Θεσσαλονίκη

Η παράξενη μαγευτική παραλία της Θεσσαλονίκης από ψηλά

Ένα υπέροχο βίντεο από ψηλά για την παραλία με τα δυο πρόσωπα, αγαπημένο κοντινό προορισμο της πόλης

Parallaxi
η-παράξενη-μαγευτική-παραλία-της-θεσσ-349021
Parallaxi

Βίντεο: haanity

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από μια απέραντη παραλία εξαιρετικής ομορφιάς, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμαστε στην παραλία της Επανομής που ονομάζεται Ποταμός και κρύβει μια απέραντη όαση άμμου, ένα Ναυάγιο και ένα ακρωτήριο που στην ουσία είναι αμμόγλωσσα και δίνει στην παραλία το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των “δύο προσώπων”, δηλαδή από τη μία πλευρά έχει κύμα ενώ από την άλλη επικρατεί νηνεμία.

Στο Ναυάγιο θα βρεις κυριολεκτικά τα πιο καθαρά νερά, ελαφρώς βαθύτερα από τα ρηχά που συνηθίζουμε στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής για παράδειγμα, και εντελώς δροσερά. Μία μεγάλου μήκους κυριολεκτικά ακτογραμμή με άμμο, ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με τον πρωταγωνιστή αναμφίβολα το ομώνυμο ναυάγιο. Σκουριασμένο, αγέρωχο, επιβλητικό και πολυφωτογραφισμένο, το κουφάρι ενός πλοίου που κατέληξε εκεί όταν βυθίστηκε περίπου το 1970 δίνοντας το στίγμα του σε όλη την παραλία. Τα τελευταία χρόνια το Ναυάγιο της Επανομής δεν αποτελεί την μυστική παραλία που κάποτε οι Θεσσαλονικείς συνήθιζαν να θεωρούν αποκλειστικά δικό τους spot. Ωστόσο παραμένει μία από τις καλύτερες κοντινές παραλίες στην πόλη, ιδανική για όσους αγαπούν την δική τους ψάθα-ομπρέλα-ψυγειάκι, και με bonus αρκετά μεγάλη έκταση για παρκάρισμα ώστε να μην παιδευτείτε καθόλου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από νέους που την ανακαλύπτουν.

Σήμερα, η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η ποικιλομορφία της παραλίας και η ομορφιά του Ναυαγίου, την καθιστούν ίσως τη δημοφιλέστερη παραλία κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Πριν λοιπόν πάρετε τους …δρόμους για να πάτε Χαλκιδική, αξίζει να την επισκεφθείτε για μια βουτιά από το Ναυάγιο!

Απολαύστε την πτήση!

Η ιστορία

Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια, το γνωστό «ναυάγιο» της Επανομής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος. Με σκοπό να “μπαζώσει” έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο. Όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.

Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο. Καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο. Σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου γύρω στα 1970.

Λίγους μήνες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων. Η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο. Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου.

potamos q

Διαβάστε ακόμη:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα