Θεσσαλονίκη

Πρωί, Μεσημέρι & Βράδυ: Πώς μοιάζει η Τσιμισκή «σπασμένη» στα τρία

Ένας δρόμος, τρεις ώρες της ημέρας!

Εύα Καβάζη
πρωί-μεσημέρι-βράδυ-πώς-μοιάζει-η-τσ-503342
Εύα Καβάζη

Εικόνες: Ελπίδα Νικολαΐδου

Η οδός Τσιμισκή είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην Θεσσαλονίκη, την έχεις περπατήσει τουλάχιστον εκατό φορές, εκεί έχεις βρει αγαπημένες προσθήκες για την ντουλάπα σου, από εκεί περπάτησες για μία βόλτα σου. Γνωστές αλυσίδες μαγαζιών της χαρίζουν μια χαοτική εικόνα. Από τις λίγες ώρες της ημέρας που δεν θα συναντήσεις πολύ κόσμο στον δρόμο είναι νωρίς το πρωί. Συνήθως θα συναντήσεις ένα κορίτσι να τρέχει να προλάβει το λεωφορείο, έναν κύριο να προσπαθεί να βρει ταξί. Το μεσημέρι η εικόνα αλλάζει, ψώνια, βόλτες, καφέδες. Η Τσιμισκή το βράδυ θα καθοδηγήσει πολλούς νέους στις νυχτερινές εξόδους τους.

Η ιστορία της Τσιμισκή

Με την αφετηρία της να είναι η Νικ. Γερμανού και το τέλος της η οδός Κατούνη, η Τσιμισκή είναι μία από τις μεγαλύτερες οδούς στην Θεσσαλονίκη με 1,3 χλμ μήκος. Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1917 και το τελευταίο της τμήμα ολοκληρώθηκε το 1955. Η αρχική ονομασία του δρόμου ήταν Δεύτερη Παράλληλος ώσπου το 1913 μετά την ελευθέρωση της πόλης μετονομάζεται σε Οδός Ιωάννη Τσιμισκή. Ο δρόμος δεν ήταν πάντα όπως σήμερα, την τωρινή του μορφή πήρε μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917. Ο δρόμος αρχίζει να γίνεται δημοφιλής την δεκαετία του 1930 όταν μαγαζιά, καφενεία, ζαχαροπλαστεία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.

Η ονομασία του δρόμου

Ο δρόμος πήρε την ονομασία του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή, ο οποίος διετέλεσε χρέη αυτοκράτορα για λιγότερα από δέκα χρόνια (11 Δεκεμβρίου 969 έως τις 10 Ιανουαρίου 976).  Ο Τσιμισκής είναι γνωστός για τον τρόπο που ενθρονίστηκε, ο προηγούμενος αυτοκράτορας ήταν ο Νικηφόρος Β’ Φωκά ο οποίος ήταν θείος του. Ο Ιωάννης ήταν σε «διαμάχη» με τον θείο του οδηγώντας τον να συνεργαστεί στενά με στρατιωτικούς που αργότερα δολοφόνησαν τον θείο του. Η αυτοκρατορική του θητεία ασχέτως με τον τρόπο που ενθρονίστηκε, έχει χαρακτηριστεί ως δίκαιη και ικανή.

Must στάσεις

Όταν βρεθείς στην οδό Τσιμισκή πρέπει σίγουρα να κάνεις μια στάση στα ατελείωτα μαγαζιά, στην πλατεία Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στην ΧΑΝΘ, στον Πύργο του ΟΤΕ, στην ΔΕΘ, στο Θέατρο Αυλαία, στο street food της Θεσσαλονίκης που ποικίλει από μεξικανική κουζίνα έως τον αγαπημένο για τους Θεσσαλονικείς, γύρο.

Η Τσιμισκή είναι ένας από εκείνους του δρόμους που όσες φορές και αν τον περπατήσεις πάντα κάτι ενδιαφέρον θα σου κεντρίσει την προσοχή…

Η οδός Τσιμισκή το πρωί: 

Η οδός Τσιμισκή το μεσημέρι:

Η οδός Τσιμισκή το βράδυ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωί, Μεσημέρι & Βράδυ: Πώς μοιάζει η οδός Τοσίτσα «σπασμένη» στα τρία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα