Πρωτοβουλία κατά της ανάπλασης στη ΔΕΘ: «Κρίσιμη δίκη στις 19 Φεβρουαρίου»
Η προσφυγή στο ΣτΕ και όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών για τη ΔΕΘ
Η πρωτοβουλία «ΔΕΘ Μητροπολιτικό πάρκο-Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη» δημοσίευσε κείμενο που αναφέρεται στην επικείμενη συζήτηση για την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από 50 πολίτες της Θεσσαλονίκης, για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Αναφέρουν σχετικά:
«Στο οικόπεδο της ΔΕΘ: ΝΑΙ στο φύτεμα δένδρων. ΟΧΙ στο φύτεμα τσιμέντου.
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση ΝΑΙ σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου
Μετά από 3 αναβολές και 3 χρόνια από την κατάθεσή της, η αίτηση ακύρωσης (1/11/2021) 50 πολιτών της Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο της Επικρατείας όρισε την συζήτηση της υπόθεσης για τις 19/2/2025.
-Τι προσβάλλεται; Το π.δ. για την Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού σχεδίου (ΕΠΣ) του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, για τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης, για την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και για την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ).
-Το προσβαλλόμενο διάταγμα περιλαμβάνει του κανόνες που θα καθορίσουν το εύρος και το βάθος των επιτρεπτών παρεμβάσεων στον χώρο της ΔΕΘ.
Ενδεικτικά: από το π.δ. εξαρτάται ποια θα είναι η αναλογία δομημένων/ αδόμητων χώρων και η έκταση του πρασίνου, αν θα διασωθούν κτίρια που βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο και έχουν ιστορική σημασία, αν θα διασωθεί η κεντρική οδό πλάτους 32 μ. που διασχίζει τον χώρο, προβλεπόταν από το σχέδιο Εμπράρ, από το 1990 κατατασσόταν στο βασικό οδικό δίκτυο και περιλαμβάνεται ως βασικός οδικός άξονας στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 420/Δ/1993)και στην τροποποίησή του το 1995 (ΦΕΚ 288/Δ/1995) και άλλα πολλά.
-Η σημασία της δίκης: Με την απόφαση θα κριθεί η νομιμότητα των προβλεπόμενων όρων της «ανάπλασης». Με άλλα λόγια θα κριθεί αν το φαραωνικό σχέδιο του real estate που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην ΔΕΘ, προσβάλλει το περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και οικιστικό κεκτημένο, αλλά και την επαγγελματική ελευθερία, την ελευθερία κίνησης και το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων της πόλης. Τα παραπάνω προστατεύονται από το Σύνταγμα, Διεθνείς Συνθήκες και τους νόμους. Το δικαστήριο θα προσδιορίσει τα όρια δράσης τόσο της κρατικής εξουσίας, όσο και της διοίκησης της ΔΕΘ
-Η σημασία της έγκαιρης εκδίκασης: Η καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων. Όσο δεν εκδίδεται απόφαση, η διοίκηση έχει την νόμιμη δυνατότητα να προχωράει το έργο. Τούτο σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πραγματικές καταστάσεις που ενδεχομένως δύσκολα ανατρέπονται ή δεν ανατρέπονται καθόλου, ότι τρίτα πρόσωπα (π.χ. εργολάβοι) θα θεμελιώσουν δικαιώματα, γεγονός που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και θα επηρεάζει αρνητικά μελλοντικές αποφάσεις
-Η διατήρηση της εκκρεμότητας κλονίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και στην απώλεια του έννομου συμφέροντος.
Αν η υπόθεση δεν εκδικαστεί τον Φεβρουάριο, τότε η απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τις αρχές του 2026, όταν δηλαδή θα έχει αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπει το προσβαλλόμενο π.δ.
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, που σήμερα αναρωτιούνται αν η προσφυγή στο ΣτΕ έχει ακόμη κάποιο νόημα, θα διαπιστώσουν ότι η δικαστική εξουσία δεν μπορεί ή δεν θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Τέλος, δεν είναι αμελητέο το ενδεχόμενο η πραγμάτωση των ρυθμίσεων του π.δ. να οδηγήσει σε απώλεια του έννομου συμφέροντος, δηλ. το δικαστήριο να μην κρίνει επί της ουσίας επειδή τίποτε δεν θα μπορεί να αλλάξει: από την καθυστέρηση του ίδιου του ΣτΕ, θα προκληθεί μια σπουδαία βλάβη στους αιτούντες και έμμεσα σε όλη την πόλη».