Θεσσαλονίκη

Ρωτήσαμε δευτεροετείς φοιτητές τι (δεν) τους αρέσει στη Θεσσαλονίκη

Γιατί δευτεροετείς; Γιατί σκεφτήκαμε ότι είναι παιδιά που ήρθαν από την επαρχία, έχουν ζήσει ήδη μια χρονιά φοιτητικής ζωής στην πόλη πήραν την πρώτη... κρυάδα και κάνουν «ταμείο»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ρωτήσαμε-δευτεροετείς-φοιτητές-τι-δε-829197
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Γιατί δευτεροετείς; Γιατί σκεφτήκαμε ότι είναι παιδιά που ήρθαν από την επαρχία και έχουν ζήσει ήδη μια χρονιά φοιτητικής ζωής στην πόλη, πήραν την πρώτη… κρυάδα, είδαν τα καλά και τα άσχημα της και μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο για εκείνους και εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη.

Τους ρωτήσαμε λοιπόν να μας πουν την εμπειρία τους από την καθημερινότητα τους στην πόλη, αυτά που τους αρέσουν, αλλά και όσα τους στεναχωρούν στη Θεσσαλονίκη.

Τι θα άλλαζαν στην πόλη αν είχαν τη δυνατότητα, την θεωρούν οικονομική και τελικά κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν όταν έκαναν το μεγάλο βήμα από τη μαθητική στη φοιτητική τους ζωή;

Να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις που υποβάλλαμε στους φοιτητές/φοιτήτριες, ήταν ίδιες.

«Διασκέδαση και πολιτισμός VS κυκλοφοριακό και έλλειψη πρασίνου»

Γιάννης από Καρδίτσα

Τι σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Είναι μια μεγάλη πόλη με πολλά σημεία για διασκέδαση, συνεχείς πολιτιστικές διοργανώσεις, πάντα κάτι διαφορετικό για να εξερευνήσει κανείς».

Τι δεν σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Υπάρχει αρκετή κίνηση, συχνά ανυπόφορη, ο κόσμος δυσκολεύεται να μετακινηθεί ακόμα και με τα πόδια, λείπουν τα πάρκα και οι γειτονιές με πολύ πράσινο από το κέντρο της πόλης».

Τι προσδοκίες είχες από την πόλη πριν έρθεις σε αυτήν;

«Νέες ευκαιρίες για σπουδές, εργασία, νέες γνωριμίες με συνομηλίκους και μη».

Θεωρείς τη Θεσσαλονίκη ακριβή πόλη;

«Μέτρια, ακριβότερη από την υπόλοιπη επαρχία, φθηνότερη από την Αθήνα και τα πολύ τουριστικά μέρη»

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην πόλη;

«Να γίνει λίγο πιο φιλική προς τους πεζους, να αποκτήσει γειτονιές με δέντρα

Ποια μέρη (εξωτερικοί χώροι) σου αρέσουν στην πόλη;

«Κυρίως η νέα παραλία, αλλά και το ιστορικό κέντρο»

Η ιστορικότητα της πόλης και μια ανεκπλήρωτη προσδοκία

Μαρία από Έδεσσα

Τι σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

• Πολλά πολιτιστικά/καλλιτεχνικά δρώμενα (θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου-κόμικ κλπ) • Μια πόλη με μεγάλη ιστορία που είναι φανερή στο εξωτερικό της (αρχαία και ρωμαϊκά διατηρημένα κτίρια μέσα στην πόλη, μουσεία) • Διασκέδαση και αγορά για όλα τα γούστα (μαγαζιά με διάφορες μουσικές, σινεμά, καταστήματα με πολλές επιλογές για διατροφή, ντύσιμο, εξοπλισμό σπιτιού, ανάλογα με το στιλ και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου) • Ελάχιστα αδέσποτα σε σχέση με την επαρχία

Τι δε σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

• Δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω απόστασης, μποτιλιαρίσματος και δυσλειτουργίας των αστικών λεωφορείων (αργοπορία, χαμένα δρομολόγια, συσσώρευση κόσμου) • Συχνές ταραχές και βίαια επεισόδια με την αστυνομία που μου προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια • Πολυκοσμία στους πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους (π.χ. Οδός Τσιμισκή) και στα αστικά λεωφορεία • Δυσκολία στο περπάτημα για τους πεζούς λόγω των πολλών αυτοκινήτων και των δικύκλων και ηλεκτρικών πατινιών που οδηγούν πάνω στα πεζοδρόμια

Τι προσδοκίες είχες από την πόλη πριν έρθεις σε αυτήν;

«Είχα έρθει αρκετές φορές στην Θεσσαλονίκη πριν μετακομίσω για να σπουδάσω, οπότε γνώριζα λίγο πολύ τον χαρακτήρα της πόλης. Περίμενα ότι στα φοιτητικά μου χρόνια εκεί θα περνούσα ευχάριστα, διότι θα είχα πολλές επιλογές για να περάσω τον χρόνο μου, και αυτό ισχύει καθώς είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και να συμμετέχω σε μουσικά δρώμενα που δεν υπήρχαν στην επαρχιακή μου πόλη. Επίσης είχα πολύ περισσότερες επιλογές σε μαγαζιά και διασκέδαση που ταίριαζαν πιο πολύ στην προσωπικότητα και τα γούστα μου. Ωστόσο, περίμενα ότι θα ήταν ευκολότερη και πιο ομαλή η μετακίνηση με το λεωφορείο και τα πόδια, μια προσδοκία που δεν εκπληρώθηκε, καθώς συνέβη το αντίθετο».

Θεωρείς τη Θεσσαλονίκη ακριβή πόλη;

«Θεωρώ πως όσον αφορά τα βασικά αγαθά και τις βασικές ανάγκες (π.χ. σούπερ μάρκετ, λεωφορεία, φούρνος) είναι όσο ακριβή όσο οι άλλες πόλεις. Τα ενοίκια όμως τα θεωρώ ακριβά, όπως επίσης και πολλά μαγαζιά για ποτό και φαγητό, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στην περιοχή του κέντρου, της παραλίας, του Λευκού Πύργου και της Πλατείας Αριστοτέλους. Νομίζω ότι ίσως η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πόλεις για σπουδές στην Ελλάδα».

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην πόλη;

«Θα ήθελα να λυθούν τα προβλήματα με τη δημόσια συγκοινωνία, να τηρούνται κανονικά τα δρομολόγια, ώστε αφενός να μην αργούμε και αφετέρου να μην μαζευόμαστε υπεράριθμα άτομα στα λεωφορεία. Θα ήθελα επίσης να απαγορευτεί ουσιαστικά στα δίκυκλα οχήματα και στα πατίνια η οδήγηση στο πεζοδρόμιο ή τουλάχιστον να διαχωριστεί το τμήμα που οδηγούν αυτά από το τμήμα στο οποίο θα περπατούν οι πεζοί. Ακόμα, θα ήθελα να μην βλέπω ανθρώπους άστεγους στους κεντρικούς δρόμους τα βράδια, αλλά να βρεθεί μια δομή να τους υποστηρίξει και να τους βοηθήσει ώστε να μην αναγκάζονται να ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Ποια μέρη (εξωτερικοί χώροι) σου αρέσουν στην πόλη;

«Στην πόλη μου αρέσει αρκετά η περιοχή της Καλαμαριάς, η παραλία, η οδός Αγίας Σοφίας με τον πεζόδρομό της και η στοά Καπάνι»

Τα πολιτιστικά ατού και το αίσθημα ανασφάλειας

Κώστας από Σέρρες

Τι σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Το γεγονός ότι καθώς είναι μια μεγάλη πόλη προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά, ψυχαγωγία, εκπαίδευση κ.α σε σχέση με μία επαρχιακή πόλη. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να δεις και να κάνεις. Επίσης το ότι είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικό κέντρο του πολιτισμού, πράγμα που την καθιστά αρκετά ενδιαφέρουσα, ειδικά για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία και τις τέχνες».

Τι δεν σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Καθαρά ζητήματα της καθημερινής ζωής. Η μετακίνηση εντός πόλης λόγω των αποστάσεων σε συνδυασμό με την κίνηση στο κέντρο της πόλης (και ειδικά αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς) σίγουρα δεν είναι ευχάριστη εμπειρία.

Επίσης πράγματα που αφορούν την εικόνα της πόλης όπως η έλλειψη πρασίνου, τα γκράφιτι, έλλειψη καθαριότητας σε ορισμένα σημεία κ.α. Τελος, όσον αφορά την ασφάλεια, το γεγονός ότι δεν μπορείς να κινείσαι τόσο άνετα όσο σε μια μικρή πόλη χωρίς να φοβάσαι. Σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν να σκέφτεται πώς θα επιστρέψει σπίτι τη νύχτα».

Τι προσδοκίες είχες από την πόλη πριν έρθεις σε αυτήν;

«Προσωπικά, δεν είχα σκεφτεί πολύ το θέμα της πόλης καθώς μέχρι και πριν από το μηχανογραφικό δεν ήμουν 100% σίγουρη για την επιλογή μου και είχα αρκετά χρόνια να την επισκεφθώ λόγω Covid. Σίγουρα περίμενα η ζωή εκεί να είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που είχα συνηθίσει καθώς είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Και η αλήθεια είναι πως το περίμενα προς το χειρότερο καθώς δεν είχα ξαναζήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον και οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου φρόντιζαν να τονίζουν τα αρνητικά της πόλης όπως την κίνηση, την εγκληματικότητα, την ηχορύπανση κ.α. Πίστευα όμως και ότι ως μουσικός που σπουδάζω θα μπορούσα να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες και να εμβαθύνω περισσότερο στο αντικείμενο μου».

