Πράσινο φως για δημιουργία πάρκων, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων στη Θεσσαλονίκη
Έργα πρασίνου προωθούνται, κατά προτεραιότητα, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.
Έργα πρασίνου προωθούνται, κατά προτεραιότητα, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την προτεραιοποίηση των υποψήφιων πράξεων και την υποβολή της στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας. Στις υποψήφιες πράξεις περιλαμβάνονται προτάσεις για την αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου και τη δημιουργία πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων.
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου προβλέπονται η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα και αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι διαμορφώσεις τεσσάρων χώρων πρασίνου, στο Δήμο Καλαμαριάς, η δημιουργία πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου άνωθεν της εσωτερικής περιφερειακής οδού, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, η διαμόρφωση του πάρκου Τριανταφυλλοπούλου, στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, η διαμόρφωση πράσινου υπαίθριου χώρου, επί της οδού Ρ. Φεραίου, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών και η δημιουργία χώρου πρασίνου, μεταξύ των οδών Καραντινού και Ρόδων, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Τα έργα για πράσινες στέγες και δώματα περιλαμβάνουν έξι προτάσεις για κατασκευή φυτεμένων δωμάτων σε τέσσερα σχολεία και για διαμορφώσεις σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια σε άλλα δύο σχολεία, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες προτάσεις προβλέπονται για ένα σχολείο στο Δήμο Παύλου Μελά, δύο σχολεία και δημόσια κτίρια στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, επτά σχολεία στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και κτίρια δημοτικών υπηρεσιών στο Δήμου Νεάπολης – Συκεών.
Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, έγινε ενημέρωση για την περαιτέρω εξειδίκευση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης με συγκεκριμένα έργα, που θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και έργο για την προστασία, τη διαχείριση και την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες, από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι επιλέξιμα είναι τα έργα με μελετητική ωριμότητα και τόνισαν ότι οι επιλογές των έργων γίνονται από τους Δήμους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζώλλας, τόνισε ότι η διαχειριστική αρχή θα ελέγξει τους Δήμους στην πορεία υλοποίησης των έργων και θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην απένταξη ενός έργου εφόσον κρίνει ότι δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Βασίλης Γάκης, από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια”, ανάφερε παραδείγματα αξιοποίησης χώρων, για την δημιουργία πυρήνων πρασίνου από ιδιώτες και διερωτήθηκε για το ύψος των ποσών που θα διατεθούν σε κάθε παρέμβαση. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, έθεσε ερωτήματα για τις επιλογές των έργων, εκτίμησε ότι θα ήταν δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να πολλαπλασιαστούν τα έργα πρασίνου στην πόλη, ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για την συντήρησή τους από την πλευρά των Δήμων, δεδομένων των ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, τάχθηκε κατά της στρατηγικής της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης καθώς, όπως είπε, έχει στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου που θα κερδίσει από την κατασκευή των έργων, ενώ για ένδεια ιδεών και προτάσεων έκανε λόγο η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”.
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