Πρόσωπα… αλλιώς: Έφη Ράτσου

Απαντά στο ερωτηματολόγιο του Στανισλάβσκι.

Νόπη Ράντη
πρόσωπα-αλλιώς-έφη-ράτσου-342559
Νόπη Ράντη

Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη

Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

Πρόσωπα… αλλιώς: Έφη Ράτσου

-Ποιος είσαι;

Είμαι η Έφη Ράτσου. Γράφω μουσική και διδάσκω. Γράφω κυρίως για το Θέατρο και τον Κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια είμαι υπεύθυνη σπουδών του τομέα Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου της Θεσσαλονίκης. Αν και η καθημερινότητά μου είναι αρκετά δραστήρια, αναζητώ την ομορφιά και την ευχαρίστηση σε απλά πράγματα, έναν καφέ, μία βόλτα. Αγαπώ τα ταξίδια.

-Που είσαι;

Στην Θεσσαλονίκη. Στην πόλη που μπορεί να σε πικράνει και να σου δώσει τα πάντα. Μαζί μου είναι γενναιόδωρη τις περισσότερες φορές, δεν μπορώ να πω.

-Τι κάνεις;

Αυτό τον καιρό γράφω μουσική για δύο ταινίες. Την ‘Πολιορκία’, μία ιστορική ταινία του Βασίλη Τσικάρα και το ‘The End of Humanity’, του Morteza Jafari, που έχει θέμα το προσφυγικό. Η μουσική θα κυκλοφορήσει από την FM records. Η διάδραση της μουσικής με την εικόνα είναι μία πρόκληση για μένα και μία μεγάλη αγάπη, φυσικά. Ο ρόλος της μουσικής μέσα στο Κινηματογραφικό Έργο είναι ουσιαστικός και πολλές φορές καθοριστικός για τη διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς και της εμπειρίας που αποκομίζει ο θεατής από αυτό. Η μουσική επένδυση μίας ταινίας εξυπηρετεί πολλούς στόχους, οι οποίοι συλλογικά γεφυρώνουν το κενό ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα. Αυτό συνεπάγεται ότι η μουσική προσθέτει γρήγορα και αποτελεσματικά μία συναισθηματική διάσταση στην ταινία, που επιτρέπει στον θεατή να συσχετιστεί  ακόμη πιο πολύ με αυτή. Από την άλλη, ο συνθέτης πρέπει να παρουσιάσει και ένα αυτόνομο μουσικά έργο, που θα έχει ενδιαφέρον για τον ακροατή, και θα εκφράζει τον ίδιο.

-Τι θέλεις;

Να είναι καλά οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, υγιείς, χαρούμενοι. Να εκφράζομαι μέσα από αυτά που κάνω και, βασικά, να έχω την δυνατότητα να τα κάνω. Να ταξιδεύω όσο μπορώ.

-Εάν…

Εάν θα είχα τη δύναμη….θα….σταματούσα τον καταιγισμό από social media που εγκλώβισαν τους ανθρώπους, κυρίως τους νεότερους, στο κυνήγι μιας εικονικής ζωής.

Selfie: Η Έφη Ράτσου είναι Υποψήφια Διδάκτορας της Κατεύθυνσης Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Middlesex, στο Λονδίνο (Music Department) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μουσικών Σπουδών/ Κατεύθυνση Σύνθεσης). Γράφει μουσική για το Θέατρο και τoν Κινηματογράφο. Επίσης, έχει συνθέσει έναν αριθμό έργων για οργανικά σύνολα. Η μουσική της έχει μοτιβικό χαρακτήρα, μίνιμαλ στοιχεία και ατμοσφαιρική διάθεση.

Το 2012 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία ‘Polytropon΄ η δουλειά της με τον τίτλο ‘TWINS’. Πρόκειται για μια συλλογή μουσικής για το Θέατρο και για ταινίες μικρού μήκους. Το 2017, συμμετείχε με το κομμάτι της Notorious στη συλλογή που κυκλοφόρησε η FM Records για τα 30 της χρόνια, ‘30 Χρόνια/30 Έλληνες Συνθέτες’.

Το 2011 απέσπασε το βράβείο ‘καλύτερης πρωτότυπης μουσικής’ για την ταινία μικρού μήκους ‘Φρυκτωρία’ του Βασίλη Τσικάρα, στο φεστιβάλ ‘Σκηνοθέτες σήμερα και αύριο’. Το 2008 η μουσική της για το έργο ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στη Αίγυπτο, στα πλαίσια των εγκαινίων της έδρας Ελληνιστικών Σπουδών.  Έχει συμμετάσχει σε 4 διεθνή φεστιβάλ και έχει εκδώσει 1 cd για το παιδικό θέατρο με τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τον τίτλο ‘Η χώρα των παγωτών’ σε κείμενα Αφρ

ούλης Μπέρσου (2003). Έργα της έχουν εκτελεστεί από διακεκριμένους μουσικούς σε συναυλίες σύγχρονης μουσικής.

Διδάσκει μουσική σε τμήματα Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας, στο Διεθνές Απολυτήριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου και στο Θέατρο. Από το 2012 είναι υπέυθυνη σπουδών του τομέα Μουσικής Τεχνολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη και από το 2016 συνολικά του τομέα Πολιτισμού και Επικοινωνίας.

Bρείτε την Έφη Ράτσου στο Youtube ή στο Facebook μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.youtube.com/user/effieratsouofficial

https://www.facebook.com/effieratsouofficial/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα