Σπάνιες Εικόνες: Το κτήριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στην Άνω Πόλη
Οι σπάνιες ασπρόμαυρες εικόνες του Πλάτωνα Κλεανθίδη - Tο χτες και το σήμερα του κτηρίου στην οδό Επιμενίδου 19
Η κύρια όψη του κτηρίου σήμερα
Το κτήριο στην οδό Επιμενίδου 19, αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα αρχοντικά της Άνω Πόλης, ίσως και για αυτό επιλέχθηκε για να στεγάσει τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
Βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον του βυζαντινού ναού του Οσίου Δαβίδ και κατά την διάρκεια της αποκατάστασής του, αποκαλύφτηκαν πολλά ευρήματα της βυζαντινής περιόδου.
Η κατοικία παρουσιάζει χαρακτηριστικά μακεδονικής αρχιτεκτονικής και φέρει στην όψη δύο σαχνισιά που στηρίζονται σε κοιλόκυρτα φουρούσια.
Η κατασκευή της ανάγεται στον 19ο αιώνα και σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, διακρίνεται μια πρώτη φάση αγροτικής οργάνωσης με αποθηκευτικό χώρο στο ισόγειο γύρω στο 1830 και μια δεύτερη μεταβατική φάση προς μια κατοικία αστικού χαρακτήρα γύρω στο 1860, η οποία διακρίνεται επίσης σε φωτογραφία του 1889 των Schultz & Barnsley (https://archive.saloni.ca/935).
Με την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1925 η κατοικία παραχωρείται από την Εθνική Τράπεζα σε τρεις οικογένειες προσφύγων και στη συνέχεια το 1927 αγοράζεται από έναν απ’ αυτούς, τον Γ. Αποστολίδη, που μένει στον πρώτο όροφο, στεγάζει στο ισόγειο το παντοπωλείο του και νοικιάζει επίσης μέρος της κατοικίας σε περισσότερες οικογένειες.
Το κτήριο κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1979, αγοράζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης το 1988 και στη συνέχεια αποκαθίσταται υποδειγματικά το 1995 από την ομάδα αρχιτεκτόνων των Μ. Αναγνωστίδη, Μ. Δούση, Μ. Νομικό, Ο. Χατζοπούλου.
Εκτός από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, συστεγάζονται επίσης η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων (ΕΝΕΠΡΟΤ), το γραφείο Θεσσαλονίκης του ICOMOS και η Ελληνική Εταιρία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.