Σίμος Δανιηλίδης: «Η κυβέρνηση αφήνει τους ΟΤΑ έξω από το πρόγραμμα “Γιαννάκου” για τα σχολικά κτίρια»
Με επιστολή σε συναδέλφους του, ο δήμαρχος Νεάπολη-Συκεών καταγγέλλει τη συγκεντρωτική λογική του προγράμματος και την έλλειψη αυτοτέλειας και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή σε συναδέλφους του σε όλη τη χώρα έστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή την απόσυρση και ανασχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά έργα ανακαίνισης-αναβάθμισης σε σχολεία με τη συνεργασία των ΟΤΑ
Ο κ. Δανιηλίδης καλεί το υπουργείο να μεταφέρει τους απαιτούμενους πόρους στους ΟΤΑ ώστε να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών μονάδων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, θέτει τρία ερωτήματα και επισυνάπτει στην επιστολή του το άρθρο 102 του Συντάγματος για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και το άρθρο 75 του Ν3463/2006 για τις αρμοδιότητες που ανήκουν στους δήμους
Αφορμή για την επιστολή του Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος είχε επισημάνει εξαρχής τον κίνδυνο να μην αξιοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αφήσει έξω από τον σχεδιασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε η ειδοποίηση (μέσω email) που έλαβε προ ημερών η διοίκηση του δήμου ότι τέσσερις (4) σχολικές μονάδες του δήμου έχουν προεπιλεγεί στην Α’ φάση του προγράμματος.
Μάλιστα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητείται από τον δήμο, εντός ασφυκτικής αποκλειστικής προθεσμίας, να αποστείλει στην ΚΤΥΠ ΑΕ, σειρά εγγράφων από το Κτηματολόγιο και άλλες Υπηρεσίες σχετικά με τη νομιμότητα των κτηρίων, αντίγραφο τοπογραφικού οικοδομικής άδειας, τοπογραφικά διαγράμματα, κλπ.
Ο Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει την πλήρη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απόλυτη καταστρατήγηση του ρόλου της, την απουσία κάθε διαλόγου για τα ζητήματα που αφορούν τους δήμους και την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 102 του Συντάγματος για το τεκμήριο αρμοδιότητας και την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ».
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να αποσύρει αυτόν τον πρόχειρο σχεδιασμό του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και ζητά τον ανασχεδιασμό του σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των δήμων με τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων.
Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του, ο Σίμος Δανιηλίδης αναφέρεται με έμφαση σε όλες τις ενέργειες ή τις παραλείψεις της κεντρικής κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απόλυτη καταστρατήγηση του ρόλου της.
Τονίζει ότι οι δήμοι βρίσκονται στρυμωγμένοι στη γωνία, αφού οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), που αποτελούν το σημαντικότερο τακτικό έσοδο των δήμων, έχουν μειωθεί κατά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και ουδέποτε επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ παράλληλα επιβάλλονται συνεχώς δυσβάσταχτα χαράτσια και κατασπαταλούνται πόροι. «Για να έχουμε όλοι στο νου μας μια τάξη μεγέθους του οικονομικού στραγγαλισμού, υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τους ΚΑΠ θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 8 δισ. ετησίως με βάση τα φορολογικά έσοδα του κράτους (19,5% από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, 12% από ΦΠΑ και 11,3% από ΕΝΦΙΑ και τα αντίστοιχα ποσά που αντιστοιχούν στην υπεραπόδοση των εσόδων-πλεόνασμα), και οι πόροι αυτοί να διατίθενται τους δήμους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντί αυτού η κυβέρνηση υιοθετεί και στην περίπτωση του ευαίσθητου θέματος της σχολικής στέγης ένα ιδιότυπο άλμα συγκεντρωτισμού, ένα κρατικίστικο μοντέλο ακρωτηριασμού των ΟΤΑ σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ανακαινίσεις σχολικών μονάδων κατά παράβαση τόσο του Συντάγματος όσο και των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αλλά και της κείμενης νομοθεσίας περί αρμοδιοτήτων (του ν. 3463/2006 και του ν.3852/2010).
«Παράλληλα η κυβέρνηση μάς στερεί εργαλεία, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις θεσμικές μας υποχρεώσεις και να επιτελέσουμε το ρόλο μας», τονίζει ο δήμαρχος ο οποίος εν τέλει εύλογα αναρωτιέται:
1.Πώς και από ποιον επιλέχθηκαν οι σχολικές μονάδες που χρήζουν ανακαίνισης;
2.Πώς οι «μανδαρίνοι» των υπουργείων επέλεξαν συγκεκριμένα σχολεία χωρίς καν να ερωτηθούν οι δήμοι και η σχολική κοινότητα;
3.Πώς τα στελέχη της ΚΤΥΠ Α.Ε, που δεν προλαβαίνουν να εκπονήσουν μελέτες για σοβαρά και μεγάλα έργα σχολικών υποδομών ανά την Ελλάδα για την κατασκευή Ειδικών Σχολείων και άλλων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα ως ουραγός στις εκπαιδευτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα προχωρήσουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη μελέτη, δημοπράτηση και επίβλεψη ανακαίνισης σχολικών μονάδων από το Καστελόριζο ως το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα;
Για να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» με προχειρότητα, κατασπατάληση πόρων και «αερομεταφερόμενους» μελετητές και επιβλέποντες, ο δήμαρχος καλεί το ΥΠΕΣ να αποσύρει τον σχεδιασμό του και να επανασχεδιάσει την υλοποίηση του προγράμματος σε απόλυτη συνεργασία με τους ΟΤΑ.