Θεωρείς τη Θεσσαλονίκη ακριβή πόλη;

«Εξαρτάται πάντα από την οικονομική κατάσταση του καθενός. Και σίγουρα είναι πιο ακριβή από κάποιες πόλεις και πιο φθηνή από άλλες. Για έναν φοιτητή είναι ίσως πιο ακριβή από άποψη ενοικίου αν την συγκρίνεις με μία επαρχιακή πόλη ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος μετακίνησης, που επιβαρύνουν τα έξοδα. Όσον αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης και τις τιμές μπορείς πάντα να βρεις καλές ευκαιρίες, αντίθετα με μικρές πόλεις που οι επιλογές είναι περιορισμένες».

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στην πόλη;

«Σίγουρα με κάποιο τρόπο να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους της πόλης. Θα ήταν καλό να δημιουργηθούν πιο πολύ χώροι με πράσινο όπως πάρκα, πλατείες, δημοτικοί κήποι κ.α. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση σε κάποιες περιοχές που έχουν περιθωριοποιηθεί, προς τα δυτικά της πόλης και στο κέντρο κυρίως.

Ποια μέρη (εξωτερικοί χώροι) σου αρέσουν στην πόλη;

«Η προκυμαία σε όλη της την έκταση μαζί με τους κήπους (του Ήχου, των Νερών, της Μνήμης κ.α.) και η πλατεία Ναυαρίνου».

Λατρεία για Κάστρα, απογοήτευση για Μετρό

Ιωάννα, Κέρκυρα

Τι σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Επειδή κατάγομαι από νησί, είναι ευλογία το ότι ήρθα σε μια πόλη που την αγκαλιάζει το νερό. Οι βόλτες μου στην παραλία από το ξεκίνημα της έως το Μέγαρο μου θυμίζουν την Κέρκυρα και έτσι η νοσταλγία για την πατρίδα μειώνεται αμέσως».

Τι δεν σου αρέσει στη Θεσσαλονίκη;

«Κυκλοφοριακό και καθαριότητα. Είναι ανώμαλη… προσγείωση όταν έρχεσαι από την επαρχία σε μία μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη και πρέπει να προσέχεις από παντού μην πεταχτεί κάποιος με το αμάξι ή το μηχανάκι. Κανένας σεβασμός στον πεζό. Ενώ στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας οι οδηγοί θα σταματήσουν στη διάβαση. Εδώ λες και κάνουν ότι δεν τις βλέπουν. Ως προς την καθαριότητα είναι πραγματικά κρίμα μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη να είναι συνεχώς με γεμάτους ξεχειλισμένους κάδους. Τα ζω και από τη γειτονιά που μένω. Αλλά με εξοργίζει περισσότερο από όλα η αδιαφορία όσων για παράδειγμα κάνουν μία μετακόμιση ή ανακαίνιση και παρατάνε όλη την πραμάτειά τους στα σκουπίδια».

Τι προσδοκίες είχες από την πόλη πριν έρθεις σε αυτήν;

«Την περίμενα πιο… χαλαρή, όπως άλλωστε συνηθίζουν να λένε όλοι για τη Θεσσαλονίκη. Αλλά βλέπω σφιγμένο κόσμο, ανθρώπους που τρέχουν στο δρόμο να προλάβουν, με κατεβασμένο το κεφάλι κολλημένο στο κινητό. Με απογοήτευσε το γεγονός ότι το Μετρό δεν θα τεθεί ούτε το 2023 σε λειτουργία. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που είχα επιλέξει να έρθω στην πόλη για να σπουδάσω».

Θεωρείς τη Θεσσαλονίκη ακριβή πόλη;

«Μέχρι να πιάσω δουλειά ναι. Μετά όταν άρχισα να δουλεύω και να βγάζω κάποια χρήματα ξεκίνησα να κάνω τον προγραμματισμό μου. Η απόσταση είναι μεγάλη άρα η λύση… τάπερ της μαμάς δεν είναι εφικτή, επομένως χρειάζεται προσαρμογή. Άλλη φορά μαγειρευτό, ένα άλλο μεσημέρι στη Λέσχη, κανένα σάντουιτς ή στις δύσκολες μέρες του μήνα όταν κρατάς τα λεφτά ίσα ίσα για να πάρεις καφέ και εισιτήρια, κοιτάζεις να πας στο σπίτι κάποιου συμφοιτητή που είναι από εδώ».

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στην πόλη;

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά τίποτα. Για την ώρα δηλαδή. Ακούω πολλούς που έχουν διάφορα παράπονα, αλλά σκεφτείτε ότι για ένα παιδί 20 χρονών το να έρχεται από την επαρχία σε μία μεγάλη πόλη είναι σα να είσαι μικρό παιδί και να σε βάζουν μέσα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών και να σου λένε διάλεξε να πάρεις ότι θέλεις. Θέλω πρώτα να την ανακαλύψω από άκρη σε άκρη της και μετά να αποφασίσω τι θα ήθελα να αλλάξει».

Ποια μέρη (εξωτερικοί χώροι) σου αρέσουν στην πόλη;

«Ξεκάθαρα Κάστρα. Μπυρίτσα, καλή παρέα και… πιάτο τη θέα. Η καλύτερή μου».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα