Θεσσαλονίκη

Solidarity Now: Εκεί που γεννιέται η ελπίδα

Η σπουδαία δουλειά του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη.

Μυρτώ Τούλα
solidarity-now-εκεί-που-γεννιέται-η-ελπίδα-430752
Μυρτώ Τούλα
Εικόνα Facebook Solidarity Now

Ένας άνδρας από το Αφγανιστάν έχει βιώσει την φτώχεια, την ψυχρότητα και τον εξευτελισμό του πολέμου, έχει χάσει τα δικά του αγαπημένα πρόσωπα, αφήνει την χώρα του μαζί με τα 2 μικρότερα αδέρφια του, για μία καινούρια ζωή. Έρχεται στην Ελλάδα, είναι έτοιμος να πατήσει στα πόδια του και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Ξεκινά με μαθήματα ελληνικών και ένα χρόνο αργότερα μαθαίνει άψογα την γλώσσα, εργάζεται πια ως διερμηνέας έχοντας εξασφαλίσει έστω πρόσκαιρα το μέλλον του. Διάφορες παρόμοιες στιγμές και ιστορίες μοιράζονται και βιώνουν καθημερινά μέλη του κέντρου αλληλεγγύης με τους υπεύθυνους του γραφείου ”Solidaritynow”.

Τι είναι το Solidarity Now; To ”Solidarity Now” είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τρία Κέντρα Αλληλεγγύης, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία βασίζονται στην ιδέα ενός ανοιχτού χώρου που στεγάζει κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται δωρεάν σε όλους και περιλαμβάνουν: νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διασύνδεση με την αγορά εργασίας καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά και γονείς. 

Παροχές και λειτουργία

Ο οργανισμός παρέχει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για την ένταξη τους σε ένα καινούριο περιβάλλον. Εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία είναι αρκετά σημαντικά για την εκμάθηση της γλώσσας και για τις εξετάσεις της ελληνομάθειας σε παιδιά και ανήλικους. Ενημέρωση για όλα τα φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την διασκέδαση και την ψυχαγωγία των ωφελούμενων. Διερμηνείς για 7 γλώσσες βοηθούν στη μετάφραση και παρέχουν βοήθεια στην γραφειοκρατία του ασύλου και την νομική συμβουλευτική. Υπολογιστές για επικοινωνία και διάφορα workshops συμβαίνουν για την εκμάθηση κάποιας χειρωνακτικής εργασίας. Σημαντική είναι η συμβολή υποδοχής σε camp και τα προγράμματα φιλοξενίας.

photo by Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Ωφελούμενοι και μέλη

Στο κέντρο αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης  υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 7.000 ωφελούμενοι που έχουν βοηθηθεί ήδη μία φορά από της υπηρεσίες του οργανισμού. Τα μέλη του ”Solidaritynow” προέρχονται από 42 διαφορετικές εθνικότητες που ενδιαφέρονται κυρίως για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την διεκδίκηση του ασύλου. Ωστόσο στην πορεία βλέπουν το κέντρο σαν ένα σημείο συνάντησης ψυχαγωγίας, γνωρίζονται και δένονται μεταξύ τους, δημιουργούν ισχυρούς θεσμούς με τους εθελοντές και τους εργαζόμενους και παλεύουν μαζί για έναν κοινό στόχο, ένα ήρεμο και καλό μέλλον.

Ιστορίες ωφελούμενων

Οι εργαζόμενοι του ”SolidarityNow” μοιράστηκαν μαζί μας μία ιστορία ενός ανθρώπου που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Ένας Αφρικανός, εργαζόταν στα χωράφια παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική για να μπορέσει να πληρώσει το πανεπιστήμιο στην Αμερική όπου και είχε περάσει. Όταν τελείωσε την σχολή του βρήκε δουλειά, ωστόσο υπήρξαν κάποια σοβαρά προβλήματα με το κράτος των ΗΠΑ και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει οριστικά στην Μυτιλήνη.

Εκεί κυνήγησε διάφορα εθελοντικά προγράμματα, ώσπου λίγο καιρό αργότερα τον ανακάλυψε ένα στέλεχος από μία οργάνωση και τον πήρε μαζί του στην Θεσσαλονίκη όπου και εργάστηκε ως διερμηνέας. Εδώ παρακολούθησε ένα δωρεάν πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο, μία καθηγήτρια του πρότεινε να κάνει ένα master, από το οποίο πήρε και μια υποτροφία για σπουδές στην Νομική στο δωρεάν πρόγραμμα IHU. Δυνατές είναι και οι στιγμές της απογοήτευσης των μελών όταν δεν καταφέρνουν να πάρουν το άσυλο.

Το κέντρο αλληλεγγύης Solidarity Now είναι ένα μεγάλο σπίτι που αποτελείται από παιδότοπους, τάξεις και σημεία αποδοχής εκεί ο καθένας έχει την ευκαιρία να χτίσει το μέλλον του. Να δημιουργήσει ισχυρές φιλίες, να κυνηγήσει ελπίδες και όνειρα, και να γίνει αποδεκτός σε μία νέα χώρα. Όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι, γι αυτούς είναι μία εμπειρία, ένα ταξίδι που τελειώνει στον κάθε ωφελούμενο και συνεχίζεται ή ξαναρχίζει με τα νέα μέλη. Ένας κύκλος που ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, την θέληση και τα συναισθήματα των ανθρώπων που τον αποτελούν.

Ένας κύκλος ζωής αισιόδοξος.

*Solidarity Now, Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Πτολεμαίων 29Α, Θεσσαλονίκη, 2310 501030, 2310 501040

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα