Σπύρος Βούγιας: Οι προτάσεις για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
Τα σημεία τοποθέτησης του Σπύρου Βούγια στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα σημεία της τοποθέτησης του Σπύρου Βούγια στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την διοίκηση του δήμου αναφορικά με την άσκηση κριτικής και την ανάγκη αναβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου όπως και οι προτάσεις που κατέθεσε ο Σπύρος Βούγιας ενδεικτικά για την καλύτερη και πιο ουσιαστική λειτουργία του συμβουλίου παρουσιάζονται από την παράταξη της “ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”.
Η ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αναφέρει συγκεκριμένα:
Η απόφαση της διοίκησης να «αραιώσει» τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου (κάθε τρεις εβδομάδες αντί για τις διαχρονικά καθιερωμένες δύο), αποκαλύπτει την ανησυχία και τη δυσανεξία της για την κριτική και τον δημοκρατικό έλεγχο που ασκείται στο όργανο αυτό από την αντιπολίτευση. Προτιμά να λειτουργεί ανενόχλητη, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και, χρησιμοποιώντας πρωτόγνωρες μεθόδους, να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις στις δύο, απολύτως ελεγχόμενες, επιτροπές του Δήμου (Οικονομικών και Ποιότητας ζωής), στις οποίες παρατηρούνται ήδη συμπτώματα αλαζονείας και αυταρχισμού.
Προσπαθεί, ακόμη, να χειραγωγήσει τα (ψηφιακά κυρίως) ΜΜΕ, παρουσιάζοντας με αυτοθαυμασμό μια πλασματική εικόνα αποτελεσματικότητας και επιτυχίας, που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική κατάσταση στην πόλη και την άποψη των κατοίκων της. Η καλύτερη απάντηση στην τακτική αυτή είναι η ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου στον εποικοδομητικό έλεγχο και την κριτική του έργου της διοίκησης και η αναβάθμιση της λειτουργίας του, που παρουσιάζει σήμερα αρκετά προβλήματα ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «ΠΟΛΗχρωμης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Σπύρος Βούγιας, ζήτησε από τον πρόεδρο, να συγκαλέσει άμεσα μια συνάντηση όλων των δημοτικών παρατάξεων, για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του και να αποκτήσει ο θεσμός το κύρος και τη βαρύτητα που του αναλογεί στη διαδικασία της δημοκρατικής και ορθολογικής λήψης των αποφάσεων.
Κατέθεσε, μάλιστα, ενδεικτικά και κάποιες προτάσεις για την καλύτερη και πιο ουσιαστική λειτουργία του:
α) Τακτικές συνεδριάσεις κάθε δύο εβδομάδες με μικρότερο αριθμό θεμάτων και λογική χρονική διάρκεια των εργασιών του.
β) Σύνταξη της Ημερήσιας Διάταξης όχι μόνο με τυπικά, γραφειοκρατικά θέματα προς διεκπεραίωση (γραμμένα μάλιστα σε δυσνόητη, στεγνά υπηρεσιακή και, τελικά, απωθητική για τους μη μυημένους πολίτες, γλώσσα) αλλά και με γενικότερα θέματα (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, πράσινο, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.α.) που δεν συζητούνται ποτέ με ολοκληρωμένο τρόπο.
γ) Αυστηρός χρονικός περιορισμός των αρχικών ανακοινώσεων των υπεράριθμων «επικεφαλής» των (συχνά μονοπρόσωπων) παρατάξεων αλλά και δυνατότητα σύντομης δευτερολογίας τους μετά τις απαντήσεις του δημάρχου, ώστε να γίνεται στοιχειωδώς δίκαιος και πιο ουσιαστικός διάλογος.
δ) Προσπάθεια περιορισμού της θεματολογίας των ομιλητών σε ζητήματα που αφορούν γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην ευρύτερη πολιτική, διατηρώντας πάντοτε το επίπεδο ποιότητας ύφους και ήθους που αρμόζει σε έναν δημοκρατικό θεσμό όπως το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης.
Αυτές και άλλες ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν από την παράταξη, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης να κατακτήσει ένα υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας και να αντισταθμίσει την όποια απόπειρα υποβάθμισής και απαξίωσής του από την πλευρά της διοίκησης.