Σχολικά γεύματα: Εκτός οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών και Ωραιοκάστρου
Αποκλεισμένοι και φέτος από τη διανομή φαγητού οι μαθητές 30 δημοτικών σχολείων στους δύο δήμους
“Από σήμερα μοιράζουμε καθημερινά 217.300 γεύματα στους μαθητές από άκρη σε άκρη της χώρας μας”, δήλωνε στις 17 Οκτωβρίου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Από άκρη σε άκρη της χώρας; Όχι ακριβώς. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία διανέμονται σε 323 δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων τα 180 βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτική Ενότητα). Αλλά εξαιρούνται τα παιδιά από συνολικά 30 δημοτικά σχολεία, στους δήμους Νεάπολης Συκεών και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν έχουν δει σχολικά γεύματα από τον περασμένο Μάρτιο.
Γιατί; Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νεάπολης Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης αποδίδει την καθυστέρηση σε δικαστική διαμάχη των αναδόχων. “Έχει προσφύγει ο δεύτερος εναντίον του πρώτου ανάδοχου και εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Πόσα παιδιά αφήνει εκτός σχολικών γευμάτων αυτή η… εκκρεμότητα; Οι εκτιμήσεις αποκλίνουν. Οι εκπρόσωποι των γονέων υπολογίζουν ότι σε κάθε δημοτικό σχολείο έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 120 – 150 παιδιά, άρα εάν βάλουμε έναν μέσο όρο 135 αιτήσεις βγάζουμε τον αριθμό 4.050 για τους δύο δήμους. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νεάπολης – Συκεών εκτιμά ότι ο αριθμός φτάνει τα 5.500 παιδιά, μόνο για τα δημοτικά σχολεία της δικής του αρμοδιότητας.
“Τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία του δήμου Νεάπολης – Συκεών δεν είχαν ούτε την περασμένη χρονιά γεύματα, παρά μόνο για τρεις μήνες. Η διανομή άρχισε πέρυσι μία μέρα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και σταμάτησε τον Μάρτιο. Και φέτος δεν ξέρουμε καν πότε θα αρχίσει”, δηλώνει στην Parallaxi η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δημοτικής Ενότητας Πεύκων του δήμου Νεάπολης Συκεών, Ελένη Χατζηγεωργίου.
Τι πρόκειται να γίνει; Άγνωστο. “Για άλλη μία φορά τα παιδιά μας μένουν χωρίς σχολικά γεύματα”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς. “Παρά τις διαβεβαιώσεις και της υφυπουργού ότι στα μέσα Οκτώβρη θα ξεκινήσουν οι διανομές των σχολικών γευμάτων φτάσαμε τέλη του μήνα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους δύο μεγάλους δήμους (Νεάπολη Συκεών και Ωραιοκάστρου) σε ό,τι έχει να κάνει με τη διανομή των σχολικών γευμάτων. Η μέχρι τώρα -όχι επίσημη- ενημέρωση που έχουμε, κάνει λόγο για ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αναδόχους των διαγωνισμών για την λειτουργία των σχολικών γευμάτων. Σε μία περίοδο που κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα, έρχεται το υπουργείο και φροντίζει για άλλη μία φορά να μας εκπλήσσει αρνητικά”.
Ποιος έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος; Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίησή του είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος και επιλέγει τους δήμους της χώρας όπου διανέμονται τα γεύματα καθώς και τον αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν ανά δήμο.
Εμπλέκεται όμως και το υπουργείο Παιδείας, εφόσον μιλάμε για δημοτικά σχολεία.
Ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας; Σε απάντηση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας προς την Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “οι Συμβάσεις που υπεγράφησαν για την υλοποίηση του προγράμματος 2021-22 έχουν διετή ισχύ, με δικαίωμα προαίρεσης και για τρίτο έτος. Ως εκ τούτου, οι Ανάδοχοι που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος 2022-23 είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2021-22… Εστάλησαν οδηγίες στις σχολικές μονάδες, ώστε να γίνουν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλή έναρξη του προγράμματος (συλλογή υπεύθυνων δηλώσεων γονέων/κηδεμόνων, καταγραφή αλλεργιών/δυσανεξιών κλπ)”.
Φυσικά, ούτε το υπουργείο Παιδείας παραλείπει να υπογραμμίσει ότι φέτος “το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και υλοποιείται σε 1.629 δημόσια δημοτικά σχολεία της χώρας, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες σε πάνω από 224.000 μαθητές/τριες (σ.σ. η κ. Μιχαηλίδου δέκα μέρες νωρίτερα μιλούσε για 217.300 γεύματα), ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% των μαθητών/τριών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας”.
Να υποθέσουμε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (δύο υπουργεία κι ένας εποπτευόμενος οργανισμός, καθώς και δύο δήμοι) δεν ήξεραν το παραμικρό για την αναμενόμενη εμπλοκή ώστε να δοθεί έστω μία προσωρινή λύση;