Θεσσαλονίκη

Σπουδαία διάκριση της Νομικής ΑΠΘ !

Σπουδαία διάκριση σε έναν από τους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς στην Φρανκφούρτη !

Parallaxi
σπουδαία-διάκριση-της-νομικής-απθ-101612
Parallaxi

Από τον πυρήνα των Πανεπιστημίων της έρχονται για άλλη μία φορά τα σπουδαία νέα στην πόλη. Αυτή τη φορά από την Νομική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οποία κατάφερε να καταταγεί 3η ανάμεσα σε 60 συμμετοχές Πανεπιστημίων, σε παγκόσμιο Διαγωνισμό διεθνούς Επενδυτικής Διαιτησίας που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Πρόκειται για ένα δημόσιο διαγωνισμό υψηλού επιπέδου ο οποίος διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης και συμμετέχουν γνωστά Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός προσκαλεί πρώτης τάξης διεθνείς διαιτητές, οι οποίοι ενεργούν ως κριτές των διαγωνιζομένων φοιτητικών ομάδων. Οι φοιτητικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάζονται να παίξουν τους ρόλους και του ξένου επενδυτή, που παραπονείται ότι το κράτος υποδοχής τον κακομεταχειρίστηκε, αλλά και του κράτους υποδοχής, που αμύνεται κατά της προσφυγής του επενδυτή. Στο πρώτο στάδιο, συντάσσουν τα γραπτά δικόγραφα με τα επιχειρήματα των διαδίκων μερών και στο δεύτερο στάδιο διαγωνίζονται προφορικά, στη Φρανκφούρτη, μαζί με τις άλλες πανεπιστημιακές ομάδες.

Στην ομάδα που συμμετείχε από την Νομική του ΑΠΘ, συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Θάνος Φωτιάδης (23 ετών) και Χρύσα Τραμουντάνα (21 ετών) και η πρωτοετής μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βικτωρία Καλογεράτου (25 ετών). Την ομάδα συνέδραμε ο Ηλίας Ανδρεάδης, τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι ως παίκτης στον διαγωνισμό. Την επιμέλεια της ομάδας είχε ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο πλαίσιο των μαθημάτων του οποίου επιλέγονται και προετοιμάζονται οι φοιτητές.

Οι διακριθέντες φοιτητές (από αριστερά: Χρύσα Τραμουντάνα, Ηλίας Ανδρεάδης, Βικτωρία Καλογεράτου, Θάνος Φωτιάδης) .
Οι διακριθέντες φοιτητές (από αριστερά: Χρύσα Τραμουντάνα, Ηλίας Ανδρεάδης, Βικτωρία Καλογεράτου, Θάνος Φωτιάδης) .

Οι Έλληνες φοιτητές επικράτησαν ομάδων Πανεπιστημίων με πολύ υψηλότερη διεθνή κατάταξη. Συγκεκριμένα, αντιμετώπισαν με επιτυχία τους περσινούς νικητές από την Ινδία του «Jindal Global Law School», ενώ στη φάση των 16 κέρδισαν την πολυνίκη ομάδα του θεσμού «University of Miami» και στην προημιτελική φάση το «National Law School of India». Είναι εντυπωσιακό το υψηλό επίπεδο συμμετοχής Πανεπιστημίων από τις αναδυόμενες οικονομίες! Ταυτόχρονα, άφησαν πίσω τους Πανεπιστήμια όπως το «Queen Mary» του Λονδίνου, τη «Science Po» του Παρισιού και το ίδιο το «Goethe University» της Φρανκφούρτης.

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος επισήμανε τα εξής για την επιτυχία της ομάδας :

«Σε αυτούς τους δύσκολους για το Πανεπιστήμιο καιρούς, οι φοιτητές μας στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ηχηρό μήνυμα: ότι με γνώση και συστηματική δουλειά, μπορούν να τα καταφέρουν. Αποδείξανε με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αυτό πως είναι ικανοί να διακριθούν στις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες, διαγωνιζόμενοι σε μια ξένη γλώσσα, απέναντι σε μεγάλα Πανεπιστήμια που κατακτούν τις πρώτες θέσεις της επίσημης διεθνούς αξιολόγησης. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτούς». 

Συνάντηση με τον Κοσμήτορα Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιο Δέλλιο (από αριστερά: Βικτωρία Καλογεράτου, Θάνος Φωτιάδης, Κοσμήτορας, Ηλίας Ανδρεάδης και Χρύσα Τραμουντάνα).
Συνάντηση με τον Κοσμήτορα Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιο Δέλλιο (από αριστερά: Βικτωρία Καλογεράτου, Θάνος Φωτιάδης, Κοσμήτορας, Ηλίας Ανδρεάδης και Χρύσα Τραμουντάνα).

Ενώ ο υπεύθυνος Καθηγητής της εκπροσώπησης της Νομικής Σχολής στον διαγωνισμό, Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, υπογράμμισε με την σειρά του τη σημασία του θεσμού της διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων:

«Οι ξένες επενδύσεις είναι περιζήτητες από όλα τα κράτη της διεθνούς κοινότητας και αναγκαίες για την Ελλάδα. Για την προώθηση και την προσέλκυσή τους, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός κλάδος του διεθνούς δικαίου, το Δίκαιο των Ξένων Επενδύσεων. Όσο λιγότερους κινδύνους διατρέχει μια ξένη επένδυση σε μια χώρα, τόσο περισσότερο ελκυστική γίνεται η χώρα αυτή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Οι κίνδυνοι προέρχονται συχνά από το ίδιο το κράτος υποδοχής, το οποίο μερικές φορές δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να αυθαιρετήσει κατά του ξένου επενδυτή. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία η διεθνής επενδυτική διαιτησία, ως ένας συνήθης πλέον τρόπος επίλυσης των διαφορών που ανακύπτουν από την υλοποίηση μιας ξένης επένδυσης μεταξύ του κράτους υποδοχής της επένδυσης, αφενός, και του ξένου επενδυτή, αφετέρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στο εξωτερικό έχουν επανειλημμένα προσφύγει σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια κατά του κράτους υποδοχής των επενδύσεών τους, ενώ και η χώρα μας έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει προσφυγές αλλοδαπών επενδυτών με αφορμή το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα