Στα λαμπερά εγκαίνια της eduACT ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τι δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στα εγκαίνια- γενέθλια.

Γιώργος Τσιτιρίδης
στα-λαμπερά-εγκαίνια-της-eduact-ο-πρόεδρος-τ-372552
Γιώργος Τσιτιρίδης

Eικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης

Τα λαμπερά εγκαίνια-γενέθλια της eduACT, με παρουσιαστή τον Σπύρο Χαριτάτο, πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα στο χώρο του φιλεκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού σωματείου, στη Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε επ’ ευκαιρία του ταξιδιού του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο διαγωνισμός της εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL, του οποίου τα δικαιώματα για την Ελλάδα έχει η EduAct. Ο ίδιος δήλωσε  “Πόσο σπουδαίο είναι να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά και να τα εισάγουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία”.

«Θα είμαι πάντα σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγός και συμπαραστάτης σας», τόνισε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

«Αυτό που κάνετε είναι και πρωτοποριακό και κυριολεκτικώς εμβληματικό», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι Έλληνες να εξειδικεύονται, από πολύ νωρίς, στις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, γεγονός σημαντικό, όπως τόνισε, με την προϋπόθεση ότι «την τεχνολογία τη βλέπουμε σύμφωνα με τον προορισμό της».

«Εκφράζετε την Αριστεία πολλαπλώς», είπε ενώ εξήγησε: «ο τρόπος επιλογής των μαθητών, η αξιοκρατία, ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζετε να εργάζεστε μέσα σε ένα πλαίσιο ευγενούς άμιλλας αποδεικνύει ότι εσείς κάνετε πράξη την Αριστεία καθημερινά, κυρίως την Αριστεία εκείνη, η οποία βρίσκεται δίπλα στον προορισμό της πραγματικής γνώσης, της πραγματικής επιστήμης, γιατί είστε ενάντια στη σώρευση απλής πληροφορίας. Είστε εκείνοι που μέσα από την απλή πληροφορία δημιουργείτε γνώση και παράγετε επιστήμη».

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό», «πως δεν είστε μόνο εκφραστές της Αριστείας, βοηθάτε μέσα από την έρευνα την οποία κάνετε, τη νοοτροπία που καλλιεργείτε, ώστε και για άλλους να εφαρμοστεί η Αριστεία στην πράξη, γιατί μέσα από τη τεχνολογία, μέσα από τη ρομποτική, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να υπερασπιστούν την αξία τους, να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους. Όπως επίσης και άνθρωποι που έχουν προβλήματα αναπηρίας, που εμποδίζονται να έχουν ίση μεταχείριση με άλλους, τους βοηθάτε να αναδείξουν τις αστείρευτες δυνάμεις που έχουν μέσα τους, βοηθάτε δηλαδή να ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι από την ίδια αφετηρία και να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι η ουσία της Αριστείας πραγματικά αλλά και της ισότητας».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε παράλληλα πως η ρομποτική και οι συναφείς επαγγελματικοί κλάδοι δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την υποκατάσταση του ανθρώπου και της νοημοσύνης του αλλά να λειτουργούν ως «βοηθοί εκπληρώσεώς» του.

«Οι τεχνολογίες σχετικές με τη ρομποτική βοηθούν πολλαπλώς τον άνθρωπο σήμερα, τον οποιοδήποτε άνθρωπο στον χώρο της επιστήμης, στον χώρο του επαγγέλματος να αναδείξει τις δικές του ικανότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η τεχνολογία και ιδίως η ρομποτική είναι χρήσιμη, «όταν είναι θεραπαινίδα του ανθρώπου, όταν είναι “βοηθός εκπληρώσεως” του Ανθρώπου, όταν εμμέσως ή αμέσως βοηθάει τον άνθρωπο, όχι όταν η τεχνολογία, ιδίως μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, θα ήταν δυνατόν να υποκαταστήσει τον Άνθρωπο».

«Θα ήταν τεράστιο λάθος για την ανθρωπότητα να υποκαταστήσει η τεχνολογία την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο άνθρωπος πρέπει να παραμείνει άνθρωπος και εκείνος να είναι κυρίαρχος της γνώσης και του προορισμού μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και προέτρεψε διδάσκοντες και μαθητές να μην μείνουν απλώς στην καλλιέργεια της τεχνολογίας, αλλά να τη δουν ως «ένα μέσο στην υπηρεσία του ανθρώπου, ένα μέσο για την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου».

Ο κ. Παυλόπουλος έδειξε, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βραβευμένες δημιουργίες των μαθητών, μεταξύ αυτών και της εθνικής ομάδας ρομποτικής FIRST Global, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής First Global Challenge, στο Μεξικό. Ο Πρόεδρος ξεκίνησε την ξενάγησή του στον χώρο από την ομάδα «Μετεωρίτες», που αποτελείται από μαθητές δημοτικού, απευθύνοντας μάλιστα ερωτήσεις στους μικρούς δημιουργούς για την κατασκευή τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Κώστας Βασιλείου, θέλοντας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να εισάγει την καινοτομία στην εκπαίδευση, ίδρυσε την eduACT – δράση για την εκπαίδευση, φέρνοντας την ρομποτική στην Ελλάδα μέσα από τα εργαστήρια και τις δράσεις της eduACT και την διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL (FIRST LEGO League) στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κορυφώνεται και το ενδιαφέρον για την ρομποτική μίας και ο παγκόσμιος οργανισμός δίνει πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο σχετικά με την νέα αποστολή στον ετήσιο διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κορυφώνεται και το ενδιαφέρον για την ρομποτική μίας και ο παγκόσμιος οργανισμός δίνει πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο σχετικά με την νέα αποστολή στον ετήσιο διαγωνισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα