Πολίχνη: Μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη
Μία αυτόνομη περιοχή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κέντρο ή άλλες συνοικίες.
Δεν είναι κάτι νέο αλλά οι δυτικές συνοικίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς. Η Πολίχνη και ο Εύοσμος είναι δύο περιοχές που εύκολα μπορείς να βρεις τα πάντα.
Η Πολίχνη με το ξακουστό “τρίγωνο” είναι το μέρος που όσοι ζούμε στην περιοχή έχουμε επιλέξει δεκάδες φορές για τις πρωινές αλλά και βραδινές εξόδους μας. Εκεί έχουμε πιει το πρώτο “φραπέ γλυκό με γάλα” και από εκεί γυρίσαμε χαράματα στα σπίτια μας, τότε που είχαμε υποσχεθεί πως θα βγούμε για “ένα χαλαρό ποτό”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία περιοχή που διαρκώς αναπτύσσεται και υπάρχει ζωή όλες τις ώρες της ημέρας.
Βέβαια αν θα έπρεπε να επιλέξω την μέρα ή την νύχτα στην περιοχή, σίγουρα η στιγμή που ο ήλιος πέφτει, τα φώτα σβήνουν και οι φέτες της μουσικής ανεβαίνουν όλα είναι καλύτερα στην Πολίχνη.
Για την κατάσταση στο κομμάτι της εστίασης στην περιοχή μιλάει στη Parallaxi o Βασίλης Τσακλιάδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης γνωστού cafe-bar.
«Τα πράγματα είναι αρκετά αγχωτικά και δύσκολα για όλους μας μετά από ό,τι περάσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Το μεγάλο διάστημα που παραμείναμε κλειστά αύξησε την ψαλίδα των εξόδων μας που αρκετά μαγαζιά είχαν και πριν μπούμε σε lockdown. Ακόμη αυτό το ξαφνικό κλείσιμο δημιούργησε απίστευτα έξοδα διότι πετάξαμε και χαλάσανε πολλά προϊόντα. Μετά το άνοιγμα το οποίο γινόταν ανά διαστήματα και με τα πολύ αυστηρά μέτρα δυσκολευτήκαμε ακόμα περισσότερο.
Το “κερασάκι στην τούρτα” ήρθε με τους αυξημένους λογαριασμούς σε ρεύμα και αέριο. Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό. Αυξήσεις είχαμε σε πρώτες ύλες σε γάλα, ζάχαρη, καλαμάκια κλπ. Όσες μπορέσαμε τις απορροφήσαμε για να μην ζοριστούν και οι πελάτες μας αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό σ’ όλα τα προϊόντα. Πλέον θεωρώ άθλο να κρατάς μία επιχείρηση μετά την πανδημία, ένα ατελείωτο κυνήγι. Είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι όμως και δεν σταματάμε να δουλεύουμε.»
Όπως επισημαίνει εργάζεται από τα 16 του στον τομέα της εστίασης στην Πολίχνη και αυτό που έχει παρατηρήσει είναι ότι ο κόσμος της περιοχής αγαπάει να βγαίνει στον τόπο του, ειδικά στο “τρίγωνο” που τόσα χρόνια υπάρχουν οι καφετέριες και τα φαγάδικα.
«Σχεδόν σ’ όλα τα μαγαζιά και οι επιχειρηματίες ήταν από την Πολίχνη και αυτό βοηθούσε στο να γίνει η περιοχή μία οικογένεια. Σαν πιο ρομαντικός πάντα πίστευα ότι πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και πάντα να κρατάμε τον κόσμο στην περιοχή μας δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα πιο φιλική και οικογενειακή. Όσο περνάνε τα χρόνια παρατηρώ ότι υπάρχει γενικά μια αναζήτησή για διαφορετική διασκέδαση, άλλες γεύσεις και άλλα πρόσωπα. Βέβαια αυτό δουλεύει και αντιστρόφως ανάλογα, γι’ αυτό κόσμο από άλλες περιοχές έρχεται στην Πολίχνη. Από Εύοσμο, Σταυρούπολη, κέντρο, ακόμα και από Λαγκάδα, Κιλκίς. Αυτό δεν γινόταν πριν από 15 χρόνια τόσο και είναι κάτι πολύ ευχάριστο και τιμητική για την περιοχή μας, διότι εκτιμάνε την ποιότητα και την φιλοξενία μας»
Μιλώντας για τα αρνητικά και εκείνα που ενοχλούν τους επιχειρηματίες της περιοχής ο κ. Τσακλιάδης τονίζει πως θέλουν η δημοτική κοινότητα να είναι πιο κοντά στις επιχειρήσεις
«Να στηρίζει και να βοηθάει τα καταστήματα και την αγορά του τόπου διότι δίνουμε δουλειά σε πολλές οικογένειες, μαθαίνουμε σε πολλά νέα παιδιά τον χώρο της εστίασης των πωλήσεων και ότι άλλο απασχολεί η περιοχή μας έτσι ώστε η νεολαία να μένει στον τόπο μας και να έχουμε ζωή σαν δήμος. Να μείνουν οι νέοι στην Πολίχνη με νέες ιδέες και όνειρα για τον τόπο μας.»
Η ανάπτυξη στη Πολίχνη είναι δεδομένη και αυτό μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς από μία βόλτα στο κέντρο της περιοχής. Τόσο στο κομμάτι με τις καφετέριες, όσο και στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα μαγαζιά (ένδυσης, υπόδησης) και τα σουπερμάρκετ. Πέρα από το γεγονός πως υπάρχουν “στέκια” εδώ και δεκαετίες, ακόμα και όταν κλείνουν μαγαζιά ή μεταφέρονται απευθείας στην θέση τους ανοίγουν άλλα.
Θα μπορούσε άνετα κάποιος να ζήσει, αν το θέλει, μόνο με τα καταστήματα που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία είναι δεκάδες και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απ’ αυτά του κέντρου ή άλλων περιοχών.
Επίσης η Πολίχνη διαθέτει και αρκετές περιποιημένες παιδικές χαρές (και πιο παλιές και πιο πρόσφατες), εν αντιθέσει με το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε σε τσουλήθρα στη Νέα Παραλία και οδήγησε στον τραυματισμό της 8χρονης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο της Κρύας Βρύσης και της Τζένης Καρέζη.
Επίσης η περιοχή προσελκύει κόσμο του θερινούς μήνες με το άνοιγμα του θερινού σινεμά στο πάρκο της Τζένης Καρέζη, όπου συνήθως προβάλλονται δωρεάν δημοφιλείς ταινίες με αποτέλεσμα τόσο κάτοικοι της Πολίχνη όσο και ετεροδημότες να επισκέπτονται το μέρος.
Βέβαια θα ήταν αστείο να θεωρήσουμε πως όλα κυλούν ομαλά και πως δεν υπάρχουν προβλήματα στην συνοικία των δυτικών.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της περιοχής, όπως και άλλων στη Θεσσαλονίκη, είναι τα αργοπορημένα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς την Πολίχνη θα πρέπει να περιμένεις από το κέντρο το λεωφορείο Νο.29, του οποίου τα δρομολόγια αργούν …υποδειγματικά, όπως όλα τα υπόλοιπα. Αν ζεις στα δυτικά ίσως να σε βολεύει το 1 ή το 18, τα οποία δεν έχουν επίσης συχνά δρομολόγια. Επομένως η πρόσβαση με αστική συγκοινωνία είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα.
Ακόμη αν αποφασίσεις να πας με το αμάξι σου πάλι θα συναντήσεις προβλήματα πάρκινγκ. Δεν είναι πως δεν πρόκειται να βρεις να αφήσεις το αυτοκίνητο σου, όμως σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις αρκετές γύρες για να βρεις μέρος παρ’ όλο που υπάρχουν δύο parking ακριβώς πίσω από το “τρίγωνο”. Επίσης συχνά παρατηρούνται περιστατικά παράνομης στάθμευσης.
Σε γενικές γραμμές η Πολίχνη είναι μία συνοικία που σφύζει από ζωή τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έχει κατοίκους που την αγαπούν και δύσκολα θα την εγκατέλειπαν. Αν και αρκετά ανεπτυγμένη, μπορείς ακόμα να αισθάνεσαι πως δεν ζεις σε μία απρόσωπη κοινωνία και ότι ακόμα έχεις την ευκαιρία όταν βγαίνεις να χαιρετάς 5-10 γνωστούς σου.
Σπάνια έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για παραβατικές συμπεριφορές-όχι πως δεν έχουν σημειωθεί- όμως σε καμία περίπτωση η εγκληματικότητα δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Πολίχνη.