Θεσσαλονίκη

«Ψημένοι» οι Θεσσαλονικείς για… μακρινά Χριστούγεννα

Ψυχολογικοί -και σε δεύτερο βαθμό οικονομικοί- λόγοι φαίνεται να «φρενάρουν» -για την ώρα- τις τελικές αποφάσεις των Θεσσαλονικέων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ψημένοι-οι-θεσσαλονικείς-για-μακρ-1078826
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ψυχολογικοί -και σε δεύτερο βαθμό οικονομικοί- λόγοι φαίνεται να «φρενάρουν» -για την ώρα- τις τελικές αποφάσεις των Θεσσαλονικέων που θέλουν να πραγματοποιήσουν «αποδράσεις» τις ημέρες των εορτών.

Θεωρητικά, μπορεί να βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν από την εορταστική περίοδο, αλλά πρακτικά γνωρίζουμε καλά ότι οι δημοφιλείς χριστουγεννιάτικοι προορισμοί «κλείνουν» από νωρίς.

Ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα… κάτσει η μπίλια όσον αφορά την κινητικότητα ενόψει των εορτών θα υπάρχει προς τα τέλη του μήνα, όταν και θα κορυφωθεί το ενδιαφέρον, η ζήτηση, αλλά και οι κρατήσεις τόσο για μεμονωμένα, όσο και για οργανωμένα ταξίδια.

Όπως το καλοκαίρι, έτσι και τα Χριστούγεννα, φαίνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί ήδη προς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της πόλης για να δουν ανάλογα με το bugdet τους, πού μπορούν να ταξιδέψουν.

Οι κοντινοί προορισμοί στο εξωτερικό από τη Θεσσαλονίκη, έχουν την τιμητική τους, όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές που κάνουν οι… επίδοξοι ταξιδιώτες.

Σόφια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι φαίνεται ότι κάνουν… κλικ στους Θεσσαλονικείς που τηλεφωνούν στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης ή επισκέπτονται τις ιστοσελίδες τους.

Οι τιμές για τις παραπάνω επιλογές, ανάλογα με τα πακέτα που θα διαλέξει κάποιος, κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 110 ευρώ και φτάνουν έως και τα 200.

Μάλιστα, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες, κάνουν ειδικές προσφορές προσφέροντας μειωμένες τιμές σε όσους επιλέξουν να κάνουν από τώρα την κράτησή τους.

«Παραδοσιακοί» χριστουγεννιάτικοι προορισμοί του εξωτερικού όπως Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο, Πράγα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο.

Πέρσι, οι τιμές για Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη με οργανωμένα πακέτα ξεκινούσαν από τα 350 ευρώ για 4ημερα ταξίδια, ενώ για Λονδίνο και Παρίσι έφταναν και έως τα 500 ευρώ.

«Σίγουρα το οικονομικό αποτελεί ένα πρωταρχικό ζήτημα, καθώς ο κόσμος κοιτάζει την τσέπη του βάζοντας προτεραιότητα στο να καλύψει έξοδα που “τρέχουν”, αλλά θεωρώ ότι περισσότερο είναι ψυχολογικό το ζήτημα» σημειώνει υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου και προσθέτει:

«Πληθωρισμός, ακρίβεια, ενεργειακό “ζορίζουν” την τσέπη μας, αλλά το να αποφασίσεις να κάνεις ένα ταξίδι τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά ή αργότερα τα Θεοφάνια, δεν είναι κάτι που θα προκύψει την τελευταία στιγμή. Είναι κάτι που έχεις σκεφτεί, θέλεις να το κάνεις, έχεις υπολογίσει το κόστος και άρα πάνω κάτω έχεις κάνει τα κουμάντα σου ως προς το οικονομικό. Οι ταξιδιώτες πλέον είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε σχέση με παλιότερα ή καλύτερα να το πούμε πιο… προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα. Ανάλογα με το budget τους θα προχωρήσουν και στην επιλογή του προορισμού, αλλά και του τι θα δουν, θα φάνε και γενικότερα θα ξοδέψουν εκεί όπου θα ταξιδέψουν».

Η αγορά του Ισραήλ, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης, βγαίνει όπως φαίνεται από το «χάρτη» των προσκυνηματικών εκδρομών.

Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα να… παίρνει η μπάλα και γειτονικές χώρες – αγορές που ενώ είχαν δείξει να παίρνουν τα πάνω τους μετά την πανδημία, πλέον μπαίνουν στα αζήτητα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια ταξιδιωτική οδηγία γι’ αυτές.

Όσον αφορά το εσωτερικό, οι περιοχές που έχουν χριστουγεννιάτικα θεματικά χωριά, θα βρεθούν και φέτος στο επίκεντρο.

Ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν κατά μόνας ή θέλουν να κάνουν μία μικρή απόδραση λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν πακέτα ημερήσιων εκδρομών που τιμολογούνται γύρω στα 15 ευρώ για Πάρκο Ευχών στη Λάρισα, Μύλο Ξωτικών στα Τρίκαλα, Νυμφαίο-Καστοριά, Ονειρούπολη Δράμας.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με το Πήλιο. Πριν από λίγες εβδομάδες σε επικοινωνία που είχαμε με ξενοδόχους της περιοχής μας μετέφεραν την «παγωμάρα» που επικρατεί ενόψει της εορταστικής περιόδου με την χαρακτηριστική ατάκα που κυριαρχούσε να είναι: «δε χτυπάει το τηλέφωνο…».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα