SKG Stand Up Comedy: 4 Άνθρωποι με Χιούμορ, 4 Εραστές αυτού του Κόσμου
Μιλήσαμε μαζί τους και μας ξενάγησαν στον κόσμο της «όρθιας» κωμωδίας.
*Ο τίτλος είναι δάνειο από σχόλιο ακροατή αθλητικού ραδιοφώνου που κάποτε σοφά είπε «Οι άνθρωποι με χιούμορ είναι οι εραστές αυτού του κόσμου»
Ένα θέατρο γεμάτο κόσμο που γελά, μια άδεια σκηνή μόνο με ένα μικρόφωνο και έναν άνθρωπο που κινεί τα νήματα.
Αυτός καθορίζει πότε θα γελάσεις, πότε θα συγκινηθείς και καθοδηγεί την σκέψη σου για την επόμενη ώρα.
Κάπως έτσι είναι ο κόσμος της κωμωδίας που ανθίζει όλο ένα και περισσότερο. Εμείς βρήκαμε μερικούς από τους γκουρού του Stand Up Comedy από τη Θεσσαλονίκη/ στη Θεσσαλονίκη και αυτοί με την σειρά τους μας έδωσαν την δική τους οπτική για την κωμωδία.
Στέλιος Ανατολίτης
Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι stand-up κωμικός με πληθώρα παραστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Χημεία και Θέατρο ενώ γράφει από μικρός. Επίσης ασχολείται ενεργά με το YouTube. Είναι μέλος της ομάδας “Science Comedy” με σκοπό την επικοινωνία της επιστήμης με αστείο κι εκπαιδευτικό τρόπο.
«Όταν ήμουν μικρός δεν υπήρχαν αρκετοί Έλληνες κωμικοί, ούτε ήταν το Stand up κάτι τόσο διαδεδομένο ώστε να έχω πρότυπα. Ούτε μπορούσα να πάω σε ένα μαγαζί να το δω. Είχα πάντα χιούμορ, ναι, λίγο περίεργο και λίγο υποδόριο και λίγο σκοτεινό, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα».
«Στην Ελλάδα έχουμε μανία με το ταλέντο και ακυρώνουμε την δουλειά. Όσο ταλέντο και να έχεις, πρέπει να διαθέτεις κι άλλες ικανότητες για να τα καταφέρεις. Ικανότητες που τις αναπτύσσεις. Έκανα αυτοσχεδιαστική κωμωδία στο θέατρο ενώ παράλληλα έγραφα διάφορα αστεία άρθρα και κείμενα. Σε κάποια φάση αποφάσισα να γράψω κωμωδία αντί να το κάνω αυτοσχεδιαστικά. Αυτό συνέβη και ξεκίνησα».
Ο Στέλιος είναι ιδρυτικό μέλος του «Μαιευτήριο Comedy Club», του μοναδικού comedy club της Θεσσαλονίκης (2014 – 2017), και μέλος των Felizol Improv Theatre Group με τους οποίους ανέβασαν την αυτοσχεδιαστική παράσταση «Σκηνοθέτησέ Μας!» (2015-2017 Θέατρο Αθήναιον.)
«Το νέο κύμα που ζούμε τώρα είναι κάτι καινούριο. Είναι πιο δομημένο, έχει άλλον στόχο, έχει μεγαλύτερη ποικιλομορφία κι είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί ”σκηνή”. Κι είναι υπέροχο που αυτή η σκηνή περιλαμβάνει και παλαιότερους κωμικούς που ξεκίνησαν μαζί με την Λουκία Ρικάκη κι όλοι μαζί κοιτάμε μπροστά».
Επιπλέον ξεκίνησε την πρώτη σχολή Θεατρικών Κωμικών Αυτοσχεδιασμών (Improv Comedy) στη Θεσσαλονίκη (2014).
«Βλέπω την αναγνωσιμότητα ως αναγκαίο κακό. Όταν η δουλειά μου πάει καλά, γίνομαι γνωστότερος. Δεν με τρελαίνει η ιδέα αλλά μεταξύ μας, σιγά και πόσο γνωστοί θα γίνουμε; Τι να πει κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου».
«Είναι ωραία να σου μιλάνε στον δρόμο μια στις τόσες και να σου λένε ωραία πράγματα. Είναι επίσης ωραία να μπορείς να εξαφανίζεσαι μέσα στο πλήθος. Κάθε δουλειά στην οποία στοχεύεις ψηλά, έχει τις δυσκολίες της. Η διαφορά εδώ είναι ότι μπορεί να είσαι ένας υδραυλικός με πολλή δουλειά κι εκτίμηση χωρίς να σε αναγνωρίζει σχεδόν κανείς, αν όμως είσαι ένας κωμικός που δεν ξέρει κανένας τότε δεν έχεις δουλειά».
Το 2019 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Κοάλεμος: Κινούμενη Άμμος”.
«Δεν ξέρω αν ταυτίζομαι με κάποιον κωμικό του εξωτερικού. Γενικά με ζορίζει η ταύτιση. Είχα λίγο περίεργη ζωή (γέλια). Νομίζω ότι με βάση το έργο τους, με ελκύουν πιο πολύ ο Eddie Izzard, o Dylan Moran, ο Ted Alexandro. Dara O’Brien. Θα αρχίσω να λέω κωμικούς τώρα. Κακή φάση».
Συμμετείχε στην παράσταση «Stand Up for U» του 2016 η οποία προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA και παρουσίασε τον πρώτο του κωμικό μονόλογο με τίτλο «Μάχες με Νεράιδες» στο Athens Comedy Festival το 2018.
«Με τα λίγα που ξέρω θα πω ότι ναι, υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όρια. Είναι αυτά που αν τα ξεπεράσεις, δεν κάνεις πλέον σάτιρα αλλά προπαγάνδα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν κάνω σάτιρα. Κάνω κωμωδία. Δεν την ξέρω την σάτιρα πέρα από τα βασικά».
«Μηνύματα μπορείς να περάσεις μέσα από οτιδήποτε. Το ποιος θα τα δει και τι θα καταλάβει είναι άλλο θέμα. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι δεν έχω σκεφτεί ποτέ πως θα προβληματίσω τον κόσμο. Και οι περισσότεροι συνάδελφοι θα τολμήσω να πω. Εμείς κωμωδία κάνουμε. Λέμε αυτά που μας φαίνονται αστεία. Τώρα το τι κρύβεται από πίσω είναι μια άλλη κουβέντα».
Μια από τις καλύτερες στιγμές ήταν όταν:
«Μια μέρα είπα στο κόσμο ότι θα μαγνητοσκοπήσω τις ”Μάχες με Νεράιδες”. Γέμισαν το θέατρο μια μέρα κοντά σε τριήμερο, με τελικό μπάλας κι ένα φεστιβάλ κωμωδίας μια εβδομάδα μετά. Ζητοκραύγασαν, γέλασαν, χειροκρότησαν άνθρωποι που είχαν δει την παράσταση και τρεις και τέσσερις φορές και πάλι πλήρωσαν από το υστέρημά τους για να είναι εκεί. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι δυνατότερο σε αυτήν τη δουλειά».
Ενώ μια από τις χειρότερες:
«Άβολες στιγμές .. άπειρες. Σε μια πολύ προσβλητική στιγμή αντέδρασα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι περίμενα. Έχω αφήσει μικρόφωνο κι έχω φύγει από την σκηνή γιατί είδα ότι άρχισαν να λειτουργούν τα πολύ άσχημά μου ένστικτα. Ανέχτηκα το μαγαζί που αρνήθηκε να τον πετάξει έξω. Κι έφυγα. Μπράβο μου».
Ο Στέλιος στο -άμεσο- μέλλον:
«Επανεκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, γράφω το δεύτερο, ξεκινήσαμε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και πάλι (Σκηνοθέτησέ μας’ λέγεται η παράσταση), γράφω νέα παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, γράφω μια νέα σειρά στο Υoutube, γενικώς παιδιά σε δουλειά να βρισκόμαστε. Θα με δείτε κυρίως στην Αθήνα και κάθε Τετάρτη του Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Και στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη 7,8,9/11 αντίστοιχα».
Ήρα Κατσούδα
Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Tο 2017-2018 παρουσίασε την πρώτη σόλο της παράσταση «Xωρίς Γλουτένη» και τώρα ετοιμάζει την δεύτερη με τίτλο, “Για γυναίκα, καλή είναι¨ που θα παρουσιαστεί το 2019-2020 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Από μικρή μου άρεσαν τα αστεία. Θυμάμαι έλεγα κάτι απαίσια αστεία και υποχρέωνα τον μικρό μου αδερφό να γελάσει! (βασικά τον πλήρωνα). Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ήξερα το stand up, και βασικά εκείνη την εποχή δεν το ήξερε κανένας. Το έμαθα πολύ αργότερα, όταν έκανα μαθήματα υποκριτικής και πρότεινα σε έναν φίλο να το δοκιμάσει. Για εμένα δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Στήθηκε λοιπόν μια παράσταση stand up που θα έπαιζε ο φίλος και άλλο ένα παιδί. Κάτι έγινε, δεν μπόρεσε ο άλλος και είπαμε να παίξω εγώ. Και κάπως έτσι ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το είδος. Η πρώτη μου παράσταση ήταν φρικτή!».
«Φυσικά και το Stand up είναι κάτι νέο για την Ελλάδα. Και φυσικά όσο περνάνε τα χρόνια αυτό που θέλουμε είναι να βγαίνουν και άλλοι κωμικοί, να αυξάνεται ο αριθμός των παραστάσεων και το stand up να ριζώνει στην κουλτούρα μας. Ήδη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παρακολουθεί φανατικά την stand up comedy σκηνή και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα».
Είναι από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης και επίσης διοργανώνει βραδιές Open Mic.
«Νομίζω πως το να αναδειχθείς στη κωμωδία ακολουθεί τους κανόνες που θα ακολουθούσε οποιοδήποτε επάγγελμα. Θέλει επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά. Σχετικά με την αναγνωρισιμότητα, σίγουρα όλους μας απασχολεί μιας και η δουλειά μας σχετίζεται άμεσα με το κοινό. Το stand up είναι καλό να παίζεται με κόσμο!».
Έχει παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων ΕΒΓΕ (2019), το TEDx NTUA στην Αθήνα (2018) και συμπαρουσίασε την τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2018).
«Εννοείται πως μπορείς να επηρεάσεις το κοινό! Το stand up είναι λόγος και τον λόγο ο καθένας τον χρησιμοποιεί όπως πιστεύει. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε κωμικού».
«Δεν θεωρώ πως υπάρχουν όρια αλλά υπάρχει αισθητική και υπάρχουν άπειροι τρόποι για να πιάσεις ένα θέμα. Άρα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις άπαξ και όλο το phrasing σου υποδηλώνει καλές και αγνές προθέσεις δεν υπάρχει πρόβλημα».
«Δυστυχώς το μόνο θέμα που παραμένει «παρεξηγήσιμο» στην Ελλάδα, είναι η θρησκεία. Να δεις παραστάσεις να πηγαίνουν σφαίρα και με το που πέφτει θέμα θρησκεία, να βλέπεις κάποιους να τους κόβεται το γέλιο. Και για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται να πεις κάτι κακό ή προσβλητικό. Απλά να πεις την λέξη θρησκεία!».
Η Ήρα έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε διοργανώσεις TedX (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα).
«Δεν σκέφτηκα ποτέ να αφήσω τη κωμωδία. Αντ’ αυτού έχω αφήσει άλλα πράγματα πίσω για το stand up. Δεν το θεωρώ δύσκολο να ψυχαγωγείς κόσμο, γιατί είναι κάτι που το λατρεύω! Δύσκολο κυριολεκτικά είναι όταν έχεις πονόλαιμο. Έρχεται και χειμώνας, άσε…».
Μια άβολη στιγμή ήταν όταν:
«Όταν μου ξεκουμπώθηκε το σουτιέν. Είχα παράσταση και ήταν όλα άπλυτα οπότε φόρεσα ένα παλιό σουτιέν. Βγαίνω στη σκηνή και κάπου στο μισάωρο συνειδητοποιώ ότι ξεκουμπώθηκε. Συνεχίζω απτόητη. Μετά από λίγο συνειδητοποιώ ότι έχει ανέβει πάνω και αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι μια μεταλλαγμένη κωμικό με 4 στήθη. Τσέρνομπιλ!».
Η Ήρα στο -άμεσο- μέλλον:
«Από τον Νοέμβριο θα παρουσιάζω στην Αθήνα την νέα μου σόλο παράσταση με τίτλο «Για γυναίκα, καλή είναι» την οποία θα την φέρω και τον Ιανουάριο στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι τότε με το κοινό της Θεσσαλονίκης μπορούμε να δώσουμε ραντεβού την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Thessaloniki Open Mic όπου και θα το παρουσιάζω!».
Τζουζέπε Βιέρι
Ο Τζουζέπε είναι ιδρυτικό μέλος του Μαιευτήριο Comedy club ενώ δηλώνει αμετανόητα κολλημένος τουιτεράς.
«Είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθείς. Αλλά έτσι είναι η φύση της συγκεκριμένης τέχνης. Δεν με απασχολεί καθόλου η αναγνωσιμότητα. Θέλω να βελτιώνομαι και να περνάει το χιούμορ στον κόσμο. Όχι όμως να επιβάλλω την κωμωδία μου με ψευδομάρκετινγκ για να κόψω εισιτήρια».
Του αρέσει να παρακολουθεί όσο περισσότερο ξένο stand up μπορεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε ότι ταυτίζεται με κάποιον κωμικό, είναι ο εαυτός του και αυτό είναι υπερ αρκετό.
«Όχι. Δεν υπάρχουν όρια στην κωμωδία. Υπάρχει επιτυχημένη ή αποτυχημένη σάτιρα. Ο στόχος είναι τα γέλια. Μέσα από τη δική μας οπτική παλεύουμε να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει. Τα μηνύματα είναι για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αν το κοινό βρίσκει κάποιο μήνυμα μέσα στην κωμωδία κάποιου, είναι όμορφο αλλά δεν πιστεύω ότι είναι το πρωτεύον».
Τα τελευταία δυο χρόνια είναι υπεύθυνος επιμελητής των stand-up comedy workshops υπό την αιγίδα του Μαιευτήριο Comedy Club.
«Λατρεύω τα κόμεντυ κλαμπ ή μικρούς χώρους. Δεν μου αρέσει το feeling του θεάτρου. Μου αρέσει αγριάδα ενός νυχτερινού μαγαζιού περισσότερο από τα μεγαλεία του και καλά θεατρικού δρώμενου»
Μια δυνατή στιγμή on stage:
«Κάθε φορά που νιώθεις ένα δυνατό κύμα γέλιου να σε χτυπάει. Δεν υπάρχει αυτό το συναίσθημα, μια άβολη από την άλλη ήταν όταν παρουσίασα το Openkwmic και δεν κατάλαβα ότι ήταν ανοικτό το φερμουάρ…».
Ο Τζουζέπε στο -άμεσο- μέλλον:
Θα ήθελε να συνεχιστεί η επιτυχία του Openkwmic που επιμελείται με τον Βασίλη Κατέρη. Μαζί και με τον Χρήστο Αράπογλου και τον Θάνο Αυγερινό περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση «Βιέρι και Βασίλευε». Στο κανάλι Μαιευτήριο comedy club θα ανεβαίνουν συνεχώς νέα βίντεο και podcasts για την κωμωδία.
Ανδρέας Πασπάτης
O Ανδρέας Πασπάτης ασχολείται επαγγελματικά με το Stand Up Comedy από το 2007. Μετράει συνεχείς παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του comedy central στο Λονδίνο και η πρώτη solo του παράσταση «Τσάι Party» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2017 και 2018 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, επαρχία και εξωτερικό.
«Ανακάλυψα το stand up όταν τελείωνα το σχολείο και με κέρδισε πολύ γρήγορα. Τότε βέβαια δεν υπήρχε ακόμα στημένη σκηνή στην Ελλάδα, το ανακαλύπταμε μόνοι μας με τον δύσκολο τρόπο. Το Stand up έχει λίγα χρόνια που εξελίσσετε, δεν είναι κάτι που ξεκίνησε από δω γι’αυτό και στην αρχή φαίνονταν ξένο. Πλέον οι παραστάσεις έγιναν μέρος της κουλτούρας μας».
«Τώρα όσον αφορά την αναγνωσιμότητα νομίζω πως απασχολεί τους περισσότερους αν όχι όλους ειδικά όταν έχουν κάνει την τέχνη τους επάγγελμα και ζουν από αυτό. Μόνο μέσω του Stand up είναι δύσκολο να γίνεις γνωστός, oι περισσότεροι που το έχουν κάνει αναδείχθηκαν μέσα από κάποιο παράλληλο πρότζεκτ (πχ. Τηλεόραση ή Youtbe) και μετά έφεραν τον κόσμο που τους γνώρισε να δει Stand up».
Έχει υπάρξει ιδρυτής και πρόεδρος του Brunel University Comedy Society (London) και πλέον συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Open Mic.
«Μου αρέσουν πολλοί ξένοι κωμικοί, δεν μπορώ να πω ότι βλέπω τον εαυτό μου σε κάποιον συγκεκριμένα αλλά προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να βλέπω παραστάσεις τους στην Ευρώπη. . Από πέρσι μάλιστα έχουν αρχίσει και έρχονται και στην Ελλάδα».
Ο Ανδρέας διοργάνωσε και συμπαρουσίασε το 2015 το πρώτο stand up comedy battle, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και το 2016 το πρώτο ζωντανό comedy talk show “The Comedians”.
«Political correctness , τεράστια συζήτηση η οποία γίνεται όλο και πιο συχνά πλέον.. έχει χτυπήσει τα κόκκινα. Για κάποιους υπάρχουν όρια από ότι φαίνεται και προσβάλλονται με ότι και αν πεις αγνοώντας τελείως την κωμωδία. Παρότι πιστεύω πως μπορείς να αστειευτείς με τα πάντα προσπαθώ στην κωμωδία και τις παραστάσεις μου να σέβομαι αυτά τα όρια και να μην προκαλώ».
«Φυσικά και μπορείς να επηρεάσεις το κοινό, αυτό γίνεται από τα αρχαία χρόνια. Τώρα στο σταντ απ συγκεκριμένα η αυστηρή και πιο κλασική του μορφή θέλει να έχεις συχνά αστεία και οτιδήποτε δεν είναι ή δεν περιέχει αστείο να μην μπαίνει στην τελική παράσταση».
«Υπάρχει κόσμος που επιλέγει μέσα στις παραστάσεις του να έχει κάποιο σοβαρό κομμάτι χωρίς αστεία για να περάσει κάποιο μήνυμα. Προσωπικά μου αρέσει αν υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλεις να περάσεις στην παράσταση αυτό να γίνεται με χιούμορ μέσα από τα αστεία σου χωρίς να σπάει η συνθήκη της κωμωδίας».
Ακόμα, έχει πάρει μέρος σε διοργανώσεις όπως το «Stand up for U», διάφορα Tedx, και αποτέλεσε παρουσιαστής του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
«Πολλές φορές έχω σκεφτεί να αφήσω την σκηνή. Ακόμα και τώρα αν τύχει και δεν πάει καλά κάποια παράσταση το σκέφτομαι. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος να ακολουθήσεις. Έχει πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις. Από την άλλη συνεχίζω να πιστεύω πως είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου και θα ήθελα να συνεχίσω να την κάνω για πάντα. Μια χαρά είναι να ψυχαγωγείς εκατοντάδες κόσμου. Θυμάμαι παραστάσεις που τύχαινε και έπρεπε να ψυχαγωγήσεις λίγες δεκάδες μόνο κόσμου. Όταν λέω λίγες, θυμάμαι και παράσταση με δέκα άτομα. Οπότε φτου φτου, μακάρι να είναι πάντα εκατοντάδες».
Η στιγμή που θα θυμάται για πάντα:
«Κάθε καλή παράσταση έχει δυνατές στιγμές όπως όταν αναγκάζεσαι να κάνεις μια μικρή παύση γιατί το κοινό γελάει πάρα πολύ ή χειροκροτάει κάποια αστεία που του άρεσαν πολύ, ή όταν κάποιος θα βρει ξεκαρδιστικό κάποιο αστείο και γελάει πολύ περισσότερο από τους άλλους, δίνοντας σου την ευκαιρία να το σχολιάσεις και να γελάσετε όλοι μαζί με αυτό. Γενικά το Stand up είναι αρκετά άμεσο μιας και το φιντμπακ του κόσμου είναι δυνατό, έτσι μπορεί να σου προσφέρει πολύ έντονα συναισθήματα και στιγμές».
Η στιγμή που θέλει να ξεχάσει:
«Από την άλλη δεν μπορείς ποτέ να τις ξεφύγεις από τις άβολες στιγμές . Αναγκαστικά κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα πας να δοκιμάσεις κάποιο καινούριο αστείο και αυτό δεν θα πιάσει. Είναι μέρος της δουλείας. Το καλό βέβαια είναι ότι κάθε άβολη στιγμή μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός ωραίου κειμένου Stand up».
Ο Ανδρέας στο -άμεσο- μέλλον:
«Φέτος έχουν ανοίξει δύο κόμεντι κλαμπ στην Αθήνα και προς το παρόν συμμετέχω και στα δύο. Ταυτόχρονα ετοιμάζω και την δεύτερη σταντ απ σόλο μου παράσταση με τίτλο “Διαβάστηκε”. Για εκτός Αθήνας υπάρχουν ήδη κάποιες περιοδείες κανονισμένες και συνεχώς προστίθενται πόλεις».