Θεσσαλονίκη

«Σαραρίμ»: 480 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα συναντώνται σε Φεστιβάλ στην Καλαμαριά

Ποιος είναι ο χορευτικός όμιλος «Βορεάδες» και τι είναι το «Σαραρίμ».

Parallaxi
σαραρίμ-480-παιδιά-απ-όλη-την-ελλάδα-σ-1121252
Parallaxi

«Το 2019 αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ που να έχει ως γνώμονά του πρώτα το σεβασμό απέναντι στα παιδιά και το βασικότερο απ’ όλα να μπορεί να… επιστρέψει στα παιδιά τη γνώση σε σχέση με το λαϊκό πολιτισμό. Έτσι επιλέξαμε και το όνομα ‘σαραρίμ’ που είναι η ονομασία του γνωστού σε όλους μας παιχνιδιού, της τυφλόμυγας» επισημαίνει στο thesseconomy.gr η λαογράφος και ταμίας του χορευτικού ομίλου Καλαμαριάς «Βορεάδες» Αριάδνη Αντωνιάδου μιλώντας για το «Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Ελληνικών χορών» που διοργανώνει για 5η χρονιά ο Όμιλος.

Η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ

«Η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε μετά τη διαπίστωση ότι τα περισσότερα φεστιβάλ που αναφέρονταν σε παιδιά και γίνονταν στην Ελλάδα μέχρι το 2019 δεν είχαν έναν ‘εκπαιδευτικό’ χαρακτήρα. Δηλαδή τα περισσότερα φεστιβάλ που διοργανώνονταν ήταν ουσιαστικά φεστιβάλ κατανάλωσης. Μπαίνανε τα παιδιά χόρευαν και φεύγανε. Δεν υπήρχε ‘αγωγή’ σε σχέση με το λαϊκό πολιτισμό. Έτσι, το 2019 αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ. Προσπαθήσαμε να το δομήσουμε έτσι ώστε να μην μπαίνουν τα παιδιά σε μια σκηνή και να φεύγουν. Κι αυτή είναι κι η ιδιαιτερότητα του σαραρίμ. Τα παιδιά μπαίνουν σ΄ενα χώρο -του θεάτρου Βότση φέτος- και για τρεισήμιση ώρες υπάρχει μουσικοπαιδαγωγός οποίος κάνει δράσεις με τα παιδιά. Ταυρόχρονα τα ίδια τα παιδιά ‘βαθμολογούν’ –δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα το φεστιβάλ ούτε διαγωνιστικό- θέλουμε να εκπαιδεύσουμε την κριτική σκέψη των παιδιών απέναντι σ’ αυτό που βλέπουν. Για μας είναι κι ένα παιχνίδι να δούμε πώς σκέφτονται τα παιδιά. Πώς αξιολογούνε ένα θέμα λαϊκού πολιτισμού. Αυτές τις 3μιση ώρες τα παιδιά επιβραβεύονται για τα αινίγματα ή τα προβλήματα που τους δείχνει ο μουσικοπαραγωγός», εξηγεί η κυρία Αντωνιάδου.

Απέκτησε διεθνή χαρακτήρα

Όπως αναφέρει η ταμίας του χορευτικού ομίλου «το φεστιβάλ την περίοδο του κόβιντ ήταν το μοναδικό και το πρώτο φεστιβάλ που έγινε διαδικτυακά. Και τις δύο χρονιές μεταδόθηκε από το δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει το φεστιβάλ διεθνή χαρακτήρα γιατί είχαμε συμμετοχές ομογενών από τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και από άλλες χώρες».

Για 5η χρονιά φέτος

Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε όλους. Όπως διευκρινίζει η κυρία Αντωνιάδου «μαζευόμαστε φίλοι και κάνουμε ένα φεστιβάλ. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιο σύλλογο θέλει, να πάρει μέρος στο φεστιβάλ σεβόμενος τους όρους συμμετοχής, δηλαδή το ενδυματολογικό κομμάτι, να παρουσιάσει το μουσικό ρεπερτόριο του τόπου του. Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή. Φέτος συμμετέχουν περίπου 480 παιδιά με 20 συλλόγους απ΄όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, από την Τρίπολη, από τη Λευκάδα από το Νυδρί και φτάνουμε μέχρι τη Θράκη που έχουμε τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής. Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εμάς και τους χορηγούς που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Στο φεστιβάλ έχουμε δύο ομάδες. Υπάρχει η παιδική ομάδα ηλικίας από 7-11 χρόνων, και έχουμε και τη δεύτερη ομάδα των εφήβων ηλικίας 12-15 χρόνων. Πάντα φροντίζουμε να υπάρχει μια ισορροπία, ισάριθμες ομάδες εφηβικές, ισάριθμες παιδικές». Από το 2019 μέχρι το 2023 φιλοξενήθηκαν στο «σαραρίμ» 4.500 χορευτές, 150 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ εντάχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (Conseil International de la Danse – CID – International Dance Council) της UNESCO στο Πανόραμα των σημαντικών παγκόσμιων γεγονότων για το χορό (CID Panorama-Important events in Dance).

Ποιοι είναι οι «Βορεάδες»

Όπως λέει η ταμίας του χορευτικού ομίλου «είναι μια παρέα ανθρώπων οι οποίοι αποτελούσαν το χορευτικό του δήμου Καλαμαριάς για πάρα πολλά χρόνια. Πριν από 20 χρόνια, το 2004, η παρέα των χορευτών και φίλων, που μας ένωνε το κοινό μεράκι για τον παραδοσιακό χορό και το λαϊκό πολιτισμό, ανταμώσαμε σε έναν τόπο αυτό της Καλαμαριάς. Η διάθεση για δημιουργία και το όραμα μας για νέες προσεγγίσεις στα θέματα του ελληνικού παραδοσιακού χορού, δημιούργησε τη δική μας ομάδα που τη βαπτίσαμε ‘Βορεάδες’ από τους δίδυμους γιους του Βορέα, του βορείου ανέμου ή σύμφωνα με τον Ελλάνικο την προσωποποίηση του όρους Βόρας της Μακεδονίας. Φροντίζουμε να έχουμε προγράμματα κάθε χρόνο με θεματική την οποία τη δουλεύουμε όλη τη χρονιά. Το σημαντικότερο όλων που είναι ότι κάνουμε μουσικοθεατρικές παραστάσεις με θέματα του λαϊκού πολιτισμού ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο να κατανοήσει και να αλλάξει την απαρχαιωμένη αντίληψη που έχει για την παράδοση. Την παράδοση την παρέχουμε εμείς μέσα στο χρόνο, σμιλεύεται από μας, δημιουργείται κάθε φορά με τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες που υφίσταται. Προσπαθούμε την αντίληψη για την παράδοση να την περάσουμε και στον κόσμο που έρχεται στους Βορεάδες».

Τι είναι το Σαραρίμ…

«Βούτου, βούτου…..» ακούστηκε από μακριά και ξάφνου μια νεράιδα πρόβαλε μπροστά μας

«Σαραρίμ» απάντησε η νεράιδα στην άγνωστη φωνή

«Σαραρίμ» είπαμε και εμείς με μια φωνή και αποφασίσαμε παρέα να βαπτίσουμε έτσι, το αντάμωμα των παιδιών, το αντάμωμα των μικρών χορευτών στην Καλαμαριά.

Σαραρίμ όπως ένα παλιό ξεχασμένο ομαδικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι με ισάριθμες ομάδες παιδιών που διαλέγουν ψευδώνυμα, ρόλους παραμυθιών και γυρνώντας γύρω-γύρω προσπαθούν να ανακαλύψουν τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας.

*Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Βότση (Ανατολικής Θράκης 8) οι 20 σύλλογοι «ξεδιπλώνουν» χορούς, έθιμα και δρώμενα του τόπου τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα