Θεσσαλονίκη

Στα δυτικά τα παιδιά παίρνουν (επιτέλους) το περιβάλλον στα χέρια τους!

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, ένα διαδραστικό συνέδριο με μεγάλο ενδιαφέρον.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
στα-δυτικά-τα-παιδιά-παίρνουν-επιτέλο-374293
Εμμανουέλα Τσαλίκη

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», λέει μία παροιμία.

Στο 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Δήμου Παύλου Μελά, αυτή η φράση αποκτά νόημα. Στόχος της διοργάνωσης του Περιβαλλοντικού Συνεδρίου, είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης παιδιών, αλλά και γονέων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και όχι μόνο.

Με τη συνεργασία και συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών στο διαδραστικό αυτό εργαστήρι και μέσα από αυτή τη συνεχή αλληλεπίδρασή τους, προάγουν το ιδανικό της αειφορίας και διαμορφώνεται η συνείδηση του ενεργού πολίτη.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το Συνέδριο και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα περιβαλλοντικού τύπου; «Το περιβαλλοντικό αυτό συνέδριο είναι σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεργάζονται μαζί με τον Δήμο Παύλου Μελά για την ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας» τονίζει η Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Η διαφορά του με τα άλλα συνέδρια τέτοιου τύπου, είναι ότι σε αυτά καλούνται να μιλήσουν επιστήμονες για τις απόψεις τους, σχετικά με το περιβάλλον. Σε αυτό το συνέδριο λοιπόν, αυτό το ρόλο τον αναλαμβάνουν οι μαθητές, οι οποίοι λένε τις δικές τους απόψεις και ιδέες!»

Ακόμη, μας ενημερώνει ότι εδώ και τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά στα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο «Σχολείο ανοιχτό στη κοινωνία – ενεργός πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά». Στο δίκτυο αυτό, τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να φροντίζουν και να προστατεύουν το περιβάλλον. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων, φροντίζουν τους δικούς τους λαχανόκηπους και φυσικά μαθαίνουν να σέβονται την δημόσια περιουσία.

Πώς θα γίνει η διάδραση μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους και ποια είναι τα δυνατά σημεία του προγράμματος αυτού; «Ήδη γίνεται κοινή δράση γονέων και παιδιών. Για παράδειγμα, στο σπίτι, κάνοντας σωστή διαλογή και ανακύκλωση σκουπιδιών. Η οικογένεια συμμετέχει ενεργά» επισημαίνει.

Επιπλέον, μέσω του Τοπικού Θεματικού Περιβαλλοντικού Δικτύου, ο Δήμος έχει βοηθήσει και σε άλλους τομείς, που αφορούν την υγεία. Για παράδειγμα, συλλέχθηκαν και μέσω των σχολείων της περιοχής 15 τόνοι πλαστικών καπακιών από μπουκάλια και έτσι κατάφεραν να αγοράσουν ένα ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο για μαθήτρια του Δήμου.

«Παράλληλα, μέσω κάποιων δράσεων, υποστηρίχθηκαν υλικοτεχνικά το Ογκολογικό Παιδιατρικό τμήμα του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς και το δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ένα δυνατό σημείο του προγράμματος αυτού.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι υποχρεώσεις της πολιτείας

Σύμφωνα με την κυρία Μιχελάκη, ο Δήμος, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά είναι πρόθυμοι να συνεχίζουν να βοηθούν και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. «Είναι πολύ σημαντικό να ενδιαφερθεί η πολιτεία για τα θέματα περιβάλλοντος. Ο Δήμος, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έχουν σεβασμό και οργάνωση» μας λέει. «Όμως, η παιδεία για το περιβάλλον ολοένα και συρρικνώνεται. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τα προγράμματα αυτά» λέει κλείνοντας.

Ακόμη, μίλησε στην Parallaxi και ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης. «Ξεκινώντας πριν από 4 χρόνια ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά τη συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και τους Περιβαλλοντικούς Συλλόγους του Δήμου Παύλου Μελά, δεν πίστευα ότι θα φτάναμε τόσο μακριά» λέει χαρακτηριστικά.

«Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω το ισχυρό ”ΕΓΩ ΜΑΣ” και με γνώμονα πάντα το ”εμείς”, καταφέραμε να συνεργαστούμε και να σπείρουμε στα σχολεία και στις γειτονιές μας το σπόρο της συνεργατικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της αγάπης για το περιβάλλον» συνεχίζει.

«Στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Περιβαλλοντικού Δικτύου ”Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά” η βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κατάφερε να γίνει ένα ευχάριστο μάθημα για τα παιδιά, που χωρίς τη διαδικασία των διαγωνισμάτων και εξετάσεων μπήκε ευχάριστα στην καθημερινότητά τους. Ένα κρυφό διαδραστικό μάθημα ζωής που δεν φαίνεται και όμως αποδίδει  περισσότερο» προσθέτει.

*Το πρόγραμμα του 1ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Δήμου Παύλου Μελά, έχει καθοριστεί ως εξής: Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος). Ώρες προγράμματος: Tο πρωί στις 10:00 – 13:00, και το απόγευμα από τις 18:00- 21:00 Πληροφορίες: 2313 302825

Οι εργασίες του διαδραστικού περιβαλλοντικού συνεδρίου:

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

•10.00 Προσέλευση – χαιρετισμοί

•10.10 Εισαγωγικό σημείωμα. Ζήσης Αγγελίδης, τ. Σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

•10.30 Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία – Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά.

Παρουσίαση του Δικτύου.

Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

•10.45 Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο Τοπικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο

•12.00 Ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ζήσης Αγγελίδης

•12.30 Ανακεφαλαίωση – Συμπεράσματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

•18.30 Προσέλευση – χαιρετισμοί

•18.45 Οι μαθητές μοιράζονται τις εμπειρίες κι εκπαιδεύουν τους μεγάλους μέσα από τις δράσεις τους.

Παρουσίαση από μαθητή, εκπρόσωπο της 4ης Περιβαλλοντικής συνάντησης

•19.00 Η συμβολή του Τοπικού Δικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία,

Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

•19.15 Έρευνα – Συμπεράσματα της συμμετοχικής και συλλογικής δράσης των εκπαιδευτικών και μαθητών του Δικτύου – Ερωτηματολόγιο.

Γιώργος Υφαντής, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

•19.30 Αντιμετωπίζοντας τα σκουπίδια ως προϊόντα.

Σάκης Λαζαρίδης, Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά

•20.00 Το δίκτυο αλλάζει τους γονείς και τη γειτονιά.

Στέλλα Γκάνη, Νομικός.

•20.15 Ανοιχτή συζήτηση – Συμπεράσματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα