Θεσσαλονίκη

Σκανάρουμε τους υποψήφιους δημάρχους – Οι προτάσεις τους για τον πολιτισμό στην Θεσσαλονίκη

Από τα διατηρητέα κτίρια μέχρι το Φεστιβάλ τραγουδιού και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα σχέδια των υποψηφίων δημάρχων έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι όλα εδώ. Ή σχεδόν όλα...

Γιώργος Σταυρακίδης
σκανάρουμε-τους-υποψήφιους-δημάρχου-1062523
Γιώργος Σταυρακίδης

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τον επόμενο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και την ώρα που οι περισσότεροι από τους υποψήφιους έχουν παρουσιάσει ολόκληρο ή μέρος του προγράμματος τους, στην Parallaxi σκανάρουμε όσα υπόσχονται και παραθέτουμε τις θέσεις τους για τον πολιτισμό της πόλης.

Τι όραμα έχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης για την καλλιτεχνική πορεία της πόλης τα επόμενα χρόνια;

Ποιος είναι αυτός που μπορούμε να εμπιστευτούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο πολιτισμός – με όσα μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο;

Παρακάτω, το πρόγραμμα υποψήφιων δημάρχων για τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σπύρος Πέγκας | Θεσσαλονίκη για όλους

Καταγραφή και καταχώρηση σε Μητρώο των Μ.Κ.Ο., των φορέων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό. Τοπική δικτύωσή τους. Στήριξη της τοπικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από δράσεις και συνέργειες. Δημιουργία «εργαλειοθήκης διεθνών καλών πρακτικών».

Αξιοποίηση του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού με την οργάνωση αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών διαγωνισμών (για νέα δημοτικά κτήρια, αναμόρφωση παλαιών, για τη διαμόρφωση μεγάλων ελεύθερων χώρων, για εικαστικές παρεμβάσεις και έργα τέχνης στους δημόσιους χώρους, στοιχεία εξοπλισμού δρόμων, πλατειών και παιχνιδότοπων).

Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πόλης της γνώσης και ως πόλης των Πανεπιστημίων (με τα τρία μεγάλα ιδρύματα να παίζουν τεράστιο ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνία της): Ανάπτυξη (λειτουργικής) συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, του Δήμου, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Συγκρότηση ετήσιου «καλανταριού» πολιτιστικών εκδηλώσεων. Καθιέρωση ημερών θεματικών εκδηλώσεων, υπαίθριων εκδηλώσεων, βραδιών λαϊκών γιορτών, ημερών ανοιχτών θυρών στα εργαστήρια και στους ιδιωτικούς χώρους δημιουργίας και προβολής πολιτιστικών προϊόντων.

Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε): Ποιοτικό πρόγραμμα και πλουραλιστική ενημέρωση στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, διαμόρφωση ενός σύγχρονου νέου οργανογράμματος και κανονισμού εργασίας, αξιολόγηση και επιμόρφωση του προσωπικού, διαφανείς προσλήψεις και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός. Βήμα στην Κοινωνία των Πολιτών με τακτικές εκπομπές όπου θα παρουσιάζονται σωματεία, ομάδες εθελοντών, ομάδες κατοίκων κ.α. -οι παραγωγές θα μπορούν να ετοιμάζονται από τους ίδιους τους πολίτες και να διατίθενται για προβολή στα δημοτικά μέσα.

Επανασχεδιασμός «Δημητρίων». Τα μεγάλα πολιτισμικά γεγονότα (όπως π.χ. Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.ά.) να αφορούν  όλες τις δημοτικές  κοινότητες.

Δημιουργία ταμείου και μεγάλου προγράμματος για την ανακαίνιση και διάσωση μιας μεγάλης σειράς διατηρητέων κτιρίων (η πόλη διαθέτει περίπου 1500). Η αρχή θα γίνει με όλα τα διατηρητέα που ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κίνητρα για ιδιόκτητα διατηρητέα: μείωση δημοτικών τελών, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, επιδότηση της επανάχρησης για κατοικία, και οικονομική επιβράβευση για υποδειγματικές αποκαταστάσεις,

Σήμανση των διατηρητέων κτιρίων με δίγλωσσες πινακίδες πληροφόρησης, εφαρμογές για κινητά, και ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής της πόλης

Συντήρηση σημαντικών μνημείων (όπως οι αρχαιότητες της πλατείας Διοικητηρίου, της οδού Απελλού, τα βυζαντινά τείχη, οι βυζαντινοί νερόμυλοι).

Διάθεση ανενεργών δημοτικών χώρων για καλλιτεχνικά εργαστήρια φοιτητών και νέων καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη ή το εξωτερικό, ή για στέγαση μουσικών studio για ενίσχυση της μουσικής δημιουργίας.

Δημιουργία κέντρων νεότητας και χώρων δημιουργικής απασχόλησης («Δωμάτιο Γειτονιάς») σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας. Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αξιοποίηση πόρων της E.E. για τους νέους και τον πολιτισμό.

Έμφαση στις συνέργειες, στην εξωστρέφεια, στην αποκέντρωση, στη δικτύωση των δημιουργικών ομάδων και στην εφαρμογή νέων πρακτικών με στόχευση στην ενίσχυση και στην ανάδειξη μιας ζωντανής πόλης που σέβεται το παρελθόν της και παράγει σύγχρονο πολιτισμό. Προώθηση του πολιτισμού «από κάτω προς τα πάνω».

Διαμεσολάβηση του Δήμου προς τις γειτονικές χώρες και τις αδελφοποιημένες πόλεις με στόχο τη συστηματοποίηση των πολιτισμικών ανταλλαγών.

Αξιοποίηση των υπαρχουσών μελετών και σχεδίων και εκπόνηση νέων για την επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ. σε άλλον, κατάλληλο χώρο, με παράλληλη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων, ώστε μαζί με την έκταση του σημερινού Γ’ Σ.Σ., να αναμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, ψυχαγωγίας, και χρήσεων πολιτισμού.

Διεκδίκηση της παραχώρησης από το Υπ. Πολιτισμού της χρήσης και της αξιοποίησης από τον δήμο της «ΥΦΑΝΕΤ», σωστικές παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσει και απολεσθεί ο χαρακτήρας του κτηρίου ως διατηρητέου, δημιουργία εργαστηρίου πολιτιστικής δημιουργίας ανοικτού στη νεολαία και στην τοπική κοινωνία. Πρόθεση διαβούλευσης για τη συνολική λειτουργία του χώρου με τις ομάδες πολιτών που διαχειρίζονται σήμερα τον χώρο για τη συνολική λειτουργία του (συμμετοχικός σχεδιασμός). Φροντίδα του ρέματος.

Ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών βιβλιοθηκών, επαναφορά του θεσμού ‘Ημέρες Βιβλιοθηκών’ και συνεργασία με κάθε εγχώριο και διεθνή φορέα για την αναβάθμιση, ανταλλαγή γνώσης και δικτύωση των βιβλιοθηκών. Πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων.

Επανακαθορισμός και ενεργοποίηση του ρόλου του «Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης», ώστε να υπηρετεί με συγκροτημένο ποιοτικό έργο τη μελέτη και την ανάδειξη της πλούσιας τοπικής ιστορίας.

Ουσιαστική μέριμνα για τις Ορχήστρες και τα μουσικά σχήματα του Δήμου.

Πολιτισμικές διαδρομές και περίπατοι για τους κατοίκους της πόλης, τους μαθητές και ειδικές ομάδες δημοτών.

Σύσταση συντονιστικού οργάνου για τη δημιουργία ενός Μουσείου/Χώρου Καταγραφής Μνήμης για τον προσφυγικό ελληνισμό.

Άμεση αποπεράτωση του «Μουσείου Ολοκαυτώματος», σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την εγκεκριμένη μελέτη, και ανάδειξή του ως έργου διεθνούς εμβέλειας. Επαναφορά του αρχικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ως διεθνούς σωματείου με τη συμμετοχή διεθνών θεσμών και προσωπικοτήτων, στοιχείο που διασφαλίζει το υψηλό κύρος του και τον υπερτοπικό χαρακτήρα του και κατάργηση της παραγράφου 9, του άρθρου 43 ν. 4801/2021 που συρρικνώνει τη διεθνή εμβέλεια του.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης, γνώσης και αντιμετώπισης του ρατσισμού, του φασισμού και κάθε είδους διακρίσεων..

Στέλιος Αγγελούδης | Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός για όλους. Εισάγουμε μια δυναμική προσέγγιση για τον πολιτισμό: Πρέπει να δούμε τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού. Να δούμε τον πολιτισμό αλλιώς, όχι ως ένα συγκινητικό αποθετήριο μνήμης, αλλά ως μια δυναμική και ζωντανή διαδικασία. Ο πολιτισμός, όχι ως μια παγιωμένη και στατική παράδοση, αλλά ως δημιουργική έκφραση στην καθημερινότητα, στο εδώ και το τώρα. Μας ενδιαφέρει η μαζικότητα στον πολιτισμό!

Προτάσεις:

  1. Καθιερώνουμε την Κάρτα Πολιτισμού, για την ευκολότερη πρόσβαση όλων στα μουσεία και τα θέατρα της πόλης.
  2. Ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε τον θεσμό των Δημητρίων, με έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της πόλης.
  3. Με επίκεντρο τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, οργανώνουμε Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λατρευτικής και Χορωδιακής Μουσικής, στη Ροτόντα, τον Άγιο Δημήτριο, την Αχειροποίητο και την Αγία Σοφία. Συνδέουμε τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πόλης με πολιτιστικές διοργανώσεις διεθνούς επιπέδου.
  4. Διοργανώνεται υπαίθριο φεστιβάλ μουσικής και εικαστικού φωτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Αγορά, Ναβαρίνο, περιοχή Ροτόντας, περιοχή Επταπυργίου).
  5. Συνεργαζόμαστε με τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για πολιτιστικά happening σε συνοικίες της πόλης.

Δρόσος Τσαβλής | Όλοι εμείς

Ο συνδυασμός «Όλοι Εμείς» δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, προτείνοντας μεταξύ άλλων εκπόνηση διαγωνισμού για την δημιουργία Πολιτιστικής Ταυτότητας της πόλης, ενοποίηση δράσεων πολιτισμού του Δήμου, δημιουργία δωρεάν δημοτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες σε κάθε κοινότητα, αναβάθμιση των «Δημητρίων» με ενίσχυση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, δημιουργία μίνι-φεστιβάλ γειτονιάς για διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.α.

Πολιτισμός

Εκπόνηση διαγωνισμού για την δημιουργία Πολιτιστικής Ταυτότητας της πόλης

Ενοποίηση δράσεων πολιτισμού του Δήμου

Δημιουργία δωρεάν δημοτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες σε κάθε κοινότητα

Αναβάθμιση των «Δημητρίων» με ενίσχυση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Ένταξη νέων διεθνών πολιτιστικών events, που να προσδίδουν αξία στην πόλη

Σχεδιασμός και δημιουργία θεματικών Φεστιβάλ Πολιτιστικής Ταυτότητας (βυζαντινής παράδοσης, προσφυγικής κληρονομιάς, χορευτικών ομάδων, οπτικοακουστικής αγωγής)

Ενίσχυση και ένταξη των εκδηλώσεων όλων των πολιτιστικών Συλλόγων, σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταδεικνύει την πολιτιστική φυσιογνωμία του Δήμου

Υποστήριξη πολιτιστικών ομάδων (θεατρικών, μουσικών κ.ά.) περιοχών- συνοικιών και κίνητρα δημιουργίας νέων

Διάχυση εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς και μη δήμους

Διάχυση εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και των Μουσείων της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, MOMus, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πολεμικό Μακεδονικού Αγώνα, NOESIS, Κινηματογράφου, Λαογραφικό, Μουσείο Ολοκαυτώματος), σε ολόκληρη την πόλη, με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τις εκθέσεις και τη σημασία τους

Αναβίωση του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

Διοργάνωση μαθητικών και φοιτητών φεστιβάλ με βαλκανική εμβέλεια

Δημιουργία μίνι-φεστιβάλ γειτονιάς για διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας

Δράσεις ανοικτών καλλιτεχνικών εργαστηρίων, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό

  1. i) Δημοτική βιβλιοθήκη

Ενίσχυση των υποδομών των βιβλιοθηκών

Ψηφιοποίηση Αρχείου Βιβλιοθηκών – χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027

Προμήθεια και Διάθεση e-books

Σύνδεση βιβλιοθηκών με επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό της πόλης

Δημιουργία θεματικών ενοτήτων ενίσχυσης της χρήσης βιβλίου

Καινοτόμες δράσεις εκστρατείας ανάγνωσης με δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης

Διαγωνισμός συγγραφής σεναρίου

Πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στις βιβλιοθήκες

Μαρία Κέκη | Η πόλη Ανάποδα

Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη να προωθήσει και να στηρίξει τον πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να λειτουργεί κυρίως ως διευκολυντής των υπαρχόντων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων, δημιουργώντας παράλληλα και τις συνθήκες για να γεννιούνται ακόμη περισσότερα, και μόνο συμπληρωματικά ως χορηγός ή χρηματοδότης. Ο ρόλος του δήμου στον πολιτισμό δεν μπορεί να διέπεται από όρους κέρδους ή από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μέσο ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Αντίθετα, η λογική που θα πρέπει να τον διέπει είναι ότι η ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους κατοίκους της.

Οι προτάσεις μας:

  • Εξοπλισμός και διάθεση χώρων σε καλλιτέχνες: το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Κέντρο Μουσικής, την Οικία Πετρίδη, το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, το Βαφοπούλειο και τις παραχωρημένες αποθήκες του λιμανιού. Φιλοξενία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε ιστορικά μνημεία και χώρους. Άνοιγμα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων στους φορείς και τις συλλογικότητες των καλλιτεχνών της πόλης. Διάθεση χώρων του Δήμου εκ περιτροπής σε εικαστικούς καλλιτέχνες.
  • Δημιουργία δύο πολιτιστικών αξόνων ανατολικά και δυτικά του ιστορικού κέντρου της πόλης:

α) ανατολικά: μέσα από το μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου στη ΔΕΘ.

