Προς ματαίωση ο ποδηλατοδρόμος στην Παπάφη;

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Parallaxi
προς-ματαίωση-ο-ποδηλατοδρόμος-στην-π-886795
Parallaxi

Στις καλένδες καταλήγει προς το παρόν το θέμα του ποδηλατοδρόμου της οδού Παπάφη, μετά την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, να μην εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για οριστική ματαίωση του έργου, ενώ η διοίκηση του δήμου κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκρισία.      

Στη ψηφοφορία, που να σημειωθεί διενεργήθηκε τα ξημερώματα καθώς το θέμα άρχισε να συζητείται στις 3 το πρωί, η πρόταση του δήμου για έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έλαβε μόλις 18 ψήφους, ενώ από τον κανονισμό απαιτούνταν διευρυμένη πλειοψηφία των 25 ψήφων.

Για το αρνητικό αποτέλεσμα σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε η αντίθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής Παπάφη, που εδώ και καιρό έχουν διαμηνύσει στο δήμο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την κατασκευή του ποδηλατόδρομου, αλλά και η στάση του κοινοτικού συμβουλίου της  Δ΄ Κοινότητας που είχε απορρίψει ομόφωνα τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατηγορεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που αντιτάχθηκαν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ότι μόνο στα λόγια τάσσονται υπέρ της «προώθησης της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στην πόλη και την ενίσχυση της μικροκινητικότητας». «Αυτοί που με λόγια παχυλά διακηρύττουν την αναγκαιότητα να προωθήσουμε ένα μοντέλο οικολογικών μετακινήσεων, στην πραγματικότητα συστηματικά αντιδρούν απέναντι σε κάθε έργο υποδομής που προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα στην πράξη», τονίζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Προτείναμε πιλοτικά και στο πλαίσιο του νομοθετικού πλαισίου λόγω πανδημίας ποδηλατόδρομο στην Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά δεν τους άρεσε. Προτείναμε μόνιμο ποδηλατόδρομο πλήρως διαχωρισμένο από τη μηχανοκίνητη πορεία στην Παπάφη, αλλά πάλι δεν τους αρέσει. Κατά τα λοιπά θέλουν τους ποδηλατόδρομους. Όμως ας μας πουν και πού τους θέλουν», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, ο οποίος και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθένας να αναλάβει το βάρος της ψήφου αλλά και της ευθύνης που του αναλογεί. Ο κ. Κυριζίδης, εξάλλου, υπενθύμισε ότι το έργο της κατασκευής ποδηλατόδρομου στην Παπάφη, το οποίο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. «Όσοι όψιμα -στο τελικό στάδιο του έργου- αποφάσισαν να καταψηφίσουν, ας αναλάβουν και την ευθύνη για τον κίνδυνο απένταξής του από το ΕΣΠΑ και απώλειας εγκεκριμένων κοινοτικών κονδυλίων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης», σημείωσε με νόημα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στο θέμα αναφέρθηκε κι ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής -με την ιδιότητα και του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής- θυμίζοντας ότι σήμερα τηρούν αντίθετη στάση στελέχη που ως μέλη της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη κατά την προηγούμενη τετραετία είχαν στηρίξει το έργο της κατασκευής του ποδηλατόδρομου της Παπάφη.

Κάτοικοι Παπάφη: είναι μία πρώτη νίκη, δεν σταματάμε…

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της περιοχής Παπάφη και ο σύλλογος τους «Ένωση Κατοίκων και Επαγγελματιών», χαιρετίζουν ως θετική αυτή την εξέλιξη, αλλά θεωρούν ότι το θέμα του ποδηλατόδρομου δεν έχει τελειώσει.

«Δεν τους εμπιστευόμαστε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι την οριστική ματαίωση του έργου, για το οποίο ήδη έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για να προσφύγουμε στο ΣτΕ», τονίζει στην Parallaxi ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος της “Ένωσης Κατοίκων και Επαγγελματιών Παπάφη”. Σημειώνει δε ότι η σχετική εργολαβία τρέχει και δεν έχει σταματήσει. Όπως επισημαίνει, «το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αν ματαιωθεί θα υπάρχουν κυρώσεις. Γι’ αυτό λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάργηση αυτού του καταστροφικού για την περιοχή μας έργο, το οποίο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους, ούτε και τους ποδηλάτες. Η μελέτη του ποδηλατοδρόμου είναι πρόχειρη και αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του ποδηλατοδρόμου της οδού Καραμανλή, που καταργήθηκε», ενώ σημειώνει ότι «υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τις οποίες έχουμε προτείνει αλλά ο δήμος τις αγνοεί».

Επίσης οι κάτοικοι της Παπάφη, πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχαν αποστείλει ανοιχτή επιστολή σε όλα τα μέλη του Δ.Σ του δήμου Θεσσαλονίκης, εξηγώντας τους λόγους της αντίθεση τους στο έργο του ποδηλατοδρόμου:

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα