Θεσσαλονίκη

Πρόσωπα… αλλιώς: Χρήστος Ξενακίδης

Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάβσκι.

Νόπη Ράντη
πρόσωπα-αλλιώς-χρήστος-ξενακίδης-398839
Νόπη Ράντη

Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη

Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

Ποιος είσαι;

Είμαι αυτός που νομίζω ότι είμαι;

Που είσαι;

Είμαι ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Βρυξέλλες, όπου προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως λειτουργός διασφάλισης  ποιότητας λογισμικού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, αποστολή της οποίας είναι η υπεράσπιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και δρουν είτε ως πολίτες, ως επιχειρηματίες, ως καταναλωτές ή ως εργαζόμενοι οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ. Η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών συμβάλει στην Απασχόληση, ανάπτυξη και επενδύσεις, Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα, Δημοκρατική αλλαγή και Ψηφιακή ενιαία αγορά και αναπτύσσει συστήματα όπως για παράδειγμα το “Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα” (Safety Gate: the rapid alert system for dangerous non-food products) το οποίο διαχειρίζεται και αποστέλλει πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν κάποια προϊόντα καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο για την πρόληψη ή τον περιορισμό της εμπορίας τους. Οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και να λαμβάνουν σχετικές ενημερώσεις για επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι κάνεις;

Προσπαθώ να δημιουργώ και να προσφέρω αξία, αξιοποιώντας την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία. Συμμετέχω στην ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice.europa.eu) και των περιφερειακών εφαρμογών της. Διατηρώ ιστολόγιο στην ιστοσελίδα GreeksinBrussels.com (twomore.GreeksinBrussels.com) που στοχεύει στην δικτύωση, εκπαίδευση, πληροφόρηση και ψυχαγωγία των απανταχού ελλήνων.

Τι θέλεις;

Θέλω να είμαι ελεύθερος και να συζητώ με ελεύθερους και σκλαβωμένους που θέλουν να ελευθερωθούν, για την ελευθερία (γενική, οικονομική, τόπου και χρόνου). Θέλω να μπορώ να ελέγχω τα θέλω μου, να βρίσκομαι όπου θέλω με ότι θέλω, όπως θέλω, όποτε θέλω. Θέλω να είμαι ελεύθερος και είμαι διατεθειμένος να χάσω τα πάντα, σε αυτό τον κόσμο, για να το πετύχω.

Εάν…….θα…..

Εάν ήμουν εσύ, θα έκανα καθημερινά ένα βήμα τουλάχιστον, έστω μικρό, προς τον στόχο μου. Πέρα από το προγραμματισμό του πλάνου (σίγουρα θα το σκέφτηκες σαν βήμα για να αποφύγεις την δράση έτσι;) θα έκανα παράλληλα καθημερινά και ένα τμήμα της υλοποίησης του. Εάν ήμουν εσύ, δεν θα παρατούσα ποτέ την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου, όσο μακρινός και αν φαίνεται. Δεν θα έχανα την ελπίδα μου ποτέ και θα άφηνα πάντοτε χώρο στη ζωή μου, ώστε να μπορούν να μου συμβούν θαύματα. Εάν ήμουν εσύ, θα αρνιόμουν το φόβο που με καθηλώνει, στην απραγία. Εάν ήμουν εσύ, θα άκουγα όλες τις προτάσεις, αλλά θα λάμβανα υπόψη μόνο αυτούς που θεωρώ επιτυχημένους και τους θαυμάζω για το αντικείμενο της πρότασης. Εάν εσύ είσαι εγώ, σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες και συνέχισε όπως περιγράφω παραπάνω.

Selfie

Ο Χρήστος Ξενακίδης είναι μηχανικός λογισμικού με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα (MSc IS) και στις Επιστήμες της Αγωγής (MEd). Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο στο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας ennovation 2012 ως φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το 5ο βραβείο στους διαγωνισμούς καινοτομίας της εθνικής τράπεζας iBank 2012 και iBank 2013, το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο πανευρωπαϊκό συνέδριο καινοτομίας και επενδύσεων σε κινητές τεχνολογίες MOBIP 2014, όπου παρουσίασε την εφαρμογή Alzminder για Smartphones (alzminder.com) που αποτελεί και αντικείμενο της μεταπτυχιακής του διατριβής και στοχεύει στην υποστήριξη κυρίως ηλικιωμένων ατόμων με συμπτώματα άνοιας (πχ. ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ) και των ατόμων που τους περιθάλπουν. Είναι επίσης συγγραφέας διεθνής βιβλιογραφίας σχετικά με τις τεχνολογίες για την άνοια (IGI GLOBAL “Handbook of Research on Innovations in the Diagnosis and Treatment of Dementia”) που είναι και ένα από τα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα. Έχει εργαστεί σε μικρομεσαίες και πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με καθήκοντα την ανάλυση, ανάπτυξη και έλεγχο λογισμικού, ενώ τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως λειτουργός διασφάλισης  ποιότητας λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον για αυτόν, αγαπημένο προορισμό αφού οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις απαιτούν την παρουσία του στις Βρυξέλες και τον κρατούν  μακριά από την πόλη που έζησε από τα παιδικά του χρόνια, παίζοντας κρυφτοκυνηγητό στα στενά της και στη συνέχεια χτίζοντας όνειρα και φιλοσοφώντας στα παγκάκια της με αγαπητούς φίλους.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλα τα Πρόσωπα… αλλιώς της Νόπης Ράντη ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα