Σοβαρές διαβρώσεις και αλλοιώσεις στο κτίριο του ΕΠΑΛ Μοναστηρίου

Καταγράφονται στο υπόγειο και σε κολώνες του συγκροτήματος – Εξώδικο των ιδιοκτητών προς το δήμο και την εισαγγελία

Φίλιππος Δεργιαδές
σοβαρές-διαβρώσεις-και-αλλοιώσεις-στ-1023844
Φίλιππος Δεργιαδές

Σοβαρά προβλήματα αλλοιώσεων και φθορών σε καίρια σημεία, εντοπίζονται  στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος που βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου, όπου στεγάζονται τέσσερα σχολεία και φοιτούν εκατοντάδες μαθητές.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ως ενοικιαστής και χρήστης του κτιρίου, παρότι έχει ενημερωθεί για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, διερευνά την υπόθεση ενώ οι αλλοιώσεις είναι εμφανείς ακόμα και σε κολώνες, στο υπόγειο του κτιρίου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ακόμα και για τη στατικότητα του κτιριακού συγκροτήματος.

Το κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 169-171 της οδού Μοναστηρίου καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και κτίστηκε την δεκαετία του 1970, για να στεγάσει ιδιωτικές τεχνικές σχολές. Σήμερα ενοικιάζεται από το δήμο Θεσσαλονίκης για να στεγάζει το 13ο  και το 5ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 12ο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, και το Εργαστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στα οποία φοιτούν εκατοντάδες μαθητές.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο υπόγειο του κτιρίου, και αυτό προκαλεί ανησυχίες καθώς λόγω της υγρασίας, τοίχοι, δάπεδα και κολώνες φέρουν εμφανή σημάδια διάβρωσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία διετία, λόγω των νερών της βροχής που πλημμυρίζουν το υπόγειο.

Να σημειωθεί ότι στον υπόγειο χώρο του κτιρίου, λειτουργούσε για τους μαθητές ως γυμναστήριο, αλλά πλέον λόγω της υγρασίας και της διάβρωση, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι καθηγητές έχουν απευθυνθεί αρμοδίως στο δήμο Θεσσαλονίκης και στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να αποκατασταθούν οι ζημιές ενώ το ίδιο έχουν πράξει και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι χθες έστειλαν εξώδικο στο δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο κοινοποίησαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης.

Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους αρμόδιος αντιδημάρχους διερευνά το ζήτημα, προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες των διαβρώσεων και να διαπιστωθεί ποιος φέρει τις ευθύνες και πρέπει να επωμιστεί το κόστος της αποκατάστασης.

Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στο υπόγειο του κτιρίου είναι άκρως ανησυχητική και δεν επιτρέπει ολιγωρίες καθώς ολόκληροι τοίχοι αλλά και κολώνες, φέρουν έντονα σημάδια διάβρωσης.

Να επαναλάβουμε ότι στο κτίριο, κατασκευής στις αρχές του 1970, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας, φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές. Συνεπώς αν το κτίριο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικής επάρκειας θα πρέπει να διαπιστωθεί από αρμόδιους μηχανικούς και να ληφθούν μέτρα στήριξης.

Τι αναφέρει το εξώδικο που έστειλε μία εκ των ιδιοκτητών

Την κατάσταση του κτιρίου περιγράφει στο εξώδικο της, προς το δήμο Θεσσαλονίκης, μία εκ των ιδιοκτητών η οποία όπως υποστηρίζει:

«ο Δήμος σας έχει επιδείξει διαχρονική αδιαφορία αναφορικά με την προσήκουσα συντήρηση των εγκαταστάσεων του μισθίου κτηρίου.

Συγκεκριμένα, πληροφορήθηκα ότι τουλάχιστον από το μήνα Απρίλιο του έτους 2021 παρατηρούνται διαρροές υδάτων στο υπόγειο του κτηρίου με άμεση συνέπεια την μακροχρόνια φθορά των εγκαταστάσεων, ακόμη δε και πλησίον δοκών στήριξης του κτηρίου καθ’ εαυτού και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου.

Σε προσωπική μου άτυπη επίσκεψη στο μίσθιο στις αρχές του τρέχοντος μηνός Ιουνίου διαπίστωσα με τις ίδιες τις αισθήσεις μου το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είναι προφανές ότι βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο χωρίς οποιαδήποτε προοπτική είτε παγίωσης είτε βελτίωσης. Συγκεκριμένα, διαπίστωσα οφθαλμοφανείς φθορές σε μεγάλη έκταση του τοίχου του υπογείου, σκουριές και υφιστάμενη υγρασία σε δοκούς στήριξης και πλήθος άλλων φθορών που οφείλονται σε διαχρονική αμέλεια, ραθυμία, αδυναμία ή όπως αλλιώς θα ήθελε κανείς να περιγράψει και να αποδώσει το ουσιαστικό αποτέλεσμα της υποβάθμισης των εγκαταστάσεων του κτηρίου. Ταυτόχρονα, είναι ευχερώς αντιληπτή η δυσώδης προέκταση των φθορών, καθώς όλος ο χώρος αποπνέει μούχλα, υγρασία και εγκατάλειψη».

Επίσης αναφέρει ότι έχει αναθέσει σε δύο πολιτικούς μηχανικούς να κάνουν αυτοψία στο κτίριο και υποστηρίζει ότι οι διαρροές και οι πλημμύρες στο υπόγειο του κτιρίου οφείλονται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως στα κατεστραμμένα λούκια και στο δίκτυο των όμβριων υδάτων.

Πηγαίνουν οι τεχνίτες και φεύγουν άπραγοι

Πολλά ερωτηματικά πάντως για τη μέχρι τώρα στάση του δήμου, προκαλεί και η αναφορά καθηγητών των ΕΠΑΛ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι ίδιοι έχουν φροντίσει να βρουν και υλικά για να γίνουν οι εργασίες, αλλά ο δήμος αδιαφορεί.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που έστειλε καθηγητής του 13ου ΕΠΑΛ:  Σας καταθέτουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

  1. Οι αναφερόμενες διαρροές και οι προτεινόμενοι τρόποι επισκευής (αν και αναρμόδιοι) έχουν περαστεί δύο φορές στο πληροφοριακό σύστημα αναφοράς βλαβών του Δ. Θεσσαλονίκης AIMMS και οι τεχνίτες που προσήλθαν έφυγαν άπραγοι.
  2. Τα υλικά επισκευής βρίσκονται στο φυλάκιο του σχολικού συγκροτήματος. Ωστόσο θα επισημάνω ότι η εύρεση των υλικών έγινε με πρωτοβουλία του σχολείου και όχι με επισήμανση των τεχνιτών του δήμου ως όφειλαν αυτοί. Σας αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τεχνίτες έρχονται να εντοπίσουν μια βλάβη και αποχωρούν χωρίς να καταθέσουν μια λίστα υλικών που πρέπει να αγοραστούν από το σχολείο για γίνει η επισκευή. Το σχολείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις εύρεσης τέτοιων υλικών αν αυτά δεν επισημανθούν από αρμόδιους τεχνίτες».

Κυριζίδης: Κινούμαστε στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Από την πλευρά πάντως του δήμου Θεσσαλονίκης, θεωρούν ότι το θέμα είναι υπό έλεγχο και πως σύντομα η διαδικασία θα προχωρήσει

Ο δήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης, αναφερόμενος στο πρόβλημα, σημειώνει πως πρόκειται για υγρασίες στο υπόγειο του κτιρίου και πως κλιμάκιο μηχανικών του δήμου έχει επισκεφτεί το χώρο και ετοιμάζει σχετική έκθεση. «Πρέπει να δούμε αν φταίει ο ιδιοκτήτης και αν παρουσιάζεται από άλλη αιτία. Αν οφείλεται στη χρήση θα πρέπει να το αποκαταστήσει ο δήμος ή το υπουργείο Παιδείας. Αν οφείλεται σε κάτι άλλο θα πρέπει να παρέμβει ο ιδιοκτήτης», τονίζει και σημειώνει ότι ο σχετικός νόμος είναι ρητός. «Σαφώς κινούμαστε στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ανέφερε πως «εδώ και 10 ημέρες ασχολούνται οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και γίνονται αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος».

«Κρυφό σχολειό» το κτίριο της Μοναστηρίου: Κρατούν τους μαθητές στο σκοτάδι  

Ένα ακόμα «σκοτεινό σημείο» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτιριακό σχολικό συγκρότημα της Μοναστηρίου, είναι ότι στο ισόγειο εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν τα φωτιστικά.

Σε όλη σχεδόν την διάρκεια της παρούσης σχολικής περιόδου τα φώτα είναι σβηστά σε ποσοστό 60% – 70%. Η είσοδος του θυμίζει κρυφό σχολειό. Οι καθηγητές από πέρσι, έχουν καταθέσει 3 προσφορές για την αγορά λαμπτήρων αλλά από τον δήμο κανείς δεν συγκινείται. Όσο για το ποσό που απαιτείται για να πέσει περισσότερο φως στο σκοτεινό ισόγειο, μόλις που ξεπερνά τα 1000 ευρώ

Ιδού τι αναφέρουν οι 4 διευθυντές σε σχετική τους επιστολή προς την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα