ΨΝΘ: Η καθαριότητα σε ιδιώτη με επιπλέον κόστος 300.000 ευρώ
40 εργαζόμενες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργες, παρότι «κοστίζουν» λιγότερα από τον εργολάβο
Δεκάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης από νοσηλευτικά ιδρύματα και δομές κοινωνικές πρόνοιας πρόκειται να χαθούν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που σταθερά πλέον προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της πρόνοιας, μία από τις κεντρικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να είχε ατονήσει κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά όσο οι μολύνσεις Covid μειώνονται, τόσο οι σχεδιασμοί για «εργολαβοποίηση» του ΕΣΥ και των δομών κοινωνικής πρόνοιας αυξάνονται.
Η ΝΔ το είχε προαναγγείλει με κάθε δυνατό τρόπο προεκλογικά, και τώρα που η πανδημία σταδιακά αποχωρεί, ήρθε η ώρα να υλοποιήσει το πρόγραμμα της σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και σε όλα τα προνοιακά ιδρύματα.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα «εργολαβοποίησης» της απασχόλησης είναι η παραχώρηση του τομέα καθαριότητας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε εργολάβο, γεγονός που θα οδηγήσει 40 περίπου εργαζόμενες στην ανεργία.
Οι 40 εργαζόμενες στην καθαριότητα των δομών του ΨΝΘ, αυτή τη στιγμή εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και αμείβονται βάσει του μισθολογίου του δημοσίου τομέα. Εργάζονται 8ωρο και 5νθήμερο, με μισθό περίπου 800 ευρώ, συν όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα. Οι συμβάσεις τους πρόκειται να λήξουν στο τέλος του μήνα.
Το ΨΝΘ, πρόσφατα, προχώρησε σε διαγωνισμό για να παραχωρήσει την καθαριότητα σε εργολάβο. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της επικύρωσης και των ενστάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν μέσω της εργολαβίας, δεν θα αμείβονται πάνω από 500 ευρω το μήνα καθώς θα απασχολούνται με 4ωρη ή 6ωρη εργασία.
Το «σκάνδαλο» της υπόθεσης είναι ότι ο τομέας καθαριότητας του ΨΝΘ όπως σήμερα λειτουργεί, κοστίζει ετησίως περίπου 845.000 ευρώ.
Η εργολαβία, η ανάθεση της οποίας έγινε μέσω του διαγωνισμού, θα κοστίσει γύρω στο 1.140.000 ευρώ.
Υπάρχει δηλαδή ένα επιπλέον κόστος γύρω στις 300.000 ευρώ ενώ και σε επίπεδο υπηρεσιών, όπως εκτιμάτε, θα υπάρχει τεράστια διαφορά καθώς όσοι θα απασχοληθούν στην εργολαβία καθαριότητας του ΨΝΘ, δεν θα διαθέτουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτεί μία δομή ψυχικής υγείας.
Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη σοβαρή παράμετρος που ενδεχομένως να οδηγήσει το ΨΝΘ σε περιπέτειες: για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχουν κατατεθεί ενστάσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την επικύρωση του, τουλάχιστον για ένα 4μηνο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νοσοκομείο, είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων των 40 εργαζομένων, για την οποία δεν έχει δοθεί παράταση, είτε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε εργολάβο με υπέρογκο κόστος, την ώρα μάλιστα που το νοσοκομείο έχει άνοιγμα στην αγορά, που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ, να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, όχι μόνο στοχεύει στην «εργολαβοποίηση» της απασχόλησης και της εργασίας στην υγεία και στην πρόνοια αλλά τελικά αποδεικνύεται και εξαιρετικά δαπανηρή για το κράτος και συνεπώς και για τους πολίτες, ενώ στην πράξη, ιδίως εκεί που απαιτείται εμπειρία και γνώση, είναι αναποτελεσματική.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εν τέλει η κυβέρνηση, αφού τους «χρησιμοποίησε» 3,5 χρόνια και δη σε καιρούς πανδημίας και με τεράστιες ελλείψεις, στο τέλος επιλέγει να τους οδηγήσει στην ανεργία, υλοποιώντας μία πολιτική πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης εταιρικών συμφερόντων.
Όπως αναφέρει εργαζόμενη στη καθαριότητα του ΨΝΘ, «όλο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε με αυταπάρνηση σε ένα δύσκολο περιβάλλον ψυχικής υγείας, με αυξημένες απαιτήσεις και εξαντλητικά ωράρια και σε ένα εργασιακό χώρο που καλύπτει, εκτός του ΨΝΘ και δομές φιλοξενίας και οικοτροφεία από το Λευκοχώρι μέχρι την Περαία».
«Εμείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι εύκολα, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε παραπέρα το πρόβλημα και να πιέσουμε την διοίκηση και το υπουργείο ώστε οι συνάδελφοι να μη χάσουν την δουλειά τους», τονίζει ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ.
Αναφέρει δε, ότι τη Δευτέρα έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσει για τον τρόπο αντίδρασης. «Ήδη έχουμε κάνει δύο συναντήσεις με την διοίκηση αλλά άκρη δεν βγάλαμε. Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουμε σε ασφαλιστικά μέτρα και θα κοινοποιήσουμε όσο μπορούμε το ζήτημα, έχει ήδη πάει με σχετικές ερωτήσεις και στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείουμε και τις απεργιακές κινητοποιήσεις» τονίζει.
Να σημειωθεί ότι ανάλογες εργολαβίες αυτή το στιγμή προωθούνται και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου πρόκειται να χαθούν 20 θέσεις εργασίας ΣΟΧ στον τομέα της καθαριότητας και 14 θέσεις εργασίας ΣΟΧ στον τομέα της φύλαξης, όπως και σε προνοιακά ιδρύματα της πόλης.