Σταύρος Γιουβάνης: Γκρεμίζοντας τα γκέτο και κατακτώντας τα όνειρά του
Ανάμεσα στους δέκα νικητές του προγράμματος World of Difference.
Τον Σταύρο Γιουβάννη τον γνωρίσαμε μέσα από την συμμετοχή του στις δράσεις του “Φάρου του κόσμου” (farostoukosmou.com) και από κάποια άρθρα που είχε στείλει για να δημοσιευτούν στην Παράλλαξη με θέμα τους Ρομά.
Τσιγγάνος ο ίδιος με καταγωγή από τον Δενδροπόταμο προσπάθησε από νωρίς να ξεφύγει από το αόρατο γκέτο, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υφίστανται οι Ρομά. Συμμετείχε στην πρώτη ομάδα ρομποτικής του “Φάρου του κόσμου” τους Far.go.bots η οποία έφτασε ως πρωταθλήτρια ομάδα να συμμετέχει στους τελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ρομποτικής της FLL (First Lego League) στην Αμερική.
Αργότερα έλαβε μέρος στις προσομοιώσεις του Ο.Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αγώνες ρητορικής συνέδρια και ημερίδες. Συμμετείχε στο πρώτο TedxAUTH και αργότερα εκπαιδεύτηκε σε προγράμματα Αντιτσιγγανισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετείχε στο Roma political school. Σήμερα μετά από κόπους και προσωπική προσπάθεια ως πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνεχίζει να συμμετέχει στις δράσεις του “Φάρου του κόσμου”, στις δράσεις της Unicef στην Ελλάδα, καθώς και των ΜΚΟ Αντιγόνη και Solidarity Now.
Μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων και την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο γεννήθηκε η επιθυμία του να τρέξει ένα πρόγραμμα που θα αφορά λιγότερο προνομιούχα παιδιά που μπορούν ωστόσο να εμπνεύσουν με τις ιστορίες και τους αγώνες τους. Το Ίδρυμα Vodafone μέσα από το πρόγραμμα World of Ddifference καθώς και tη συνεργασία του με την ΜΚΟ Αντιγόνη κάνουν το όνειρο του πραγματικότητα.
Για τους επόμενους έξι μήνες ο Σταύρος θα παρουσιάζει την δική του ιστορία ζωής σε διαπολισμικά σχολεία, σε ευάλωτες ομάδες, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει ως μέντορας του νέους της ηλικίας τους. Παράλληλα θα ενδυναμωθεί και θα εμπνευστεί και ο ίδιος μέσα από τις ιστορίες των παιδιών που θα συμμετέχουν στα εργαστήρια του. Με όχημα την τεχνολογία θα παρουσιαστούν με την μορφή video animation κάποιες από τις ιστορίες των παιδιών και θα αναδειχθούν οι καλύτερες από αυτές σε ένα διαγωνισμό που θα τρέξει στα social media. Οι ιστορίες και τα video αυτά θα είναι το υλικό για τα επόμενα εργαστήρια που θα στηθούν και θα έχουν ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιτσιγγανισμό, το στίγμα και τις προκαταλήψεις. Στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι και να ταυτιστούν μέσα από πραγματικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.
“Μέσα από τις δράσεις του “Φάρου του κόσμου” μου δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδες, προσομοιώσεις, συνέδρια και ημερίδες με αποτέλεσμα να γνωρίσω και να καταλάβω καλύτερα τα δικαιώματα μου. Αυτό με ενέπνευσε να ψάξω λίγο περισσότερο και να ανακαλύψω ότι μου αρέσει να ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευάλωτες ομάδες” μας λέει ο ίδιος.
Η εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το mentoring αποτέλεσαν το πρώτο κίνητρο. Το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone ήταν γνωστό στο Σταύρο που το είδε να υλοποιείται από τον Παρασκευά Σελιμ και το “Φάρο του κόσμου”. Στόχος του όταν ενηλικιωθεί να μπορέσει και ο ίδιος να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Φέτος το όνειρό του να προσφέρει ότι του έχει προσφερθεί ως παιδί γίνεται πραγματικότητα.
“Χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι θα είμαι στους δέκα γιατί το πρόγραμμα αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από την καρδιά μου. Μου αρέσει να εμπνέω και να βοηθάω ανθρώπους. Δεν είναι απλά μια δουλειά είναι στόχος και όνειρο για εμένα. Στο τέλος θα ήθελα να δω ανθρώπους να αλλάζουν σκεπτικό, να συνεχίζουν να παλεύουν για οτιδήποτε έρχεται στην ζωή τους. Το πόσο σημαντικό είναι να εμπνέεις και να αλλάζεις τους ανθρώπους γύρω σου το είδα να συμβαίνει για πρώτη φορά στο Tedx Auth. Πόσο μπορεί να άλλαξε κάποιος ανθρώπους αλλά και εμένα τον ίδιο” συνεχίζει ο Σταύρος.
Ένα Ρομά παιδί σύμφωνα με το Σταύρο είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσει τον εαυτό του και μετά τους γύρω του ότι μπορεί να τα καταφέρει και να βρεθεί στην ανώτερη εκπαίδευση αλλά οχιόχι ακατόρθωτο. Άλλωστε το αποδεικνύουν δεκάδες πετυχημένα παραδείγματα καθημερινά. Η αγάπη για το διάβασμα , την γνώση, το πείσμα για ζωή υπερίσχυσαν όλων αυτών που λένε ότι οι Ρομά δεν αγαπούν το σχολείο. Ο “Φάρος του κόσμου” μέσα από τον αδιάλειπτο αγώνα του στον Δενδροπόταμο έχει αποδείξει πως αν δώσει κανείς τις ίδιες ευκαιρίες, την ίδια φροντίδα και προσοχή σε ένα παιδί αυτό μπορεί να διαπρέψει και να σταθεί ισότιμα στην κοινωνία δίπλα σε κάθε άλλο παιδί. Με όλα αυτά τα εφόδια ο Σταύρος σήμερα απολαμβάνει τους καρπούς του κόπου του ως φοιτητής Οικονομικών επιστημών και ως νέος που γκρεμίζει τα γκέτο και κατακτά τα όνειρα και τους στόχους του.