Πνιγμένος στα σκουπίδια ο οικισμός Ρομά δήμου Δέλτα
Μόνο είκοσι κάδοι σε κοινότητα τουλάχιστον 3.500 ανθρώπων - Αποκομιδή σκουπιδιών με τη συνοδεία αστυνομίας και εκπροσώπων της κοινότητας
“Καπερναούμ” είναι ένας τόπος ερειπίων και είναι ο τίτλος μιας εκπληκτικής ταινίας για τη ζωή στους καταυλισμούς του Λιβάνου που την είδαμε πριν από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να φτάσουμε στη δικιά μας Καπερναούμ, τον καταυλισμό των Ρομά στο δήμο Δέλτα.
Ο οικισμός «Αγία Σοφία» του δήμου Δέλτα ιδρύθηκε πριν από είκοσι χρόνια για να στεγάσει περίπου 300 οικογένειες Ρομά που τους είχαν διώξει από την περιοχή του Ευόσμου και γύριζαν ανέστιες έξω από την πόλη.
Ο μόνος «φιλόξενος» τόπος που βρέθηκε ήταν κοίτη του Γαλλικού ποταμού μέχρι που τα ποντίκια άρχισαν να επιτίθενται σε παιδιά, οπότε οι τότε αρμόδιοι αναγκάστηκαν να ψάξουν για μια λύση.
Η λύση βρέθηκε, δημιουργήθηκε ο οικισμός αλλά με τέτοιο τρόπο που μέχρι σήμερα τα προβλήματα γίνονται όλο και περισσότερα, όπως και ο πληθυσμός του.
Τον τελευταίο μήνα οξύνθηκε ένα ακόμη πρόβλημα: Η αποκομιδή των σκουπιδιών. Σε ολόκληρο τον οικισμό, όπου υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν εκεί περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, υπάρχουν μόνο είκοσι κάδοι σκουπιδιών.
«Με αποτέλεσμα- λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μακεδονίας Μ. Αλέξανδρος Ρομ, Παναγιώτης Σαμπάνης, οι κάτοικοι να αφήνουν τα σκουπίδια σε σακούλες έξω από την πόρτα τους».
Όταν στις 11 Αυγούστου μπήκε το απορριμματοφόρο του δήμου Δέλτα «οι υπάλληλοι δεν έπαιρναν τις σακούλες, άδειαζαν μόνο τους κάδους» και έγινε «παρεξήγηση» λέει ο κ. Σαμπάνης όταν κάποιοι υπάλληλοι είπαν ότι δεν θα πάρουν τις σακούλες.
Την έλλειψη κάδων την επιβεβαιώνουν από τον δήμο αποδίδοντάς την στην αύξηση της τιμής τους που καθυστερεί τους διαγωνισμούς για την προμήθειά τους.
Η αφήγηση από την πλευρά των εργαζομένων. «Ύστερα από ένα πρωτοφανές περιστατικό απειλής από Ρομά για χρήση όπλου κατά ζωής συναδέλφου την ώρα της αποκομιδής στον οικισμό», λέει η πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Μαρία Κατούδη, «προχωρήσαμε σε καταγγελία στον εισαγγελέα και αποφασίσαμε την αποχή των συναδέλφων από την αποκομιδή στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθώς και αποστολή εγγράφων στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών».
Οχηματοπομπή για τα σκουπίδια
Οπότε, στις 28 Αυγούστου η αποκομιδή των σκουπιδιών έγινε «κανονικά», δηλαδή ως εξής: Μπήκαν στον οικισμό δύο απορριμματοφόρα του δήμου με παρουσία αστυνομίας και τη συνοδεία εκπροσώπων των Ρομά με δικά τους αυτοκίνητα να προπορεύονται…
Ούτε δρόμοι…
Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Δέλτα καταγράφει παραστατικά όσα είδε και άκουσε. «Η αποκομιδή έγινε μέσα από ανύπαρκτους δρόμους, χαλασμένους κάδους, καλώδια που κρέμονταν λίγο πάνω από τα απορριμματοφόρα, ράμπες και σαμαράκια στους δρόμους, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα, αν και κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα, να αναπηδούν θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους».
«Οι συνάδελφοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με φόβο για την υγεία τους και την ασφάλειά τους για να μειώσουν τα σκουπίδια σε ένα σκηνικό κατά τα άλλα ‘’απόλυτης χωματερής’’, λέει η κ. Κατούδη.
«Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και είναι αυτά που εξαγριώνουν κατά καιρούς και τους Ρομά και τους συναδέλφους που καλούνται να κάνουν το καθήκον τους σε αυτές τις συνθήκες… Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βρίσκονται σε όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που τους θυμούνται μόνο όταν είναι περίοδος εκλογών και τους μοιράζουν υποσχέσεις…».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρύσα Γεωργιάδου αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι «τραγική» και «εκτός» ελέγχου. «Δεν μπορούμε όμως με τα μέσα που έχουμε ως δήμος να την αντιμετωπίσουμε. Χρειάζονται συνέργειες και υποστήριξη από όλες τις πλευρές και κυρίως από την Πολιτεία».