Πρόσωπα…αλλιώς: Στάθης Μαυρόπουλος
Απαντά στο ερωτηματολόγιο του Στανισλάφσκι.
Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη
Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.
(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).
-Ποιος είσαι;
Είμαι ο Στάθης Μαυρόπουλος, Τάσος κατά τη μάνα μου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αυτή η καλή γυναίκα, με έφερε στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 1966 στη Θεσσαλονίκη, στο Άσυλο του παιδιού και τώρα, έχοντας περάσει μόνο λίγες μέρες από την αναχώρηση της από αυτόν τον κόσμο, της αφιερώνω αυτή την συνέντευξη – ελπίζω να εκτιμήσει το χιούμορ μου…
-Που είσαι;
Αυτοί που με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα προετοιμάζομαι ψυχικά και σωματικά για την πρωινή βόλτα του Σαββάτου. Ω ναι! Στη λαϊκή της Μαρτίου! Θες γιατί παθιάζομαι με τα χρώματα των πάγκων και τις φωνές, θες γιατί πρέπει να ακούσω άλλη μια φορά τις θεωρίες του Ράλλη – του καλύτερου ντοματοπωλητή κατά τη γνώμη μου – για το ότι η ντομάτα δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, χάνει το άρωμά της λέει. Είναι που έχω και στο μυαλό, πως αν βρεθώ στη φυλακή, σε μοναστήρι, εξορία ή στο γηροκομείο με σώας τας φρένας, θα γράψω μια μοναδική, πολυσέλιδη διατριβή για την ορθή χρήση του καροτσιού της λαϊκής. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη το Πυθαγόρειο θεώρημα, δηλαδή, ότι το τετράγωνο της υποτεινούσης ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο απέναντι πλευρών, ποιά είναι η κλίση που πρέπει να έχει το καρότσι κατά την κίνηση όταν ο χρήστης είναι ηλικιωμένη κυρία 1,48m ύψους, βάρους 53 κιλών και ποιο μοντέλο είναι το καταλληλότερο; Σε μια τέτοια περίπτωση συνιστώ ένα σπορ μοντέλο κοντοχέρουλο, δίτροχο για σωστή απόσταση ασφαλείας από τον επόμενο που ακολουθεί με σακούλες μόνο στα χέρια και λέω για τον επόμενο γιατί ακόμη και οι μπουρζουάδες που ψωνίζουν μόνο από ντελικατέσεν γνωρίζουν ότι αυτό το καρότσι δεν κουβαλά μωρό για να προπορεύεται του οδηγού, αλλά μελιτζάνες και μπρόκολα.
-Τι κάνεις;
Την Ορέστεια του Αισχύλου σε μια διαδρομή… Όπως είπα και παραπάνω, την συνέντευξη αυτή την αφιερώνω στη μάνα μου γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να το εξηγήσω αναλόγως: – Πήραμε ρε παιδάκι μου, τα τρία έργα που έγραψε ο Αισχύλος, αυτός ο αρχαίος – τον Αγαμέμνονα – εκείνον που τον σκότωσε η γυναίκα του όταν γύρισε από την Τροία – τις Χοηφόρους – εδώ έρχεται ο γιός του ο Ορέστης και σκοτώνει τη μάνα του για να εκδικηθεί και τις Ευμενίδες – τον δικάζουνε μετά και είναι αυτές κάτι τέρατα που τον κυνηγάνε αλλά στο τέλος αθωώνεται – τα αναλύουμε και δίνουμε στον θεατή να καταλάβει το έργο, την εποχή που παιζόταν και τους κάνουμε και να γελάσουν για τους έρθει πιο εύκολο.
-Τι θέλεις;
Να μη φύγει ποτέ αυτό το παιδί που έχω μέσα μου. Γίνεται;
-Εάν…….θα…..
Εάν μπορούσα να γυρίσω για πέντε μόνο λεπτά πίσω στο χρόνο θα ήθελα να σε ξαναδώ νέα, να σε πάρω στην αγκαλιά μου, να σου δώσω ένα γλυκό φιλί. Αντίο μάνα…
Selfie:
Ο Στάθης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1966.
Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, στην «Ανωτέρα σχολή δραματικής τέχνης Ευγενίας Χατζίκου» κατά τα έτη 1984 -1987. Είναι μέλος της Πειραματικής σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης από το 1993. Ερμήνευσε ρόλους σε πολλές από τις παραστάσεις του θιάσου της τελευταίας εικοσαετίας, όπως: «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το Σώσε», «Χορεύοντας στη Λούνασα», « Μόλυ Σουήνυ», « Οι τρεις αδελφές», «Ο γλάρος», «Ο Βυσσινόκηπος» κ.α. Έχει επίσης συνεργαστεί ως ηθοποιός ή σκηνοθέτης με το «Θέατρο Τ», το «Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης», την «Ούγκα Κλάρα», τη «Λύκη Βυθού» κλπ. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: « Dracula in far west» (2007), « Σε μια κόλλα χαρτί» (2010) «Dracula Silent» (2014). Έχει παίξει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Καραβάν Σαράι, Μανιάτισσα, Ανατομία ενός εγκλήματος κλπ) και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ (Φέτα Ήπειρος, Media Markt, Εθνική τράπεζα κλπ). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ».
Αυτή τη στιγμή, σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση «Αισχύλου Ορέστ3ια – μια διαδρομή».
https://www.facebook.com/stathis.mavropoulos
https://www.facebook.com/granginiol/