Πώς μια στάση λεωφορείων έγινε η πιο όμορφη βιβλιοθήκη δρόμου στη Θεσσαλονίκη
Η σπουδαία προσπάθεια των κατοίκων ώστε να αξιοποιηθεί η παλιά στάση της περιοχής - Τι λέει στην Parallaxi η γυναίκα που έχει αναλάβει την φροντίδα της
Κι εκεί που γίνεται πολύς λόγος τόσο για το ποια είναι η θέση των βιβλίων στην σύγχρονη κοινωνία, όσο και ποια είναι η δική μας παρέμβαση στο αστικό τοπίο, ειδικά της γειτονιάς μας, έρχεται μία ομάδα εθελοντών από τον Σύλλογο Δράσεων Κατοίκων Καρδίας που όχι μόνο δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα παραμελημένα σημεία της περιοχής όπου ζούμε, αλλά και πώς θα τα διατηρήσουμε όμορφα, λειτουργικά και χρήσιμα για την μικρή ή μεγάλη κοινωνία που απευθύνονται.
Όλα αυτά, τα διδάσκει η πρωτοβουλία κάποιων εθελοντών στην Καρδία Θεσσαλονίκης, όπου ανέλαβαν πριν μερικούς μήνες να μεταμορφώσουν μία παλιά στάση λεωφορείων που πλέον δεν χρησιμοποιείται, σε μία όμορφη βιβλιοθήκη δρόμου, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει το βιβλίο που επιθυμεί και να αφήσει ένα άλλο που δεν χρειάζεται πλέον στη συλλογή του.
Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται η φιλαναγνωσία των πολιτών της περιοχής αλλά και η διατήρηση μίας αισθητικής και μίας νοοτροπίας που θέλει οτιδήποτε χρήσιμο συμβαίνει σε μία γειτονιά, να παραμένει χρήσιμο για πάντα. Αυτό που γίνεται άλλωστε εδώ και μήνες με την στάση βιβλιοθήκη στην πλατεία της Καρδίας, όπου είναι αξιοθαύμαστο πώς διατηρείται μέχρι και σήμερα καθαρή, όμορφη και γεμάτη βιβλία για όσους πολίτες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.
Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι της περιοχής σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν με κάποιον τρόπο την παλιά στάση λεωφορείων που ενώ δεν είχε πλέον χρήση, αρκετοί ήταν εκείνοι που «άραζαν» στο παγκάκι της ως σημείο συνάντησης. Αυτό ήταν και το βασικό που έβαλε στο μυαλό των ανθρώπων να μεταμορφώσουν τη στάση σε ένα πραγματικό σημείο συνάντησης και ανάγνωσης, κάνοντας την μία όμορφη ξύλινη στάση που γρήγορα γέμισαν με βιβλία κάθε είδους.
Η μεταμόρφωση συνεχίστηκε από τον γραφίστα Μίλτο Τσαλικίδη που ζωγράφισε μια υδρόγειο στην ξύλινη πλάτη. «Σαν κοινότητα αφουγκραστήκαμε την διάθεση των πολιτών, προσθέσαμε πάνω από 50 βιβλία, ένα όμορφο καραβάκι να θυμίζει τα ταξίδια που νοσταλγούμε και διαμορφώσαμε τα ράφια σε βιβλιοθήκη, για την στήριξη των βιβλίων και την προστασία τους από την βροχή. Παράλληλα αποκαταστάθηκε ο βανδαλισμένος ξύλινος κάδος» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Νίκος Βαρσάμης, κάτοικος της περιοχής.
Η αυτοσχέδια βιβλιοθήκη στην είσοδο της Καρδίας, μπροστά από την εκκλησία μάλιστα, τους τελευταίους μήνες απέκτησε και τον δικό της άνθρωπο, αφού η Νάστια Ντάνου, βιβλιοθηκονόμος από την Καρδία, έχει αναλάβει την επιμέλεια της βιβλιοθήκης, οργάνωσε τα βιβλία στα ράφια σύμφωνα με το ύψος τους και ανά εκδοτικό οίκο και ανανέωσε τους τίτλους με καινούρια βιβλία που έφερε στην στάση από την προσωπική της συλλογή!
