Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή εγκαινίων του Anna Papageorgiou STEM Center

Παρουσία των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια και επισήμων

Parallaxi
πραγματοποιήθηκε-η-επίσημη-τελετή-εγ-924626
Parallaxi

Παρουσία των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια και επισήμων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, τα επίσημα εγκαίνια του πρότυπου εκπαιδευτικού κτιρίου Anna Papageorgiou STEM Center. 

 H τελετή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη του Συμβουλίου των Εφόρων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

To κτίριο υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA (United States Agency for International Development / American Schools and Hospitals Abroad) και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ως major benefactors, τον Μάρκο και την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου ως distinguished donors, και των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, εταιριών, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών ως major donors.

Το Anna Papageorgiou STEM Center στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia High School) καθώς και προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece.

anna-papageorgiou-stem-building-opening-biomedical-journal.jpg

Παράλληλα, είναι το επίκεντρο των εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) του Κολλεγίου Ανατόλια τόσο για μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και για την ευρύτερη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους δωρητές και υποστηρικτές του εγχειρήματος, που ενισχύει την προσπάθεια του Κολλεγίου Ανατόλια να επενδύει συστηματικά σε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες μαθησιακές προσεγγίσεις, και σύγχρονες τεχνολογικές και κτιριακές υποδομές, προς όφελος των μαθητών από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. «Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος την επιστημονική γνώση, να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι εξαιρετικές κρίσιμες για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, και να καταλάβουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο είναι καθοριστική η βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση των εργαστηρίων, οι αίθουσες και το εκπαιδευτικό μας προσωπικό θα φέρουν το Κολλέγιο Ανατόλια, τους μαθητές μας αλλά και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης STEM τα επόμενα χρόνια» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Albert Chip Elfner ΙΙΙ, Πρόεδρος Συμβουλίου Εφόρων Κολλεγίου Ανατόλια. «Είμαστε ευγνώμονες γιατί ο οργανισμός USAID/ASHA και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου μοιράστηκαν το όραμά μας και στήριξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κολλεγίου Ανατόλια στην εκπαίδευση STEM. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εταιρικούς χορηγούς μας BETA CAE Systems και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, όλους τους δωρητές καθώς και τους Εφόρους για τις σημαντικές συνεισφορές τους που επέτρεψαν την ολοκλήρωση αυτού του όμορφου κτιρίου».

anna-papageorgiou-stem-building-opening-panos-vlachos.jpg

Παρών στην τελετή ήταν και ο Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης ο οποίος συνεχάρη τους δωρητές και το Κολλέγιο Ανατόλια «για την προσπάθειά του και την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης και γνώσης. Σε αυτές τις προσπάθειες θα είμαστε πάντα δίπλα μας. Η δημιουργία ενός κτιρίου αφιερωμένου αποκλειστικά στις Επιστήμες STEM είναι απόδειξη ότι το Κολλέγιο Ανατόλια συνεχίζει να πρωτοπορεί» είπε ο κ. Καλαφάτης που επεσήμανε παράλληλα ότι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, ο Μάρκος Παπαγεωργίου ευχαρίστησε το Κολλέγιο Ανατόλια που στάθηκε «συνοδοιπόρος στην προσπάθεια και τη δέσμευση του Ιδρύματος να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες στην ποιοτική εκπαίδευση για το σύνολο της ελληνικής νεολαίας» και τόνισε ότι το Ίδρυμα Παπαγεωργίου θα συνεχίζει να υποστηρίζει τώρα πρωτοβουλίες του σχολείου. «Ευχαριστούμε, επίσης, το Κολλέγιο που μας έδωσε την ευκαιρία να τιμήσουμε το όνομα και τη μνήμη της μητέρας μας, τον οργανισμό USAID/ASHA γιατί χωρίς τη συμβολή του το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, και όλους τους δωρητές».

O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects (Νέλλη Αρβανιτοπούλου και Γιώργο Χορόζογλου) και η κατασκευή από την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με τη συνδρομή του τεχνικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια. O Έφορος και επικεφαλής του Facilities Committee του Κολλεγίου Ανατόλια Στάθης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Anna Papageorgiou STEM Center που καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας και αποτελεί πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 950 τ.μ.., είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, και κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του αξιοποιείται η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι μαθητές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee και ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

anna-papageorgiou-stem-building-opening-igem.jpg

Παρουσίαση προγραμμάτων

του Κέντρου Εκπαίδευσης STE(A)M και μαθητικών projects

Οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν τους χώρους του Anna Papageorgiou STEM Center όπου ενημερώθηκαν από την Δρα Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια του Κέντρου Εκπαίδευσης STE(A)M για δράσεις και προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο όπως:

· Ο διαγωνισμός STEAM for All, μια εκπαιδευτική δράση, ανοιχτή και δωρεάν – υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) – για δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, για πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές

· Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Open Mini Labs για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων, ανοιχτών και προσβάσιμων σε μαθητές από 6 έως 12 ετών, για εισαγωγικά μαθήματα STEM.

· Το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας/ΑCSTAC με τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

· Το δωρεάν πρόγραμμα «Heathy Selfie» που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 713 μαθητές/τριες δημοσίων σχολείων. Το πρόγραμμα αφορά τις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής, σχεδιάστηκε από το Κέντρο STE(A)M του Κολλεγίου Ανατόλια και υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

Παράλληλα μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, Λυκείου και IBDP του Κολλεγίου Ανατολια παρουσίασαν τα projects που ετοιμάζουν ενόψει διεθνών διαγωνισμών και εκπαιδευτικών δράσεων.

· Η Greco Racers που είναι μία από τις δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Τελικούς της F1 in schools. (Η ομάδα υποστηρίζεται από: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Toyota Material Handling, Optimus Energy, Deda & Architects, Σύλλoγο Αποφοίτων Κολλεγίου Ανατόλια, Lakidis, Δημοκάς, ΚΤΕΟ GPS Α.Ε., Γνώθι σαυτόν, 3D Spot, Hexabit, Alectris, Druckfarbengroup).

· Ομάδα μαθητών θα πάρει μέρος στην αποστολή της διαστημικής εταιρίας Blue Origin, με πείραμα που θα γίνει σε πραγματικό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. (Η ομάδα υποστηρίζεται από: BETA CAE Systems, Γ. Χίγκας

· Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι το μοναδικό σχολείο από την Ευρώπη που θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGem στον οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακές ομάδες. (Την ομάδα υποστηρίζει η εταιρία Konva).

· Μαθητές συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat. Τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χλμ. προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

· Το “STEAM Voices” είναι ένα blog όπου αναρτώνται άρθρα, video και podcast σχετικά με τις Επιστήμες, και η ηλεκτρονική έκδοση Biomedical Journal περιλαμβάνει άρθρα σε μορφή infographic ώστε να είναι κατανοητά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και μικρότερων ηλικιών.

· Στο πλαίσιο του διαγωνισμού STEM Stars μαθητές σχεδίασαν συσκευή που μετρά και προβάλλει τη δύναμη που ασκείται στα πέλματα αθλητών με τεχνητά κάτω άκρα.

· Τέλος, μία ομάδα μαθητών δημιούργησε ένα ρομποτικό γάντι για άτομα με προβλήματα όρασης με στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη χωρικών κινητικών δεξιοτήτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα