Θεσσαλονίκη

Πυλαία: Πλημμύρισε σχολείο από την κακοκαιρία – Η καταγγελία και τι απαντά ο Δήμος

Στο σχολείο πρόκειται να εγκατασταθούν και δύο νηπιαγωγεία από το επόμενο σχολικό έτος

Κωστής Κοτσώνης
πυλαία-πλημμύρισε-σχολείο-από-την-κακ-1301078
Κωστής Κοτσώνης

Με αφορμή την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, προχώρησε σε μία καταγγελία, που αφορά και την ειλημμένη απόφαση συστέγασης στο ίδιο κτίριο δύο Πειραματικών Νηπιαγωγείων του ΑΠΘ, του 2ου και του 3ου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλει ότι η αυλή του σχολείου μάζεψε νερά σε κάποια σημεία λόγω κακοτεχνίας, αμφισβητώντας την καταλληλότητά της, ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αναφέρει:

«Σύμφωνα με ενημέρωση του σχολείου από την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου μας “για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας & της ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας, η στέγαση των 2ου & 3ου πειραματικών νηπιαγωγείων Α.Π.Θ. αποφασίστηκε με την υπ’ αριθμ. 31/2025 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει σε εγκαταστάσεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας”.

Από πλευράς σχολικής κοινότητας είναι έμπρακτα γνωστή τόσο η αδιαφορία όσο & ο εμπαιγμός της Δημοτικής μας αρχής σε ότι αφορά τη σχολική μας κοινότητα. Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές (σήμερα η κατάσταση επιδεινώθηκε) & αφορούν τον αύλειο χώρο που επιλέχτηκε – όντας ιδανικότερος – από τη Δημοτική αρχή να χρησιμοποιούν τα νήπια, ενώ τα πρωτοκολλημένα αιτήματα που αναφέρονται ενδεικτικά είναι προ διετίας!

Τα συμπεράσματα δικά σας».

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Νίκο Καρίκα. Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα στην κλίση του σημείου αλλά και πιο συγκεκριμένα στην παρουσία του ρέματος της Αγίας Αναστασίας, που διέρχεται από την περιοχή. «Τα νερά αυτά έρχονται απέξω, δεν έχουν να κάνουν με το σχολείο σαν κατασκευή. Δίπλα στο σχολείο βρίσκεται το αγρόκτημα του ΑΠΘ.

Υπήρχε ένα τοιχίο μέσα από το οποίο περνούσαν τα νερά και έφευγαν προς την πλευρά του αγροκτήματος. Τώρα αυτό έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται τα νερά εκεί και να κατακάθονται στην αυλή. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για τη διευθέτηση του ρέματος, καθώς τα ρέματα είναι πεδίο αρμοδιότητάς της. Παράλληλα εμείς ως Δήμος έχουμε αναθέσει σε εξωτερικό μελετητή τις διευθετήσεις στις ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν κάθετα στα ρέματα εντός των ορίων μας, άρα και στο συγκεκριμένο.

»Επιπλέον, έχουμε και σύμβαση με μία εταιρεία που όταν έχουμε εγκλωβισμούς υδάτων πάει και αντλεί τα νερά. Αν μας το ζητήσει η διεύθυνση του σχολείου, στέλνουμε την εταιρεία και γίνεται άντληση».

Σχετικά με τη μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων, μεταφέρει ότι γίνεται μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και των συλλόγων γονέων των νηπιαγωγείων. «Ο αρχικός στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί η μεταστέγαση μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Αλλά επειδή ο χρόνος των διακοπών δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το μεταφέραμε για το Σεπτέμβριο», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρίκα, το σχολείο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την ανακαίνιση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων: «Θα πραγματοποιηθούν στεγανοποιήσεις, ελαιοχρωματισμοί, συντηρήσεις σε χώρους υγιεινής, καθώς και σε υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Έχει ήδη γίνει αυτοψία στο κτίριο από το Υπουργείο Παιδείας και υποσχέθηκαν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι συντηρήσεις, ώστε έπειτα να μεταφερθούν και τα νηπιαγωγεία εδώ».

Στην ανάρτηση του Συλλόγου Γονέων αναγράφονται και κάποια πρωτοκολλημένα αιτήματα προς το Δήμο από το 2023, που αφορούσαν επισκευή υδρορροών, στεγανοποιήσεις κ.α. Σχετικά με αυτό, ο κ. Καρίκας απαντά: «Οι υδρορροές έχουν επισκευαστεί. Σχετικά με τις στεγανοποιήσεις, υπήρχε πράγματι ένα πρόβλημα με υγρασίες απ’ τις τουαλέτες, αλλά δεν μπορούσαμε να το επισκευάσουμε γιατί έπρεπε να στηθούν σκαλωσιές. Για εύλογους λόγους, αυτό δεν γινόταν αυτό ενώ λειτουργούσε το σχολείο». Τονίζει ότι οι εργασίες επισκευών στα σχολεία έχουν την εγγενή δυσκολία του ότι δεν μπορούν να γίνουν παρουσία των παιδιών. Συνεπώς, διαθεσιμότητα υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα, στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα ή, για τις μεγαλύτερες εργασίες, το καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, με τη σειρά του, επαναλαμβάνει ότι η μετεγκατάσταση των δύο πειραματικών νηπιαγωγείων επικυρώθηκε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο, υποστηρίζει, ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού. Παράλληλα, τονίζει ότι την καταλληλότητα ή όχι των κτιρίων την κρίνει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία και για το συγκεκριμένο σχολείο δίνει το πράσινο φως, ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση. «Δεν προσβάλλονται ούτε περιορίζονται λειτουργικοί χώροι του Δημοτικού για να έρθουν τα παιδάκια του νηπιαγωγείου», δηλώνει. «Έχουμε αυτήν τη στιγμή τρεις μεγάλες εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ., για τα σχολεία του Δήμου μας. Κάποιες εργασίες μικρότερης κλίμακας θα γίνουν την περίοδο του Πάσχα και οι μεγαλύτερες εργασίες θα γίνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα