Πτολεμαίων 29Α: Μια από τις πιο ζωντανές κυψέλες ανθρώπων στην πόλη
Πώς η ιδέα μιας συστέγασης συγκέντρωσε σε ένα κτήριο μερικές από τις σημαντικότερες οργανώσεις της πόλης εντός της στοάς στην οδό Πτολεμαίων 29Α.
Πώς η ιδέα μιας συστέγασης συγκέντρωσε σε ένα κτήριο μερικές από τις σημαντικότερες οργανώσεις της πόλης εντός της στοάς στην οδό Πτολεμαίων 29Α.
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1982, όταν η νεογέννητη Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αποφασίζει να συγκατοικήσει με το περιοδικό «Προοπτική», στον οδό Παύλου Μελά 19, πάνω από το Ντε Φάκτο. Μια σειρά από πρωτοβουλίες και άτυπες ομάδες βρίσκουν εκεί φιλόξενη στέγη, για να οργανώνουν παρεμβάσεις στην πόλη, να εκδίδουν έντυπα, να οργανώνουν εκδηλώσεις ή έστω για να συνεδριάζουν μια στις τόσες ή να χρησιμοποιούν το ψυγείο της Κίνησης για να συλλέγουν τροφές για τα τραυματισμένα πουλιά! Ένα πραγματικό εκκολαπτήριο ιδεών και οργανωμένων κινήσεων, δίνει υπόσταση σε σχήματα από αντιπυρηνικές πρωτοβουλίες και παιδικούς σταθμούς μέχρι το Κέντρο περίθαλψης πουλιών στην Αίγινα… Η φήμη της Οικολογικής Κίνησης ξεπερνάει τα όρια της πόλης και αναδεικνύεται σε μοντέλο οργάνωσης και δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το 1987 η Οικολογική Κίνηση αποφασίζει να μεταφερθεί στην οδό Φιλίππου 51, σε ένα νεοκλασικό κτήριο. Εκεί η συνταγή της συγκατοίκησης παραμένει ζωντανή και διάφορες οικολογικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες το προτιμούν για στέκι τους. Το 1991 δημιουργείται η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και το 1993 το Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ και σύντομα τραβούν κοντά τους οργανώσεις, συλλόγους και ομάδες με κοινή ιδεολογία, όραμα και στόχους. Είναι ένα σημαντικό πείραμα συνεργασίας, που κάνει το κτήριο γνωστό για τις δράσεις των ομάδων. Εκεί γίνονται συναντήσεις, πάρτυ, γιορτές, σεμινάρια. Μέχρι και μουσική κομπανία, με σταθερό πρόγραμμα και μεζέδες κάθε Σαββατοκύριακο λειτούργησε.
Για πάνω από 10 χρόνια στο κτήριο αυτό συστεγάζονταν το Στέκι Μεταναστών, η Σύμπραξη κατά της ομοφοβίας, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, η Οικολογική κίνηση, η Ορνιθολογική εταιρεία, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, το περιοδικό “Αρνούμαι”, η Ομάδα γυναικών και άλλες οργανώσεις, που βρίσκουν σημεία συνάντησης και γίνονται πόλος έλξης εθελοντών και ευαισθητοποιημένων πολιτών της Θεσσαλονίκης. Σ’ εκείνο το κτήριο ξεκίνησε το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ, το φεστιβάλ ΓΚΛΑΤ ταινιών, εκδόθηκαν βιβλία, οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χάπενινγκ και δράσεις που εξακολουθούν ως θεσμοί πλέον να αναπτύσσονται και να συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους.
Οι ανάγκες για μεγαλύτερο χώρο ανάγκασαν κάποιες από τις οργανώσεις να ψάξουν εναλλακτικές λύσεις. Το «Στέκι μεταναστών» μεταφέρθηκε σε ένα αυτόνομο κτήριο στην Ερμού και κάποιες άλλες οργανώσεις βρήκαν αλλού στέγη. Η Οικολογική κίνηση, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης μεγαλύτερου χώρου για να στεγάσει τις ποικίλες δράσεις που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια, μεταφέρεται στην οδό Πτολεμαίων 29Α, σε έναν ενιαίο αυτόνομο όροφο. Εκεί, στον 5ο όροφο, δημιουργείται το στέκι Οικόπολις με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Στόχος του Οικόπολις είναι η διάδοση και εφαρμογή των οικολογικών ιδεών και αξιών και των εναλλακτικών λύσεων μέσα από την οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, συζητήσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων με θέματα οικολογικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. αλλά επιπρόσθετα και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε άτομα και κοινωνικές ομάδες που την έχουν ανάγκη, καθώς και η πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, βίας κ.λπ. αλλά και υποστήριξης στα άτομα που τις υφίστανται.
Η κορύφωση των δράσεων αυτών είναι το ετήσιο Οικολογικό Φεστιβάλ Greenwave, που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, αποτελώντας πλέον θεσμό της πόλης.
Από κοντά και το εδραιωμένο πια Κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ακολουθώντας την ιδέα της συστέγασης, στήνει στον 6ο όροφο της Πτολεμαίων 29Α τα γραφεία του, και βρίσκει συγγενείς οργανώσεις για να συγκατοικήσουν στους διπλανούς χώρους, έτσι ώστε να υπάρχει πιο άμεση και ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία. Με τα χρόνια, στην οικοδομή της Πτολεμαίων βρίσκουν στέγη το εργαστήριο της ΝΑΟΜΙ, η MediaTerraNea, το Εργαστήρι χωρίς σύνορα, η Homophonia, η Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο, ΛΟΘ, Citizens in Action, UNESCO Youth. Επιπλέον, με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα στον 3ο όροφο και το Solidarity now στον 4ο, σήμερα το κτήριο αυτό στεγάζει μερικές από τις σημαντικότερες οργανώσεις της πόλης.
Αρκεί να αναζητήσει κανείς τις σελίδες των οργανώσεων στο διαδίκτυο και να ενημερωθεί για τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποιούνται. Από μαγειρική, μουσική, ζωγραφική, δραστηριότητες για παιδιά μέχρι παροχή ιατρικής και νομικής βοήθειας. Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτός της προσφυγικής κρίσης, αποδείχθηκε πως η ιδέα της συστέγασης ήταν χρήσιμη και αποτελεσματική μιας και μέσα από τις συνεργασίες και την αλληλοβοήθεια γίνονται περισσότερο αποτελεσματικές δράσεις, γεννιούνται ιδέες και πλέον αυτό το εμβληματικό κτήριο με την μεγάλη στοά, χάρη στις δράσεις του, αποτελεί πόλο έλξης για τους πολίτες, εθελοντές και ωφελούμενους, αποτελώντας μια από τις πιο ζωντανές κυψέλες ανθρώπων στην πόλη.