Για την όμορφη βιβλιοθήκη της Καρδίας, μίλησε η κ. Ντάνου στην Parallaxi:
«Υπάρχει ο Σύλλογος Δράσεων Κατοίκων Καρδίας που ασχολείται με το να εξωραΐσει το χωριό που μένουμε και έχει κάνει πολλές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα σε όλα, αυτός ο Σύλλογος έκανε και τη βιβλιοθήκη στην στάση. Μια στάση που πάντα ήταν ένα ερείπιο και μάλιστα, που δεν την χρησιμοποιούσε το λεωφορείο. Απλώς, επειδή είχε ένα στέγαστρο, ο κόσμος καθόταν από κάτω όταν έβρεχε για να προστατευτεί. Τα μέλη του Συλλόγου την έβαψαν, τοποθέτησαν ξύλο γύρω γύρω, επιδιόρθωσαν την στέγη και έβαλαν και δύο ραφάκια αρχικά με κάποια βιβλία. Κάποια μέρα, ένας από τους υπεύθυνους, ο κ. Βαρσάμης, με είδε να παίρνω ένα βιβλίο και ρώτησε τη γνώμη μου για τη βιβλιοθήκη. Του είπα ότι είμαι βιβλιοθηκονόμος και έχω την πρόθεση να την αναπτύξουμε, δέχτηκε και αρχίσαμε να τακτοποιούμε τα βιβλία. Τότε, βάλαμε δυο ράφια ακόμα. Φέραμε μερικά βιβλία, βάλαμε δυο ράφια ακόμα. Μας κάνανε δωρεά κάποια βιβλία, βάλαμε δυο ράφια ακόμα, μας έκανε δωρεά η Βιβλιοθήκη της Βέροιας περίπου 100 βιβλία και η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης άλλα τόσα, αλλά και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης άλλα τόσα και ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται. Η βιβλιοθήκη μεγάλωσε και έπιασε ολόκληρη την στάση. Έχει βιβλία που μπορεί κάποιος να τα πάρει και να τα διαβάσει την ώρα που περιμένει το λεωφορείο, μπορεί να τα πάρει μαζί του και να τα διαβάσει καθώς είναι ελαφριά και μπορούν να μπουν στην τσάντα. Η φιλοσοφία της είναι ότι είναι ανταλλακτική αλλά και δανειστική. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση και με πολλή μεγάλη μου χαρά, έχω δει πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει και σέβεται την βιβλιοθήκη καθώς δεν είχαμε ποτέ καμία καταστροφή. Εγώ περνάω δυο με τρεις φορές την εβδομάδα και βάζω στη θέση τους τα βιβλία που μπορεί να έχουν μετακινηθεί ή τοποθετώ σε ράφι τα καινούρια βιβλία που μπορεί κάποιος να έχει αφήσει στο παγκάκι. Τώρα, πρέπει να έχει η βιβλιοθήκη γύρω στα 500 βιβλία, αριθμός που αλλάζει βέβαια ανάλογα με τις δωρεές και τους δανεισμούς. Έχουμε ολόκληρες σειρές από κλασσικά τα οποία είναι και σκληρόδετα αλλά πάντα στο concept του μικρού και ελαφριού μεγέθους. Έχουμε σειρές επιστημονικής φαντασίας, έχουμε παιδικά βιβλία τα οποία μάλιστα είναι τοποθετημένα σε χαμηλό ράφι για να είναι στο ύψος των ματιών των παιδιών. Έχουμε βιβλία ταξιδιωτικά με εικόνες, βιογραφίες και άλλα πολλά που σίγουρα όλοι θα βρουν κάτι για να διαβάσουν. Στο μέλλον έχουμε πολλές σκέψεις για την βιβλιοθήκη αυτή και ενώ μας έχουν αναφέρει σε διάφορα social media, ίσως αν όλα πάνε καλά θα πρέπει αργότερα να κάνουμε και social media για την βιβλιοθήκη μας»
Να υπενθυμίσουμε τις παρόμοιες στάσεις που έγιναν παλιότερα στο Φίλυρο, αλλά που δυστυχώς δεν συντηρήθηκαν και πλέον βρίσκονται σε κακή κατάσταση με ελάχιστα σκισμένα βιβλία.