Σαν τον σκουπιδότοπο στην λαϊκή της οδού Χαλκιδικής, δεν έχει
Για «βόμβα» για τη δημόσια υγεία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η κατάσταση που επικρατεί μετά το πέρας της λαϊκής αγοράς στην οδό Χαλκιδικής στη Θεσσαλονίκη, έχει γίνει αντικείμενο δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και αναρτήσεων σε διάφορες ομάδες στα social media.
Και όχι για καλούς λόγους. Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια που η λαϊκή φιλοξενείται στη γειτονιά τους, βιώνουν μια ατελείωτη οδύσσεια.
Μπορεί μάλιστα να έχουν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη επιστολή με αποδέκτριες τις τοπικές αρχές, αλλά μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά τις υποσχέσεις και τις ανακοινώσεις που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την εικόνα που έχει ο δρόμος μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς, αλλά και τα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της.
Θέτουν προβληματισμούς τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, καθώς πέρα από το δρόμο που είναι στημένοι οι πάγκοι και τα γύρω στενά καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα και φορτηγά.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015:
Η προσέλευση των πωλητών (επαγγελματιών και παραγωγών) στις λαϊκές θα γίνεται μεταξύ 6 και 8.30′ το πρωί και οι πωλήσεις θα γίνονται από τις 7 ως τις 14.30′. Από εκεί και μετά μέχρι τις 16.00′ οι πωλητές υποχρεούνται να μαζέψουν τους πάγκους τους και τα εμπορεύματά τους, να καθαρίσουν το χώρο ευθύνης τους και να περισυλλέξουν σε ειδικές σακούλες τα απορρίμματά τους. Η είσοδος των οχημάτων των πωλητών στο χώρο λειτουργίας των λαϊκών αγορών για το σκοπό αυτό δεν επιτρέπεται να γίνεται πριν από τις 14.00′.
Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση της λαϊκής στην οδού Χαλκιδικής;
Οι κάτοικοι λένε ότι όλα τα παραπάνω μόνο σαν… ανέκδοτο τους ακούγονται, αφού οι πωλητές φτάνουν στην περιοχή από τις 5 το πρωί, συνθήκη που δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου τα παράθυρα των σπιτιών είναι ανοιχτά.
Επίσης, σημειώνουν ότι οι πάγκοι αρχίσουν να μαζεύονται μετά τις 16:00, δηλαδή παραπάνω από μιάμιση ώρα από το προβλεπόμενο.
Ο δρόμος και τα πεζοδρόμια γεμίζουν με ότι έχει περισσέψει, ενώ τα συνεργεία ξεκινούν την καθαριότητα από τις 17:00 και μετά, και αφού ήδη οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στο σημείο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς θεωρούν αδιανόητο να αφήσουν πιο μακριά τα οχήματά τους και να πρέπει το βράδυ να τα μετακινήσουν εκ νέου για να βρουν (αν βρουν) θέση κοντά στην οικία τους.
Η κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας σύμφωνα με τους κατοίκους.
«Αυτό το πράγμα δεν τελειώνει ποτέ. Περνάς πέντε ημέρες μετά από τη μέρα που γίνεται η λαϊκή και η μυρωδιά της ψαρίλας παραμένει ακόμα έντονη».
Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν παρατηρήσει ότι ακόμα και τα νέα πεζοδρόμια της γειτονιάς, που πρόσφατα τοποθετήθηκαν, έχουν αρχίσει να αλλάζουν… χρώμα και θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει από τα απόνερα των πάγκων με τα ψάρια.
Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου, οι πολίτες αναφέρουν ότι ακόμα και μέρες μετά ο δρόμος είναι γεμάτος με λέπια, φλούδες, παρατημένα λαχανικά, σκουπίδια στις δενδροδόχους.
Υπάρχουν ακόμα και καταγγελίες ότι μερίδα των παραγωγών παρκάρουν στους γύρω δρόμους τα φορτηγά και τα αγροτικά τους και μάλιστα φτάνουν σε σημείο να μετακινούν σταθμευμένα αυτοκίνητα κατοίκων προκαλώντας και υλικές φθορές.
«Έχω δει ακόμα και φέρετρο νεκρού να περνάνε μέσα από τη λαϊκή» αναφέρει σχόλιο κατοίκου σε σελίδα στο Facebook σε ανάρτηση σχετική με το θέμα.
«Ήμουν έγκυος και παρακαλούσα να μην γεννήσω την ημέρα της λαϊκής, γιατί πώς θα έφευγα από εδώ; Τι θα συμβεί εάν χρειαστεί να περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό; Άνθρωποι είμαστε μπορεί κάτι να συμβεί. Αν δεν είναι αυτό υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, τι είναι;»
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί που στήνουν τους πάγκους τους στη συγκεκριμένη λαϊκή θεωρούν ότι οι κάτοικοι είναι υπερβολικοί στα όσα αναφέρουν, και σημειώνουν ότι μόνο κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να προκαλούν προβλήματα όσον αφορά τα σκουπίδια που αφήνουν, καθώς οι περισσότεροι φροντίζουν να τα συγκεντρώνουν σε σημείο που να διευκολύνουν την αποκομιδή τους από τα συνεργεία καθαρισμού.