Στα Special Olympics το φετινό βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”

Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Ροτόντας

Parallaxi
στα-special-olympics-το-φετινό-βραβείο-αυτοκράτει-1230481
Parallaxi

Το 5ο Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που αποσκοπεί στην ανάδειξη των προσώπων και οργανισμών εντός και εκτός Ευρώπης που ενσαρκώνουν τις ευρωπαϊκές και οικουμενικές αξίες, απονέμεται στα Special Olympics, στο όνομα του Προέδρου Δρ. Timothy Shriver. 

Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, στο Μνημείο της Ροτόντας, σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων εντός και εκτός Ευρώπη, και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των αθλητών των Special Olympics.

Σε συνέχεια των προηγούμενων βραβεύσεων με επίκεντρο την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τις Τέχνες και τον Ανθρωπισμό, φέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, μέσα από το όραμα των Special Olympics για έναν κόσμο υποδοχής, αποδοχής και γιορτής για όλους, ανεξαρτήτως ικανότητας. Ο Δρ. Timothy Shriver, Πρόεδρος των Special Olympics, δήλωσε για την απονομή του βραβείου: «Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή να παραλάβω, εξ ονόματος των τεσσάρων εκατομμυρίων αθλητών των Special Olympics, τους οποίους εκπροσωπούμε καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνία. Ο καθένας διαθέτει ένα χάρισμα να το εξυμνεί».

Το φετινό βραβείο είναι το πέμπτο βραβείο του Ιδρύματος Θεοφανώ. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» της ΕΕ, στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, Δρ. Uğur Şahin και Δρ. Özlem Türeci,  για τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Daniel Barenboim, και στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο όνομα του Γενικού Γραμματέα António Gutteres για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.

Ανοίγοντας τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία, το Ιδρυμα Θεοφανώ διοργανώνει παράλληλα την επόμενη μέρα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, μια Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τίτλο «Ενταξιακός Αθλητισμός και Συμπερίληψη: Κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας, σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Κορυφαίοι εκπρόσωποι των Special Olympics, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος, Δρ. Timothy Shriver και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα. Mary Davis,  διεθνείς αθλητές και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία, θα συνεισφέρουν μέσα από διαφορετικές οπτικές τους στο θέμα, ενώ η συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και των οικογενειών τους θα τονίσει το βασικό μήνυμα της δύναμης του αθλητισμού και τους τρόπους με τους οποίους η ένταξη ενισχύει οικογένειες, κοινωνίες, έθνη.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι:

Κεντρική ΟμιλίαMary Davis | Διευθύνουσα Σύμβουλος, Special Olympics International

Ομιλητές

Kiera Byland | Αθλήτρια & Μέλος Δ.Σ. Special Olympics International, Πρόεδρος Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητών (Μεγάλη Βρετανία)

Δρ. Timothy Shriver | Πρόεδρος, Special Olympics International

Δρ. Jacqueline Jodl | Υπεύθυνη Παγκοσμίου Προγράμματος Νέων & Εκπαίδευσης, Special Olympics International

Gilmour Borg | Ηγέτης Αθλητών Special Olympics Μάλτας (Μάλτα)

Διονύσιος Κοδέλλας Πρέσβης ε.τ. | Πρόεδρος, Special Olympics Hellas (Ελλάδα)

Κλέλια Πανταζή | Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής & Διεθνής Κριτής Special Olympics (Ελλάδα)

Συμπεράσματα: Herman Count Van Rompuy| Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής, Ίδρυμα Θεοφανώ – Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Πρωθυπουργός του Βελγίου (Βέλγιο) η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η εγγραφή, με τη συμπλήρωση φόρμας συμμετοχής https://forms.gle/cjp8Qv4tscyHp6nA8)

Τέλος, στο πλαίσιο της απονομής του φετινού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί επίσης ένας συμβολικός αγώνας δρόμου, μία «Διαδρομή Ένταξης». Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί θα διεξαχθεί Μεικτός Αγώνας Δρόμου 1.000μ – Unified® Run – στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Στον Μεικτό Αγώνα Δρόμου θα συμμετέχουν αθλητές των προπονητικών προγραμμάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προπονητές, μέλη οικογενειών των αθλητών Special Olympics Hellas, μαθητές των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού, συνεργάτες και φίλοι των Special Olympics.

Η Τελετή Απονομής θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του αναλογικού και ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ3 (στα Ελληνικά) και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.theophano.eu και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος Θεοφανώ (στα Αγγλικά). Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του Βραβείου θα κάνει ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Λίγα λόγια για τα Special Olympics

Τα Special Olympics, που ιδρύθηκαν το  1968, είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο τον τερματισμό των διακρίσεων απέναντι σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση. Προάγει την αποδοχή όλων των ανθρώπων μέσα από τη δύναμη του αθλητισμού και των προγραμμάτων για την εκπαίδευση, τη υγεία και την ηγεσία. Με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια αθλητές και εταίρους του Μεικτού Αθλητισμού και ένα εκατομμύριο προπονητές και εθελοντές σε περισσότερες από 170 χώρες, τα Special Olympics παρουσιάζουν περισσότερα από 30 ολυμπιακού τύπου αθλήματα και σχεδόν 50.000 αγώνες και συμμετοχές κάθε χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στο SpecialOlympics.org και στους λογαριασμούς του οργανισμού σε XFacebookYouTubeInstagramTikTok, και LinkedIn.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Θεοφανώ 

Σκοπός του Ιδρύματος Θεοφανώ, το οποίο συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2020, είναι να προωθήσει τις ανθρώπινες αξίες που καθιστούν την Ευρώπη μοναδική και να τιμήσει πρόσωπα και θεσμούς που με τη δράση τους αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα των εν λόγω αξιών. Με τον τρόπο αυτόν, σκοπό του Ιδρύματος αποτελεί, επίσης, η υπογράμμιση της σημασίας και η αξιοποίηση της ισχυρής ιστορικής απήχησης των πολιτισμικών στοιχείων της Ανατολικής Ευρώπης στη διαμόρφωση και τήρηση των εν λόγω αξιών σε πληθώρα πεδίων, όπως η διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η ανεξιθρησκεία, η επιστημονική πρόοδος ή τα καλλιτεχνικά και αθλητικά εγχειρήματα.

Το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ δημιουργήθηκε για να επιβραβεύσει άτομα ή Οργανισμούς που έχουν συμβάλει ή συμβάλλουν σημαντικά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ ανθρώπων, εθνών, ιδεολογιών, καθώς και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των διαφορετικών ριζών μας.

Από την καθιέρωση του Βραβείου το 2019, η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει με τον πιο ευγενή τρόπο την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη για σύγχρονη συνεργασία: το 2020 το Βραβείο επικεντρώθηκε στην Εκπαίδευση, απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έγινε δεκτό προσωπικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 2021 η Επιστήμη βρισκόταν στο επίκεντρο: ο Δρ. Ουγούρ Σαχίν και η Δρ. Οζλέμ Τουρετζί, το επιστημονικό ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ήταν οι παραλήπτες του βραβείου για την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό. Πέρυσι, το 2022, το Βραβείο ανέδειξε τον βασικό ρόλο της Τέχνης ως κοινού εδάφους για την αμοιβαία κατανόηση και απονεμήθηκε στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, και την πρωτοβουλία του για την West-Eastern Divan Orchestra, ένα εξαιρετικά συμβολικό έργο για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των λαών. To 2023, το βραβείο απονεμήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στον Γενικό Γραμματέα, António Gutteres, και επικεντρώθηκε στον ανθρωπιστικό ρόλο της πολυμερούς ηγεσίας

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην ιστορική Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο ορόσημο και πολιτιστικής κληρονομιάς, που σηματοδοτεί τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επιρροή, αντανακλώντας ιστορικά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της Ευρώπης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος 

Herman Van Rompuy 

Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

π. Πρωθυπουργός του Βελγίου

Μέλη 

Mary McAleese

π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης (Ιρλανδία)

Chantal Colleu-Dumond

Διευθύντρια, Domaine de Chaumont-sur-Loire (Γαλλία)

Tarja Halonen

π. Πρόεδρος της Φινλανδίας (Φιλανδία)

Sonja Licht

Κοινωνιολόγος, π. πρόεδρος του Open Society Foundation (Σερβία)

Αlessandra Mignolli Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Sapienza, Ρώμη (Ιταλία)

Sigrid Müller Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Βιέννης (Αυστρία)

Camilla Nothhaft Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Lund (Σουηδία)

Maria Luisa Poncela π. Υπουργός Εσωτερικών Ισπανίας (Ισπανία)

Michel Praet

Αντιπρόεδρος, Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Βέλγιο)

Eveline Riemen-van der Ham

Αντιπρόεδρος, Nexus Institute (Ολλανδία)

Sir Ivan Rogers

π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μεγάλη Βρετανία)

Rita Süssmuth π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής (Γερμανία)

Νικηφόρος Διαμαντούρος 

π. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (Ελλάδα)

Γιώργος Πρεβελάκης

Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία)

Βασίλειος Σκουρής 

π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ελλάδα)

Πάνος Τζώνος

Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος 

Σταύρος Ανδρεάδης

Πρόεδρος του Ομίλου SANI/IKOS

Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (Ελλάδα)

Μέλη 

Ευάγγελος Γεροβασιλείου

Πρόεδρος του Κτήματος Γεροβασιλείου (Ελλάδα)

Κωνσταντίνος Γλεούδης

Πρόεδρος της ΚΑΒΕΞ

Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Ελλάδα)

Νικόλαος Ευθυμιάδης 

Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

(Επι Τιμή) ε.Τ Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Ελλάδα)

Γεώργιος Μυλωνάς

Πρόεδρος του Ομίλου ALUMIL (Ελλάδα)

Θεόδωρος Οικονόμου

Πρόεδρος της Ένωσης Δασικής Ιδιοκτησίας Ελλάδος

Επικεφαλής εταιρείας δασικής διαχείρισης και παραγωγής ξυλείας (Ελλάδα)

Nada Korac Kakabadse

Καθηγήτρια Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ηθικής, Henley Business School, Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία)

Sonja Puntscher Riekmann

Ομότιμη Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία)

Stefan Schepers

Γενικός Γραμματέας, High Level Groups on Policy Innovation (Βέλγιο)

μέλος Ιδρύματος: Βάσσος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος INART

ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που δίνει έμπνευση σε αυτό το εγχείρημα, είναι μια ιστορική προσωπικότητα της Ευρώπης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Υπήρξε ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή και νυμφεύθηκε τον Όθωνα Β’ και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατό του διατήρησε η ίδια τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Η ιστορική της παρουσία στη Δυτική Ευρώπη, η οποία στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, τόσο μεταλαμπαδεύοντας στη Δύση τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη Βυζαντινή κοινωνία, όσο και μεταφέροντας επιρροές της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ό,τι αφορά στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, την υγεία, και αναβαθμίζοντας το κύρος της πολιτικής διακυβέρνησης έναντι της στρατιωτικής.

Βρίσκεται θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό του St. Pantaleon στην Κολωνία (Γερμανία).

ΜΝΗΜΕΙΟ ΡΟΤΟΝΤΑΣ

To εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Το κυκλικό και στεγασμένο με θόλο επιβλητικό κτήριο έχει ύψος 29,80μ, διάμετρο 24,50μ, πλάτος τοίχων 6,30μ. και μπορεί αρχιτεκτονικά να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Λίγο μετά την ανέγερσή της και μέσα στα πρώτα χρόνια της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), η Ροτόντα μετατράπηκε σε ναό της χριστιανικής λατρείας με την προσθήκη Ιερού Βήματος στα ανατολικά. Το εσωτερικό κοσμείται με μοναδικής τέχνης και ομορφιάς εντοίχια ψηφιδωτά (4ος-6ος αι.). Υπήρξε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1524 έως το 1591, έτος μετατροπής της από τους Οθωμανούς κατακτητές σε τζαμί, χρήση που διατήρησε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Η αφιέρωση του μνημείου έκτοτε στον Άγιο Γεώργιο οφείλεται στη γειτονική, μικρή, ομώνυμη εκκλησία. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Ροτόντας συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της τέχνης της Ύστερης Αρχαιότητας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα