Σε λειτουργία ένα υπέροχο «πάρκο» στoν Λαγκαδά!

Εγκαινιάστηκε χθες, Σάββατο 2 Μαρτίου.

Parallaxi
σε-λειτουργία-ένα-υπέροχο-πάρκο-στoν-413175
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Εγκαινιάστηκε το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στη Βόρειο Ελλάδα που θα λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά.

Ο καινούργιος αυτός χώρος, ο οποίος είναι ο 1ος που λειτουργεί στη Βόρειο Ελλάδα και ο 2ος στην Ευρώπη, εκτείνεται σε ένα χώρο 32 στρεμμάτων, είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στα παιδιά και σε όσους αγαπούν το περιβάλλον και έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, καθώς επίσης και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το πάρκο δημιουργήθηκε απο το εθνικό συλλογικό σύστημα Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε συνεργασία με την «Αποστολη» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον δήμο Λαγκαδά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης Ιωάννης μετέφερε τις ευχές και την ευλογία της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανακύκλωση συμβάλλει μέσα στο έργο της δημιουργίας του Θεού, ενώ παράλληλα συνεχάρη όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής.

Ο πρόεδρος του διοικητού συμβουλίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Παύλος Ραβάνης, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του Πάρκου καθώς και τα οφέλη που παρέχει στο περιβάλλον, ενώ ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, σημείωσε ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό πάρκο πλήρως εναρμονισμένο με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το οποίο και θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, ενώ παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες προς το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την άψογη συνεργασία της οποίας τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και σήμερα αλλά και στο μέλλον, μέσα από την εξέλιξη του έργου. Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που υιοθέτησε την ιδέα και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Πάρκου μίλησε για μια καινούρια σχέση, πρωτίστως των παιδιών αλλά και όλων των δημοτών της περιοχής, με την Ανακύκλωση στην πράξη, με την ανταπόδοση του σεβασμού μας προς το περιβάλλον.

«Ο πρότυπος αυτός χώρος», επισήμανε, «θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για γονείς και παιδιά, με σκοπό την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση και την ενίσχυση της οικολογικής τους συνείδησης. Παράλληλα, θα είναι ένας εναλλακτικός προορισμός ψυχαγωγίας, ανοιχτός σε όλους. Είμαι περήφανος που ο δήμος μας είναι ο 1ος δήμος στην Ελλάδα που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο σε τόσο σύντομο χρόνο και το αποδίδει προς όφελος της τοπικής του κοινωνίας».

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, σημείωσε ότι «η οικολογία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δράση της Εκκλησίας, καθώς ο σεβασμός σε όλα τα πλάσματα του Θεού και ο σεβασμός στο περιβάλλον που ζούμε, είναι απαραίτητα στοιχεία για την σωστή διαβίωση των ανθρώπων και των έμβιων όντων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή», σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», έχει ξεκινήσει μία συνεργασία όπου στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης και της οικολογίας, ώστε μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος να μην κινδυνεύει η δική μας παρουσία σε αυτό».

Ακολούθως ο κ. Δήμτσας, ευχήθηκε αυτή η προσπάθεια να ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και τον τίτλο της συνεργασίας αυτής, ο οποίος και είναι «ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «Άνθρωπος και Περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη δημιουργία του χώρου αυτού, σημειώνοντας τα οφέλη που έχει γενικότερα για ολόκληρη την Μακεδονία της οποίας την Περιφέρεια την χαρακτήρισε ως την πιο «Πράσινη Περιφέρεια» της Ελλάδος. «Σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τον Λαγκαδά, τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη Μακεδονία. Και αυτό, όχι μόνο γιατί εγκαινιάζουμε σήμερα ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ευαισθητοποίηση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και γιατί οι τοπικές κοινωνίες μπαίνουν μπροστά και αρχίζουν να εκπέμπουν το σήμα σε όλους τους πολίτες, τους επισκέπτες, τους φορείς, ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει επιτέλους μπροστά στην ατζέντα όλων μας».

Ο Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Περιβάλλοντος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, Γεώργιος Κρεμλής, δήλωσε «περήφανος ως Έλληνας, που στη χώρα μας δημιουργήθηκαν αλλά και επεκτείνονται τα “Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης”, από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Είναι πολύ ευχάριστο, που η Δομή των Πάρκων αποτελεί μια θετική πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας, καθόσον δεν έχει ακόμα επεκταθεί η καλή πρακτική σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Χαίρομαι που στο “Πάρκο της Ανακύκλωσης” εφαρμόζεται τόσο η νομική υποχρέωση της Διαλογής στην Πηγή σε τέσσερα χωριστά ρεύματα υλικών συσκευασίας, όσο και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» Παύλος Ραβάνης, απένειμαν συμβολικά, μέσου του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Δήμτσα, εις τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο μια επίχρυση ελιά, μεταφέροντας μήνυμα προς όλους για τη σημασία της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αθηνών και του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Σμύρνης Αθηνών, οι οποίοι και πρώτευασαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης, ενώ από την τηλεόραση αναμεταδόθηκε και επίκαιρο μήνυμα του Διεθνούς Έλληνα Αθλητή της Καλαθόσφαιρας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος και είναι «Πρεσβευτής Ανακύκλωσης» της χώρας μας.

Σύντομη περιγραφή του Πάρκου:

Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:

*Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, με τη χρήση Εκπαιδευτικού Υλικού που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

*Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών.

* Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

* Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.

* Στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο, αδειάζοντας χύδην τις συσκευασίες.

* Οικολογικούς λαχανόκηπους, όπου οι μαθητές καλλιεργούν φυτά της ελληνικής φύσης, υπό την καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

* Food lab (εργαστήριο επεξεργασίας τροφών), ώστε οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι να βιώνουν την εμπειρία παραγωγής λαδιού από σπόρους ή παραγωγής αλευριού από σιτάρι και καλαμπόκι, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

* Σιντριβάνι που «παίζει» μουσική, ώστε οι μαθητές και οι συνοδοί τους να περνούν ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα