ιστός του πλοίου βρισκεται στην κορυφή του Λευκού Πύργου από τον οποίο κυματιίζει η ελληνική σημαία.

fetix (7)Ναυμαχία μεταξύ Φετιχ Μπουλέντ και ρωσικου Βέστα κατά τη διάρκεια του Ρωσσοτουρκικού πολέμου (1877-78), όπου πήρε μέρος ενεργά το πλοίο. Ο πίνακας βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης

fetix  fetix (4)

Ίσια μπροστά έξωτερικά του κυμματοθραύστη βρίσκεται το ναυάγιο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα