Πώς για τρεις ημέρες το λιμάνι έγινε “ύμνος” στην διαφορετικότητα και την δημιουργία

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Select Respect, με θέμα "Πόλη και Ετερότητα". 

Parallaxi
πώς-για-τρεις-ημέρες-το-λιμάνι-έγινε-ύ-519453
Parallaxi

Εικόνες: Νόπη Ράντη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Select Respect, με θέμα “Πόλη και Ετερότητα”. 

Για τρεις ημέρες, από 22-24 Νοεμβρίου η Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, γέμισε με ανθρώπους διαφόρων χωρών, εθνικοτήτων και ηλικιών, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, μουσικές εκδηλώσεις, παράλληλα συζητήσεις και εργαστήρια στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο αλλά και μια σειρά κλειστών εργαστηρίων στο Μουσείο Φωτογραφίας.     
Το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της διαφορετικότητας μέσα στο πλαίσιο της πόλης, χώρο που παράγεται από τις κοινωνικές σχέσεις πολλές φορές άνισες και συγκρουσιακές και που μπορεί να μετατραπεί, παρ’ όλα αυτά, σε πεδίο αλληλεπίδρασης, γόνιμου διαλόγου και συνύπαρξης μέσα από τον σεβασμό και την συμπερίληψη.
Το Δίκτυο Select Respect είναι ένα Δίκτυο  δεκαέξι (16) μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν στις παράλληλες εκδηλώσεις της AddArt, και δυο εκθέσεις φωτογραφίας,“The Others” της βραβευμένης φωτογράφου και σκηνοθέτιδος Νόπης Ράντη με θέμα πρόσωπα απ όλο τον κόσμο, και “1000 words against Hate Speech”, έκθεση εικονογράφησης από την AddArt.
Πέρα από το πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα του διαγωνιστικού, με ταινίες από όλο τον κόσμο, προβλήθηκαν και οι ταινίες Greek Animal Rescue, του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, “U” του Μενέλα Σιαφάκα, Κάτω από της πόλης το Πετσί του Μορτεζά Τζαφαρί, Πείραμα ΕΡΤ μια ταινία του Ιωάννη Ρεμούνδου, “Escape” των Vinicius Sassine, Mariana Paschoal, Julien Mérienne, Maria Chatzi.
 
Τέλος απονεμήθηκαν βραβεία στις τρεις καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού καθώς και το βραβείο ”Αντύπας Τζανέτος” προς τιμήν του ιδρυτή της PRAKSIS. 
Για το βραβείο ”Αντύπας Τζανέτος” την επιλογή έκαναν:Πανταζή Στεφανία, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια προγραμμάτων Βορείου Ελλάδος, Praksis, Διαμαντόπουλος Θοδωρής, Υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Praksis, Κυπριανίδου Σοφία, Σκηνοθέτης, Εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γαλατσιανού Ματίνα, σκηνοθέτης-σεναριογράφος.
Για την επιλογή των ταινιών που βραβεύθηκαν στην 1η, 2η και 3η θέση την επιλογή έκαναν: Αχτσιόγλου Πάνος, κριτικός κινηματογράφου, Χατζηπροκοπίου Πάνος, Επίκουρος καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νόπη Ράντη, σκηνοθέτης, ηθοποιός και φωτογράφος και Μιξαφέντη Αντιγόνη, δημοσιογράφος.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα