Πρωτοποριακά rapid tests και έξυπνοι ηλιακοί σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων στο NANOTEXNOLOGY2021
Όλες οι καινοτομίες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 11ης Έκθεσης EXPO 5-9 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Υψηλής ευαισθησίας rapid tests με εύκολη χρήση, αξιόπιστα αποτελέσματα, και χαμηλό κόστος μαζικής παραγωγής, δημιούργησε και παράγει η εταιρεία BLNanobiomed (http://bl-nanobiomed.com/) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «RealNano».
Τα πρωτοποριακά rapid tests που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο φετινό Διεθνές Πολυσυνέδριο NANONEXNOLOGY2021, «ανοίγουν» ουσιαστικά «τον δρόμο» για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων.
Αλλά οι καινοτομίες του οικοσυστήματος Καινοτομίας που έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, δεν σταματούν εδώ.
Στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (https://www.nanotexnology.com/), η Ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) παρουσιάζει έναν έξυπνο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασισμένο στα φωτοβολταικά 3ης γενιάς που παράγει η ΟΕΤ. Ο σταθμός διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμού. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγουν ενέργεια και από το διάχυτο φως είναι κατασκευασμένα σε εύκαμπτα υποστρώματα, με προδιαγραφές σύγχρονου design, φιλικά στο περιβάλλον και με ανακυκλώσιμα υλικά
Συνεργασία με την FIAT
Η OET (https://oe-technologies.com) είναι η μοναδική διεθνώς εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς (OPVs), σε συνεργασία με την FIAT,και στο πλαίσιο τωνευρωπαϊκώνπρογραμμάτων SmartLine καιCORNET(https://www.cornet-project.eu/), δημιούργησαν και εγκατέστησαν OPVPanels, ηλιακούς ανιχνευτές (solardetectors)και θερμοστοιχεία για ηλιακές οροφές αυτοκινήτων και OLEDs για σήμανση και φωτισμό στα αυτοκίνητα.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα καινοτόμα προϊόντα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων RealNano, SmartLine και CORNET, Συντονιστής των οποίων ήταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, και τα οποία μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της 11ης Έκθεσης EXPO 5-9 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY2021.
To καινοτόμο Οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ(http://www.ltfn.gr/), και το οικοσύστημα καινοτομίας που έχει δημιουργήσει με τις εταιρείες OrganicElectronicTechnologies, BLNanobiomed (http://bl-nanobiomed.com/) και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων HOPE-A (http://www.hope-a.com/), παρουσίασε έξι ευρωπαϊκά προγράμματα που διαμορφώνουν την Πράσινη και Ψηφιακή Βιομηχανία της νανοτεχνολογίας και των οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά σε 6 Ευρωπαϊκά Έργα-Δράσεις και Συνεργασίες για την Ανάπτυξη της Νανο-, Πράσινης & Ψηφιακής Βιομηχανίας:
- SmartLine: Το Εργοστάσιο του Μέλλοντος στην Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών
- CORNET: Περιβάλλον Ανοικτής Καινοτομίας για την παραγωγή των Οργανικών Ηλεκτρονικών
- RealNano: Τεχνολογίες Νανο-Χαρακτηρισμού &Ψηφιακής Παραγωγής για Οργανικά Ηλεκτρονικά
- FF2S (FlexFunction2Sustain) Open Innovation Test Bed στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Βιομηχανία
- MusiCode: Μοντελοποίηση Οργανικών Ηλεκτρονικών σε Περιβάλλον Ανοικτής Καινοτομίας
- NanoMecommons: Πρωτόκολλα Νανο-Χαρακτηρισμού για τη Βιομηχανία Αιχμής. (http://www.ltfn.gr/index.php/research/r-d-projects/active-projects
«Στα έργα αυτά με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν 52 φορείς και περισσότεροι από 250 ερευνητές από όλη την Ευρώπη. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου FF2S, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ θα χρηματοδοτήσει με 500.000€ συνέργειες και δράσεις με startups&SME’s.
Τα αποτελέσματα, οι εφαρμογές, τα νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και οι συνέργειες που προκύπτουν από αυτά, θα παρουσιαστούν στο Διεθνές ΠολυσυνέδριοNANOTEXNOLOGY 2021 το οποίο θα πραγματοποιηθεί ζωντανά και διαδικτυακά από τις 3-10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο PortoPalace», τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και Πρόεδρος του NANOTEXNOLOGY 2021, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, αναφέρθηκε στις θετικές ανακοινώσεις που αναμένονται από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, για την μετεξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας, Νανοιατρικής & Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), τη δημιουργία του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε ποσοστό 75%.Το Κέντρο Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ αναμένεται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό ΠάρκοThessINTEC και για τη δημιουργία του έχουν εξασφαλισθεί 51.7 εκ ευρώ.
«Η μετεξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFNσε Κέντρο και η σύνδεσή του με τις δράσεις του ThessINTEC, με την σύσταση του Κέντρου Νανοτεχνολογίας ΕΚΝΟΗ θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας 500 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, πολλές δεκάδες νεοφυείς εταιρείες και πολλές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ Λογοθετίδης
Θέσπιση βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας
Στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στη διάρκεια της διαδικτυακής του συμμετοχής, μίλησε για την πολύ σημαντική ερευνητική δουλειά που γίνεται στα Πανεπιστήμια και η οποία θα απελευθερώσει την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Ο κ Δήμας προανήγγειλε μάλιστα την θέσπιση βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας τα οποία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά στη διάρκεια της επικείμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο κ Δήμας «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει και με το υπουργείο Παιδείας. Μέσα από ένα απλό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο θα λειτουργήσουν τεχνοβλαστοί, και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων. Με τις διατάξεις δίνουμε ξεκάθαρα κίνητρα και ένα οργανωτικό πλαίσιο για το πώς μπορεί ένας ερευνητής ή καθηγητής να ιδρύσει, λειτουργήσει, ακόμα και να κλείσει έναν τεχνοβλαστό».
Η Κυβέρνηση στηρίζει projects που καταστούν τη Θεσσαλονίκη κόμβο τεχνολογίας
«Ενημερωθήκαμε για την επιτυχή ολοκλήρωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και για τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα που προωθούν πρωτοποριακές μεθόδους και καινοτόμες εφαρμογές, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πόλης σε πόλο Νανοτεχνολογίας, Ψηφιακής Καινοτομίας & Νέων Προϊόντων.
Η Κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη, στηρίζοντας Project, που εξελίσσονται και φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κόμβο τεχνολογίας, νησίδα καινοτομίας, ψηφιακή πρωτεύουσα», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν επίσης, ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών στηνFIAT&ChryslerDrNelloLiPira, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας COATEMAThomasKolbush, ο υπεύθυνος των έργων για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά στο Εργαστήριο LTFN του ΑΠΘ, Επ. Καθηγητής Αργύρης Λασκαράκης ο καθηγητής Ελευθέριος Λοιδορίκης από το τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συντονιστής του έργου Musicode, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Χαριτίδης στο ΕΜΠ Συντονιστής του nanoMeCommons , oΔιευθυντής Τεχνολογίας της ΟΕΤ Ευάγγελος Μεκερίδης και ο Διευθυντής Τεχνολογίας της BLNanobiomed Κώστας Τσιμενίδης.
18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας NANOTEXNOLOGY 2021
ToNANOTEXNOLOGY 2021 που διεξάγεται από τις 3-10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη στο Ξενοδοχείο PortoPalace, γίνεται φέτος για 18η χρονιά και έχει φέτος περισσότερους Συμμετέχοντες και από το 2019.
Κατά τη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY2021 θα συζητηθούν τα αποτελέσματα 35 και πλέον ευρωπαϊκών και εθνικών R&D προγραμμάτων που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή 150 οργανισμών και επιχειρήσεων και περισσότερων από 500 ερευνητών από όλη την Ευρώπη. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα, εκτιμάται ότι θα “αποδώσουν” από την εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους, γύρω στα 2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
Τα μοναδικά επιστημονικά και επιχειρηματικά γεγονότα που περιλαμβάνει το NANOTEXNOLOGY 2021 είναι:
- Το Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (NN21) 6-9 Ιουλίου
- Το Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE21) 5-8 Ιουλίου
- Το Διεθνές Συνέδριο στην Τριδιάστατη Εκτύπωση και Βιοεκτύπωση (3DPrinting και Bioprinting) και την Ψηφιακή Βιομηχανία (13D21) 7-8 Ιουλίου
- Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοεπιστημών, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοιατρικής (ISSON21) 3-10 Ιουλίου
- Η EXPO 2021 5-9 Ιουλίου
- Το Business Forum 6-8 Ιουλίου
- Το MatchmakingEvent (B2B συναντήσεις ερευνητών με εκπροσώπους εταιρειών)
Στη διάρκεια του μεγαλύτερου επιστημονικού γεγονότος στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών στην Ευρώπη, το οποίο έχει γίνει θεσμός και καθιστά πλέον τη Θεσσαλονίκη, Διεθνή Κόμβο Νανοτεχνολογίας, το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας 2021, θα γίνουν τα ειδικά Συνέδρια:
- Ειδικό Συνέδριο για τα Ευρωπαϊκά projects
- Συνέδριο Ανοιχτής Καινοτομίας, Προτυποποίησης και Μοντελοποίησης στη Βιομηχανία
- Συνέδριο Μετρολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου σε Πραγματικό Χρόνο της Παραγωγής
- Συνέδριο ανάπτυξης νέας επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης
Στο NANOTEXNOLOGY 2021 θα ανακοινωθούν οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις και τα δεδομένα από τον χώρο των Νανοεπιστημών, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και Φωτονικής, και της Νανοιατρικής.
Οι βασικοί ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης του NANOTEXNOLOGY2021 είναι ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών στηνFIAT&Chrysler, DrNelloLiPira (Ιταλία), θα αναφερθεί στην «Επανάσταση των νέων υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία του μέλλοντος», η καθηγήτρια EugenaKumacheva από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς ) θα μιλήσει για «τα Νανοκολλοειδή και τα Σούπερ νανο κολλοειδή συστήματα σωματιδίων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων υλικών», ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cambridge(Μεγάλη Βρετανία)Γιώργος Μαλλιαράς, θα αναφερθεί σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους Ηλεκτρονικούς Βιοαισθητήρες και την δράση τους στις Νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Η συμμετοχή στο φετινό NANOTEXNOLOGY 2021 είναι η μεγαλύτερη της τελευταίων χρόνων γεγονός που αποτυπώνεται και στο 15ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοιατρικής. Στα φετινά θερινά μαθήματα που διαρκούν από τις 3-10 Ιουλίου θα συμμετέχουν 105 νέοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο .
Το NANOTEXNOLOGY 2021 θα πραγματοποιηθεί virtual & live στο ξενοδοχείο PortoPalace στη Θεσσαλονίκη.