Πρωτομαγιά: Δεν είναι μόνο αργία αλλά και διεκδικητική απεργία

Σύμφωνα με το ΕΚΘ η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 34% - Τρείς οι κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή

Φίλιππος Δεργιαδές
πρωτομαγιά-δεν-είναι-μόνο-αργία-αλλά-κ-924607
Φίλιππος Δεργιαδές

Ισχυρά πολιτικά μηνύματα, με προεκλογικό χρώμα λόγω και της συγκυρίας, εκπέμπει η κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας για την φετινή επέτειο της Πρωτομαγιάς. 

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, ζητούν ριζικές αλλαγές στην ασκούμενη οικονομικής πολιτικής και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Η αβάσταχτη ακρίβεια και η κρίση της ενέργειας που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά και καταναλωτικά προϊόντα, η πενιχρή αύξηση του βασικού μισθού, που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα εργασιακά δικαιώματα και ο νόμος Χατζηδάκη αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων και των συνθημάτων της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ, οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, ανήμερα της επετείου της 1ης Μαΐου, διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, παρότι φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει Κυριακή και η αργία έχει μετατεθεί για τη Δευτέρα 2/5.

ekth1.jpg

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

  • Στις 10.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου θα συγκεντρωθούν πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες της δύναμης της ΓΣΕΕ.
  • Στις 11 το πρωί στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν σχήματα και συλλογικότητες από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
  • Στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου συγκέντρωση των σωματείων και των Ομοσπονδιών της δύναμης του ΠΑΜΕ.

Από τη συμμετοχή θα εξαρτηθεί αν οι συγκεντρωμένοι σε ΕΚΘ και Καμάρα, θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης. Από την πλευρά τους τα σωματεία του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της πόλης, που θα καταλήξει στη συμβολή των δρόμων Εγνατία και Βενιζέλου, όπου υπήρχε παραδοσιακά το μνημείο των Καπνεργατών του Μάη του ’36.

pame.jpg

Μάλιστα το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 10. 30 το πρωί, προσυγκεντρώσεις των δυνάμεων του, πέριξ του ιστορικού κέντρου της πόλης στα εξής σημεία:

  • Τσιμισκή με Αριστοτέλους: Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης- Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), Σωματείο Εργαζομένων Praktiker (παράρτημα Θεσσαλονίκης).
  • Πλατεία Άθωνος: Σωματείο Mισθωτών Tεχνικών Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Καρόλου Ντήλ – Ερμού: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης
  • Πλατεία Αγ.Σοφίας: Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Σωματεία Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εκτιμούν ότι η φετινή Πρωτομαγιά παρά την προσπάθεια αποδυνάμωσης της επετείου από την κυβέρνηση με την μετάθεση της αργίας τη Δευτέρα, ώστε να «διευκολυνθεί» η έξοδος των εκδρομέων, έχει ιδιαίτερο διεκδικητικό νόημα λόγω της συγκυρίας.

Όπως τόνισε στην Parallaxi ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης «τα μηνύματα που έχουμε από τα σωματεία είναι ενθαρρυντικά και εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια μαζική συγκέντρωση, παρότι η κυβέρνηση μεταθέτοντας την αργία την Δευτέρα, προσπάθησε να αποδυναμώσει την κινητοποίηση».

Σχετικά με τα αιτήματα σχολίασε πως η κυβέρνηση την ώρα που ανακοίνωσε ψίχουλα για αύξηση του βασικού μισθού κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. «Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία αύξηση κοροϊδία. Δεν πρόκειται για αύξηση αλλά για ψέματα, διότι με τον πληθωρισμό που τρέχει, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ακόμα και μετά από χρόνια κρίσης και πανδημίας ενώ η ακρίβεια εξαϋλώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς. Αυτό που βλέπουμε είναι τα μονοπώλια να θησαυρίζουν και η εργατική τάξη να οδηγείται στην φτώχεια», τόνισε και σημείωσε πως η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης.

apergia.jpg

Όπως είπε «η Πρωτομαγιά είναι σαφώς ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Διότι από τον Μάη του Σικάγου για τις 8 ώρες εργασίας, σήμερα φτάσαμε σε μία ζωή λάστιχο με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν ένα εργαζόμενο αντί για τρείς εργαζόμενους».

«Όλοι αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν και η μόνη απάντηση είναι αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες» κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

ΓΣΕΕ : Η αύξηση της κυβέρνησης υποδεέστερη των αναγκών

Κριτική στην ποσοστό αύξησης του βασικού μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ασκεί και η ΓΣΕΕ και μαζί με την ΑΔΕΔΥ, διοργανώνει την Κυριακή, την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

«Απαιτούμε μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Στην ίδια γραμμή και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τονίζει πως «η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις» και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης στη συγκέντρωση, στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

ekth-2.jpg

ΕΚΘ: Η ανεργία στην Θεσσαλονίκη αγγίζει το 34%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα κοινωνικής ανισότητας που καθημερινά επιδεινώνει την ποιότητα ζωής και το βιοτικό τους επίπεδο.

Σχετικά με την αύξηση του βασικού μισθού που ανακοινώθηκε, τόνισε πως είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων και πως ήδη θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί στα 751 ευρώ και στο αμέσως επόμενο διάστημα να αυξανόταν στα 800 ευρώ.

Σε ότι αφορά την απασχόληση στην Θεσσαλονίκη, σημειώνει πως βάσει και των μελετών των οικονομικών επιμελητηρίων, η ανεργία δεν μειώνεται και το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί σε μεγάλα ποσοστά λόγω της ακρίβειας των πρώτων υλών που οδηγεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεων. «Το ποσοστά της πραγματικής ανεργίας στην Θεσσαλονίκη αγγίζει το 34%» τονίζει και διευκρινίζει ότι οι μερικώς απασχολούμενοι με μία ημέρα της εβδομάδα δεν μπορούν να προσμετρούνται ως εργαζόμενοι.

Ανάλογα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΘ, τονίζει πως η φετινή Πρωτομαγιά οφείλει να στείλει μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία. «Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και όλες αυτές τις αντεργατικές πολιτικές που δημιούργησαν αυτό το ζοφερό περιβάλλον, πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να ξεσηκωθούν. Η Πρωτομαγιά είναι μία ημέρα μνήμης για τους αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και μία μέρα αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων» τονίζει και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση και προς τα κυκλώματα που υπαγορεύουν τις πολιτικές που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση – μαριονέτα. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το μαύρο πολιτικό οικονομικό και ταξικό περιβάλλον».

ergatiko.jpg

Το ΕΚΘ επίσης ορίσει το διεκδικητικό του πλαίσιο στα εξής βασικά αιτήματα:

  • σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
  • σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας.
  • επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.
  • ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.
  • προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.
  • διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
  • αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • αποτροπή φτωχοποίησης του πληθυσμού.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα