Η PRAKSIS βρίσκει καταφύγιο στην “ροζ” πιάτσα της πόλης…
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για HIV & ηπατίτιδες
Γνωρίζουν τις περισσότερες εκδιδόμενες γυναίκες και τρανσέξουαλ με το μικρό τους όνομα και βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους, προτρέποντάς τες να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ή ακόμη και ν’ ακούσουν τις προσωπικές τους αγωνίες.
Η ομάδα της PRAKSIS με την κινητή μονάδα ενημέρωσης για το ανώνυμο και γρήγορο τεστ για τον HIV και τις Ηπατίτιδες B και C, βρέθηκε για ακόμη ένα βράδυ στην πιάτσα του αγοραίου έρωτα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Γιαννιτσών. Από τις 9 το βράδυ μέχρι τη μία τα ξημερώματα, μέλη της PRAKSIS προσέγγιζαν εκδιδόμενες γυναίκες και τρανσέξουαλ, μιλώντας μαζί τους και προσκαλώντας τες να κάνουν τεστ και να προμηθευτούν, αν θέλουν, προφυλακτικά.
“Το τεστ γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνεται διασύνδεση με το Κέντρο Αναφοράς AIDS. Συχνότερα βέβαια εντοπίζουμε ηπατίτιδες, κυρίως C και σπανίως φορείς του HIV, ενώ στη συνέχεια ενημερώνουμε για τους τρόπους θεραπείας, μετάδοσης και πρόληψης” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής δημόσιας υγείας για τη Βόρεια Ελλάδα της PRAKSIS, Νεκτάριος Παπανικολάου.
Η ομάδα της οργάνωσης που είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια προκειμένου να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις εκδιδόμενες, δηλώνει ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στον “ροζ” χάρτη της Θεσσαλονίκης καθώς έχουν αυξηθεί οι οίκοι ανοχής και έχουν μειωθεί οι εκδιδόμενες στο δρόμο.
Όπως τονίζουν, παλαιότερα συναντούσαν περισσότερα άτομα στο δρόμο, κυρίως γυναίκες από τη Βουλγαρία, σε αντίθεση με τώρα που η πλειοψηφία είναι Ελληνίδες. Παράλληλα, σε ένα διαφορετικό σημείο του δρόμου, έκαναν πιάτσα γυναίκες από την Αφρική, οι οποίες πλέον έχουν εξαφανιστεί.
“Υπάρχει, όπως είναι λογικό, μια συστηματική ανησυχία από τις γυναίκες αυτές για την κατάσταση της υγείας τους αλλά διαπιστώνουμε και άγνοια όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα και τη διπλή αντισύλληψη που θα πρέπει να ακολουθούν, σε περίπτωση που γίνει κάποιο “ατύχημα” με το προφυλακτικό” διευκρινίζει ο κ.Παπανικολάου.
Οι ίδιες πάντως, όπως παραδέχονται όλα τα μέλη της κινητής μονάδας, “καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να προστατευθούν, αρνούμενες να προβούν σε συνουσία χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, όταν τους το ζητούν και κάνοντας λόγο για άτομα που “χαλάνε την πιάτσα” για όσες συναινούν σ’ αυτό το αίτημα”.
Ξεχωριστά σημεία στην πιάτσα του αγοραίου έρωτα καταλαμβάνουν οι τρανσέξουαλ, οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία και επιλέγουν, οι περισσότερες, να βρίσκονται στο χώρο μέσα σε δικά τους αυτοκίνητα.
“Γενικότερα όλες έχουν παράπονα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φοβούμενες να μιλήσουν ανοιχτά στους γιατρούς για τους προβληματισμούς τους και καταφεύγοντας συχνά σε ιδιώτες γιατρούς” λέει ο κ. Παπανικολάου.
Εντούτοις, το μεγαλύτερο πρόβλημα ενημέρωσης και πρόληψης, δεν συναντάται σ’ αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά στο γενικό πληθυσμό που θεωρεί ότι δεν τον “αγγίζει” το HIV και οι ηπατίτιδες.
Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για HIV & ηπατίτιδες, από 22 έως 29 Νοεμβρίου, η PRAKSIS με την κινητή μονάδα ενημέρωσης θα βρίσκεται σε 8 διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης ενημερώνοντας τον κόσμο και διενεργώντας τα γρήγορα τεστ διάγνωσης.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα για την εβδομάδα δράσεων που υποστηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι το εξής:
22/11 Πλατεία Ευόσμου 11:00-15:00
23/11 Γιαννιτσών με Οικονόμου 21:00-01:00
24/11 Λευκός Πύργος 11:00-15:00
25/11 ΑΠΘ (Βιβλιοθήκη)10:00-14:00
26/11 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 10:00-14:00
27/11 ΑΠΘ (Πλατεία Χημείου)10:00-14:00
28/11 Δενδροπόταμος 10:00-14:00
29/11Blue Refigee Center 10:00-14:00
1/12 Πλατεία Επταλόφου (Αμπελόκηποι) 18:00-22:00
Πηγή: ΑΠΕ