Συμπεράσματα από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της Ροτόντας
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της γειτονιάς της Ροτόντας όπως αυτό αναδείχτηκε από το μέσα της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους.
Εικόνα: Άγγελος Τσεκούρας
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της γειτονιάς της Ροτόντας όπως αυτό αναδείχτηκε από το μέσα της Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους. Τα παρακάτω είναι η γενική μου εκτίμηση για τα συμπεράσματα.
- Η Θεσσαλονίκη δεν είναι Νέα Υόρκη ούτε ο Μπουτάρης Τζουλιάνι (το αναφέρω γιατί έγινε πολλάκις αναφορά). Οι αρμοδιότητες ενός δημάρχου στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν διαταγές προς τον αρχηγό της Αστυνομίας ούτε η δημοτική αστυνομία, που υπόκειται στην εξουσία του, είναι αρμόδια να βάλει τάξη στο ποινικό κομμάτι της εγκληματικότητας στην πόλη. Στη Νέα Υόρκη, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο εισαγγελέας είναι υπάλληλοι του δημάρχου, εδώ είναι υπάλληλοι της κυβέρνησης. Πολιτική λύση σημαίνει δίνω εντολή στην αστυνομία να επέμβει σε μια γειτονιά για να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. Κι αυτό έχει χαθεί κατά γενική ομολογία.
- Η παραβατικότητα στη Ροτόντα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν στη Ζεύξιδος και στην Ικτίνου. Και το διευκρινίζω γιατί έγινε πολλές φορές αναφορά στην κατάσταση μεταξύ των δυο περιοχών, ως παραλληλη. Καμιά σχέση δεν έχουν οι νέοι που μαζεύονται στην Ικτίνου με το διεθνές εμπόριο που διεξάγεται στη Ροτόντα και την εγκατεστημένη Μαφία.
- Σ΄αυτήν τη χώρα η αστυνομία πρέπει να πλησιάσει όσο το δυνατόν τον πολίτη με ευγένεια και ενδιαφέρον. Απαντώντας στο τηλέφωνο σε κλήσεις από επιβαρυμένες περιοχές με αρνητική απάντηση στο να επέμβει (είναι γεγονός ότι οι αστυνομικοί συνήθως θέλουν να επεμβαίνουν μόνο μαζικά σε γειτονιές με αναγνωρισμένη παραβατικότητα) δεν βοηθάει τη συνεργασία με τους κατοίκους. Αν μη τι άλλο κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι παρών στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και να μεταφέρει την ατμόσφαιρα στους ανωτέρους του.
- Το να ζητάς από την αστυνομία να επέμβει όταν πυροβολισμοί και μαχαιρώματα είναι στην ημερήσια διάταξη της γειτονιάς δεν είναι extreme αντίδραση. Ούτε περιμένουν οι κάτοικοι να μπουν τα ΜΑΤ και να κάνουν τη γειτονιά Φαρ Ουέστ. Συνηθισμένοι άνθρωποι σαν εσάς κι εμένα είναι, που θέλουν να κυκλοφορούν όλες τις ώρες χωρίς φόβο να πέσουν πάνω σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των εμπόρων. Το ραντεβού που έχει κλείσει ο δήμαρχος με τον αρχηγό της Αστυνομίας την επόμενη βδομάδα έπρεπε να είχε γίνει χτες και μάλιστα με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αστυνομίας που είναι γνώστης της κατάστασης εδώ και πολύ καιρό.
- Η δικαιολογία που δίνεται από την αστυνομία ενίοτε όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού έχει καταντήσει γελοία από τη στιγμή που (όπως κάποιος απ΄το δημοτικό Συμβούλιο επισήμανε επίσης) εδώ και βδομάδες μια κλούβα στέκεται έξω απ΄την Μητρόπολη μετά το περιστατικό με την ομάδα των αναρχοαυτόνομων που βεβήλωσε τα γραφεία του Άνθιμου (περιστατικό που δεν περιλάμβανε σε καμιά περίπτωση απειλή κατά της ζωής του οποιουδήποτε). Παρόλα αυτά για ΕΝΑ περιστατικό αξίζει να πληρώνουμε μια κλούβα αστυνομικούς να κάθεται αλλά δεν αξίζει για ΔΕΚΑΔΕΣ περιστατικά σε ημερήσια βάση να πληρώνουμε μόνιμες περιπολίες μέχρι να εξομαλυνθεί μια κατάσταση (Ο κ. Μπουτάρης πολύ σωστά πρότεινε περιπολίες 6 αστυνομκών, γνωρίζοντας ότι μικρότερος αριθμός δεν γίνεται δεκτός στους κόλπους της αστυνομίας που δεν αναλαμβάνουν ρίσκο).
Εδώ η επιστήμη και οι αποφάσεις του Υπουργείου Δημοσίας τάξης για το ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης μας κάνουν να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
- Είναι καλό να αναλαμβάνουν οι κάτοικοι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους ρίχνεις το μπαλάκι όσον αφορά την επιβολή της τάξης. Αυτό είναι το λιγότερο επικίνδυνο για όλους. Όταν οι κάτοικοι ζητούν μια παιδική χαρά, δεν απαντάει ο δήμαρχος πολύ ευχαρίστως αλλά να αναβάλουν την διαφύλαξή της οι κάτοικοι. Ανήκουστο. Να την αναλάβει ο Δήμος φυσικά όπως κάνει και για τις υπόλοιπες παιδικές χαρές της πόλης.
- Πολύ σωστά συμφωνούν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις και οι κάτοικοι ότι πρόβλημα υπάρχει, αλλά ξέρουμε όλοι πού καλά ότι η λύση δεν είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Ούτε μερικά έξτρα φώτα θα λύσουν φυσικά την κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ασκηθεί πίεση αλλά αυτό ξέρουμε ότι για την “αθηναϊκή” (ναι εδώ μας έφτασαν να την αποκαλούμε έτσι) εξουσία δεν σημαίνει τίποτα (το είδαμε εξάλλου και με τις 10 μέρες που μλείνουμε χωρίς λεωφορεία). Ο αρχηγός της αστυνομίας πρέπει να πιέζει για να λύνονται τα προβλήματα εγκληματικότητας της πόλης με τρόπο που δεν θα ενοχλείται ο πολίτης.
- Οι γειτονιές όντως πρέπει να είναι ζωντανές και οι κάτοικοι να δημιουργούν και να συγχρωτίζονται στον κύκλο της αλλά να μην ξεχνάμε ότι η Ροτόντα είναι μια ζωντανή γειτονιά και οι κάτοικοί της ενδιαφέρονται όντως γι΄αυτήν. Ας μην δοθεί η εντύπωση ότι την εγκαταλείπουν. Πέρα από κάποια μαγαζιά που κλείνουν (σε όλη την πόλη κλείνουν μαγαζιά) πολλά ανοίγουν επίσης. Ο κ. Πετράκης μας πληροφόρησε ότι 6 επιχειρήσεις άνοιξαν εκεί τη φετινή χρονιά. Ας επιληφθεί λοιπόν η αστυνομία για το υπαρκτό πρόβλημα εγκληματικότητας και όλα τα άλλα θα γίνουν. Διάθεση υπάρχει και από τους κατοίκους και από τον Δήμο.
Μας ακούει κανείς εκεί στην Αθήνα;
Διαβάστε ακόμη Πού θα βρεις καλύτερο χόρτο, στη Ροτόντα ή το ΑΠΘ;
Σχετικά Αρθρα