β) δυτικά: με την προβλήτα Α΄ στο λιμάνι με το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Φωτογραφίας, την Ταινιοθήκη και τις παραχωρημένες αποθήκες.

  • Συμμετοχικός σχεδιασμός του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου. Στήριξη των καλλιτεχνών της πόλης από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ.
  • Διεθνές φεστιβάλ μουσικών του δρόμου στη Νέα Παραλία (Busking). Καθιέρωσή του ως μόνιμου ετήσιου πολιτιστικού θεσμού της πόλης. Δικαίωμα στην αυτασφάλιση και δημιουργία ενός Μητρώου Καλλιτεχνών του Δρόμου (άδεια και ασφάλιση).
  • Στήριξη του γκραφίτι: Ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να στηρίξει υλικά τους νέους και τις νέες να εκφραστούν καλλιτεχνικά σε διαθέσιμους χώρους της πόλης.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη χώρων που διατηρούν εικαστικοί καλλιτέχνες αποκλειστικά για τη δημιουργία εικαστικών έργων.
  • Δίκτυο Δημοτικών Βιβλιοθηκών: πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, αναβάθμιση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών , δράσεις εξωστρέφειας/φιλαναγνωσίας με τους απαραίτητους πόρους για την πραγματοποίησή τους σε μόνιμη βάση, παρουσίαση των βιβλιοθηκών και του έργου τους στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
  • Καλλιτεχνική παιδεία: δημιουργία δωρεάν δημοτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων με μόνιμο προσωπικό. Ενίσχυση και εμπλουτισμός των δημοτικών καλλιτεχνικών δομών (Δημοτικό Ωδείο -με κατάργηση των διδάκτρων- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης). Θέσπιση κινητών εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
  • Πολυπολιτισμικότητα – Τοπική ιστορία: Δημιουργία πολιτιστικών δημοτικών κέντρων για τις μεταναστευτικές/ προσφυγικές ομάδες. Ίδρυση φορέα διαχείρισης του ρεμπέτικου τραγουδιού. Δημιουργία αρχείου τεκμηρίωσης της μουσικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Δημιουργία λογοτεχνικού μουσείου και πολιτιστικών διαδρομών για την ανάδειξη των συγγραφέων και των ποιητών της Θεσσαλονίκης, αλλά και των λογοτεχνικών καφενείων και στεκιών της πόλης.
  • Οργάνωση ιστορικών και πολιτιστικών περιηγήσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες, ιστορικούς, ξεναγούς, αλλά και κατοίκους της πόλης με γνώση ειδικών θεμάτων της πρόσφατης ιστορίας της, με έμφαση στις λιγότερο προβεβλημένες και γνωστές στιγμές και γωνιές της.

Βασίλης Τομπουλίδης – Λαϊκή Συσπείρωση 

Στήριξη των πολιτιστικών υποδομών της πόλης για δωρεάν πρόσβαση για μια σειρά κατηγορίες κατοίκων και φθηνή για όλο το λαό. Αντίστοιχα για να έχουν τη δυνατότητα και το χώρο νέοι καλλιτέχνες να εκφραστούν και να αναδειχθούν .
Στήριξη των διεκδικήσεων των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών για συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων με αντιστοίχιση των μέχρι τώρα πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια. Εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους και κλάδους των καλλιτεχνών, με αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.
– Συντήρηση των υποδομών και κάλυψη των σοβαρών κενών λειτουργίας με μόνιμο προσωπικό του “Μπίλειου” ορχηστρικού κέντρου.
– Την αναβάθμιση των πολιτιστικών κέντρων του Δήμου σε υποδομές και προσωπικό. Την αξιοποίηση κτιρίων όπως είναι το πρωην σχολείο στην Τριανδρία για τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού.
– Την μόνιμη εξασφάλιση κτιριακών υποδομών για την ανώτατη σχολή χορού, που τώρα στεγάζεται με 5ετεις συμβάσεις στην Τριανδρία.
– Τη διεκδίκηση λύσεων για σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολιτιστικοί φορείς που βρίσκονται στο Δήμο μας, όπως το Κρατικό Ωδείο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Κωνσταντίνος Ζέρβας – Ναι στη Θεσσαλονίκη* – Επικοινωνήσαμε δύο φορές με το επιτελείο του κ. Ζέρβα, αλλά δυστυχώς δεν μας έστειλαν το προγραμματικό του πλάνο για τον πολιτισμό μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα