Ο Πύργος της Ευτυχίας κλείνει μέσα του σιωπή και απουσία
Μια φωτογραφική ματιά της Νένας Διονυσοπούλου στο ερειπωμένο, αλλά ακόμη όμορφο κτίριο.
Το «Chateau Mon Bonheur» ή Πύργος της Ευτυχίας ή Κόκκινος Πύργος είναι το κτίριο με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα που βρίσκεται στον αριθµό 110 της Βασιλίσσης Όλγας, της παλιάς «Λεωφόρου των Εξοχών».
Σημείο που τραβά συχνά τα βλέμματα των φωτογράφων, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα προς τα μέσα και να αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα που το περιβάλλει. Αυτό έκανε και η Νένα Διονυσοπούλου, που πρόσφατα μας έδωσε μια ξεχωριστή ματιά στη Θεσσαλονίκη που χάνουμε και προσπερνάμε καθημερινά, με 25 inside καρέ της πόλης μας.
Η οικία Δειράν Αβδουλάχ, μετέπειτα Δημήτρη Ιωαννίδη του Σιατιστέως (το όνομά του ο Πύργος το πήρε απ΄τον μεγάλο έρωτα του ιδιοκτήτη, τη σύζυγό του, Ευτυχία) χρονολογείται πριν το 1890 και είναι το παλιότερο σωζόμενο κτίριο της Λεωφόρου των Εξοχών.
Διαβάστε σχετικά: Ο Πύργος της δυστυχίας μας
Σχεδιάστηκε από τον Φρέντερικ Σαρνό. Πριν την επιχωμάτωση της Παραλίας γειτνίαζε με τη θάλασσα. Στην ουσία µιλάµε για δύο κτίρια, που όταν πρωτοκατασκευάστηκαν ήταν το ένα κατοικία του ιδιοκτήτη και το άλλο καφέ, µε τραπεζάκια στο πεζοδρόµιο.
Διαβάστε σχετικά: Τα υπέροχα τούβλινα κτίρια της Θεσσαλονίκης
Έπειτα, χρησιµοποιήθηκε σαν οικοτροφείο των Εκπαιδευτηρίων Σχινά, στέγασε πρόσφυγες, το Σώμα Προσκόπων και σήµερα, ακατοίκητο εδώ και χρόνια, παραμένει κρυµµένο πίσω από πυκνές φυλλωσιές, ενώ μέρα με τη μέρα καταρρέει παραδοµένο στα χέρια ιδιοκτητών που δεν συµφώνησαν ποτέ για τη χρήση του.
Πολλές ζημιές έχουν προκληθεί και από μικρές εστίες πυρκαγιάς κατά καιρούς. Σήμερα ανήκει εξ αδιαιρέτου στο Ιωαννίδειο ίδρυμα, αλλά και σε ιδιώτες και σε άλλα σωματεία φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Δείτε την σιωπή του σήμερα:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Θεσσαλονίκη στα κόκκινα