Επικαιρότητα

Πλήθος προσφύγων αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Είμαστε μπροστά στο να ζήσουμε εικόνες του 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Λεκάκης.

Ανδρέας Μιχελάκης
πλήθος-προσφύγων-αυτή-την-ώρα-στο-κέντ-313633
Ανδρέας Μιχελάκης

Εικόνες: Ανδρέας Μιχελάκης

Δεκάδες είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ήδη αυξημένες παρουσιάζονται οι ροές συνολικά στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε μπροστά στο να ζήσουμε εικόνες του 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου, με αντικείμενο το συνοπτικό τοπικό σχέδιο ένταξης προσφύγων – μεταναστών.

Σύμφωνα με την Σοφία Ασλανίδου, πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ο δήμος έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα καταγραφής για το προφίλ των προσφύγων στην πόλη. «Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία θα διεξαχθεί έρευνα πεδίου σε δείγμα 1500 προσφύγων από διάφορες ομάδες, με επίκεντρο την καταγραφή των χαρακτηριστικών του πληθυσμού και κυρίως των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων», σημειώθηκε.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι κοινωνικοί φορείς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση με διορατικό χαρακτήρα, ώστε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, σε περίπτωση προσφυγικών ροών, οι οποίες τον τελευταίο καιρό άρχισαν ξανά να φουντώνουν. Όμως είναι γεγονός ότι τα περιθώρια στενεύουν καθώς οι χώροι φιλοξενίας είναι πλέον περιορισμένοι αφού το Φιλοξενείο, τα μισθωμένα διαμερίσματα και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια είναι γεμάτα.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, στο πάνελ των οποίων βρέθηκαν και η προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής πολιτικής και ισότητας φύλων Βιργινία Πολίτη, καθώς και η συντονίστρια του προγράμματος Arrival Cities Μέριτζ Οζγκούνες, καταβάλλονται μεγάλες αλλά επιτυχημένες προσπάθειες για τη βελτίωση – αναβάθμιση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. Γίνονται συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς αλλά και με άλλους δήμους της Ελλάδας ώστε η λειτουργία του συμβουλίου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική γίνεται. Μάλιστα εντάχθηκαν μέσα στο συμβούλιο και πρόσφυγες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μέλος του δικτύου Arrival Cities, ένα διετές διεθνές πρόγραμμα για την ανταλλαγή εμπειριών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ 10 πόλεων εστιάζοντας σε θέματα μετανάστευσης και ένταξης. Το σχέδιο στηρίζεται από το URBACT III Program με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου.

To Arrival Cities ήταν ένα κύτταρο που πλαισίωσε την πολιτική βούληση που αναπτύχθηκε για να ξεκινήσουν και οι υπηρεσιακές διαδικασίες. Ο σκοπός της πρώτης φάσης του Arrival Cities ήταν η δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα διαβουλευόταν τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα κενά της προσφυγικής κρίσης και θα, φρόντιζε να τα μεταφέρει στη διοίκηση του Δήμου, η οποία όμως είχε ήδη δραστηριοποιηθεί.

Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να είναι εφικτή η διαμόρφωση ενός κοινωνικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, και την απόλαυση των δικαιωμάτων τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα