Ποια είναι τα hotspot του Paranormal activity στη Θεσσαλονίκη;
Τα σημεία της πόλης που μόνο οι τολμηροί τα επισκέπτονται.
Εικόνες: Δημήτρης Τσίπας
Ένα πέρασμα σε για μια άλλη διάσταση, ανθρωποθυσίες στην Άνω πόλη, κραυγές από βίλες στα ανατολικά. Μια βόλτα στην πόλη τα μεσάνυχτα στα hotspot του paranormal activity είναι αρκετή για να τρομοκρατήσει οποιοδήποτε. Φαντάσματα; πνεύματα; Ανεξήγητα φαινόμενα; Αστικοί μύθοι; Πραγματικότητα; Αποκύημα της φαντασίας; Φήμες; Φτηνή διαφήμιση;
Ασχέτως των προσωπικών απόψεων του καθενός ήρθε η ώρα να εξεταστεί το φαινόμενο των φαντασμάτων και των πνευμάτων. Ποιες είναι οι περιοχές που το “Paranormal activity” συναντά την Θεσσαλονίκη και τι τις έκανε;
Τι μπορεί να θεωρηθεί paranormal activity;
Με τον όρο εννοούμε όλα τα γεγονότα ή φαινόμενα που ξεπερνούν την έννοια του φυσικού ή του νορμάλ. Η ετυμολογία της λέξης υπάρχει από το 1920 στο Βρετανικό λεξιλόγιο και αποτελείται από δύο συνθετικά: para+normal. Μια απλή εξήγηση της λέξης: Οι επιστημονικές εξηγήσεις στον κόσμο θεωρούνται φυσικές. Οτιδήποτε ξεπερνάει αυτές ή δεν μπορεί να «αποδειχτεί» είναι paranormal.
Το κόκκινο σπίτι στην Αγίας Σοφίας
Το αρχοντικό οίκημα που δεσπόζει στην Αγίας Σοφίας για χρόνια είχε υιοθετήσει την εικόνα της εγκατάλειψης με τις ιστορίες περί παραφυσικών φαινομένων να “οργιάζουν”. Το διατηρητέο κόκκινο σπίτι ή Μέγαρο Λόγγου, χτίστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα Λεονάρντο Τζεννάρι για την εύπορη οικογένεια Λόγγου. Οι φήμες για τα πνεύματα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερση του χρεοκόπησε και το εργοστάσιο του Λόγγου στη Νάουσα κάηκε σε πυρκαγιά.
Μερικοί από τους αστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν αναφέρουν πως το βράδυ – ιδιαίτερα τις εποχές πριν την αναστήλωση- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι έβγαινε, έμπαινε στο κτίριο ή κοιτούσε τους περαστικούς από το παράθυρο. Άλλοι αστικοί μύθοι αναφέρουν ιστορίες για τραγούδια, χορούς, σκιές στα παράθυρα που χορεύουν και πάρτι φαντασμάτων. Λόγω της προηγούμενης ιδιοκτησίας του σπιτιού, που φέρεται να ήταν εύποροι με αρκετές κοινωνικές εκδηλώσεις στο σπίτι τους.
Για το κόκκινο σπίτι υπάρχουν αναφορές σχετικά με βρικόλακες. Οι εκδοχές των μύθων με τους βρικόλακες ποικίλουν από πάρτι έως εμφανίσεις βρικολάκων.
Οι αστικοί μύθοι για το Κόκκινο σπίτι είναι οι λιγότερο αληθοφανείς, με τις ιστορίες να μοιάζουν ως δημιούργημα εφήβων. Η εικόνα πλέον έχει αλλάξει με τις ιστορίες για τα μεταφυσικά φαινόμενα να έχουν ηρεμήσει.
Οδός Μαύρης Πέτρας στην Άνω πόλη
Ένα στενό δρομάκι στην Άνω Πόλη με την ονομασία οδό Μαύρης Πέτρας φαίνεται να έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής για πολλά σκοτεινά διαδικτυακά φόρουμ, για ιστορίες μεταφυσικών φαινομένων και παρέες.
Ο αστικός μύθος μας μεταφέρει στο μακρινό 1917 στην Άνω Πόλη όταν η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης είχε μόλις ξεσπάσει. Φήμες λένε πως με την έναρξη της πυρκαγιάς μια μαύρη πέτρα φτιαγμένη από μέταλλο έπεσε δημιουργώντας ένα νέο κρατήρα. Το σημείο που έπεσε η πέτρα ονομάστηκε οδός Μαύρης Πέτρας.
Η οδός Μαύρης πέτρας θεωρείται μαγνητικό πεδίο, λόγω του κρατήρα. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο το στενάκι για χρόνια θεωρούνταν αδιέξοδο, ωστόσο αν κάποιος το επισκεπτόταν τα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένη μέρα θα βρισκόσουν ή θα έβλεπες μια πύλη που θα σε οδηγούσε στο άγνωστο. Ο μύθος αναφέρει πως μπορεί να μην καταλάβεις ότι μπήκες στην πύλη και να βρεθείς παγιδευμένος για πάντα ανάμεσα στα στενάκια της Άνω πόλης.
Η μέρα που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος το στενάκι για να δεις την πύλη είναι αόριστη, άλλοι αναφέρουν κάθε δεκαπέντε μέρες άλλοι κάθε βράδυ.
Το στοιχειωμένο σπίτι
Το πιο γνωστό στοιχειωμένο μέρος στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι το σπίτι στην Βασιλίσσης Όλγας 261-263. Η εξωτερική όψη του αποκαλύπτει την εγκατάλειψη, μια έλλειψη φροντίδας. Μέρη από τους τοίχους έχουν αποχωρήσει, αφήνοντας τα τούβλα να αγρεύουν την όψη. Φωνές και ουρλιαχτά στοιχειώνουν αυτό το σπίτι.
Όπως αναφέρουν οι αστικοί μύθοι, το στοιχειωμένο σπίτι ακόμα και από την κατασκευή του είχε αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Το 1919 ο δεύτερος όροφος του σπιτιού κατέρρευσε δύο φορές λόγω του άδετου τσιμέντου.
Ο αστικός μύθος αναφέρει πως επί τουρκοκρατίας το οικόπεδο άνηκε σε ένα πλούσιο Μπέη που δολοφόνησε μία από τις γυναίκες τους με σκοινί. Ο ίδιος για να μην τιμωρηθεί δήλωσε πως η γυναίκα αυτοκτόνησε.
Αργότερα υπήρξαν αναφορές ότι λειτούργησε ως γνωστή χαρτοπαιχτική λέσχη, όπου Εβραίοι διασκέδαζαν για ώρες. Επί της εισβολής των Γερμανών το σπίτι μετατράπηκε σε χώρο βασανιστηρίων των Εβραίων. Λόγω των απάνθρωπων πράξεων θεωρείται πως έχει συσσωρευτεί αρνητική ενέργεια στο σπίτι.
Μια άλλη ιστορία αναφέρει πως κατά την Γερμανική κατοχή, έμεναν Εβραίοι στο σπίτι. Οι ίδιοι ήταν αρκετά πλούσιοι με πολλές χρυσές λίρες. Οι Εβραίοι τις έκρυψαν με το σκεπτικό ότι θα γύριζαν κάποτε να τις πάρουν και έκαναν μάγια, ώστε όποιος μπαίνει στο σπίτι να παθαίνει κάτι κακό για να μην τις βρουν ποτέ.
Την δεκαετία του ογδόντα το κτίριο υπεγράφη για κατεδάφιση, οι δύο εργολάβοι βρήκαν αιφνίδιο θάνατο εντός μικρού διαστήματος. Λίγα χρόνια αργότερα μια οικογένεια τσιγγάνων αποφάσισε να μείνει στο σπίτι, όμως εικάζεται πως το βράδυ έφυγαν λόγω των φωνών που ακούγονταν.
Κήποι του Πασά
Οι Κήποι του Πασά συνορεύοντας με την οδό της Μαύρης Πέτρας θεωρείται ένα από τους πιο ενεργειακούς τόπους της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο αστικός μύθος τα κτίσματα είναι όλα από πέτρες που έχουν «χτυπηθεί» από κεραυνό, μετατρέποντας το σημείο σε άκρως ενεργειακό.
Ο κήπος στολίζεται από περίεργα γλυπτά και σχήματα, κάτι που κάνει τις φήμες για την πραγματοποίηση διαφόρων τελετών να φουντώνουν!
Αστικοί μύθοι για ανθρωποθυσίες κατά την διάρκεια αποκρυφιστικών τελετών, φαντάσματα και πνεύματα λόγω των νεκροταφείων που τα περικλείουν είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον όμορφο και παρατημένο κήπο.