Στέλιος Αγγελούδης: Υποκριτική η κριτική για την καθαριότητα – Καθαρίζουμε τη πόλη, δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση

Στις 5000 ευρώ η εισήγηση του για το πρόστιμο στις παραβάσεις των ογκωδών απορριμμάτων – Τι είπε για τις συγχωνεύσεις και μεταφορά των σχολείων και τη ΔΕΘ.   

Φίλιππος Δεργιαδές
στέλιος-αγγελούδης-υποκριτική-η-κριτ-1204891
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε δύο αξιοσημείωτες παρεμβάσεις προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του για την επόμενη περίοδο: αυξάνει κατακόρυφα το πρόστιμα για τις παραβάσεις των πολιτών που αφορούν τα ογκώδη απορρίμματα, με το πρόστιμο ακόμα και να δεκαπλασιάζεται, και θεσμοθετεί την υπηρεσία του «καθημερινού αντιδημάρχου», που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν άμεση και προσωπική επαφή με τη διοίκηση του δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους εκπροσώπους του Τύπου, συνάντηση που πλέον θα γίνεται κάθε μήνα, ώστε, όπως είπε, να υπάρχει η δυνατότητα της λογοδοσίας και της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών, τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα της, με βασική στόχευση και στρατηγική, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σε κάθε περίπτωση την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών της πόλης.

Σχετικά με το πρόστιμο για όσους πολίτες παραβιάσουν τους κανόνες για τα ογκώδη απορρίμματα και συνεχίζουν να τα εναποθέτουν άναρχα, χωρίς να ειδοποιούν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, η εισήγηση του για την αύξηση του προστίμου των 500 ευρώ είναι να δεκαπλασιαστεί και να διαμορφωθεί στις 5000 ευρω αλλά ακόμα αυτό δεν έχει ληφθεί ως απόφαση από τα συλλογικά όργανα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα επιμείνει στην πρόταση του ώστε να λυθεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει και δραστική μείωση του τέλους για τους μεγάλους κάδους για τα μπάζα, ώστε να διευκολυνθούν όσοι πραγματοποιούν ανακαινίσεις.

Σχετικά με την καθαριότητα τόνισε ότι υπάρχει θετικό και εποικοδομητικό κλίμα μα τους εργαζόμενους στην υπηρεσία μέσα από συνεχή διάλογο με τα σωματεία, επαναλαμβάνοντας ότι «η πόλη καθάρισε από την συνεχή  προσφορά και προσπάθεια των εργαζομένων στην καθαριότητα» ενώ κατηγόρησε για υποκρισία τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική για τις συμβάσεις παραχώρησης του έργου του σαρώματος και του πλυσίματος των δρόμων σε ιδιώτες. «Η αποκομιδή των μπλε και των πράσινων κάδων θα γίνεται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους του δήμου. Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Τα κομμάτια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επι της ουσίας είναι νοίκιασμα μηχανημάτων καθώς ο δήμος δεν τα διαθέτει» τόνισε και ανέφερες πως ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 3 μηχανήματα σαρώματος εκ των οποίων τα δύο είναι εκτός λειτουργίας λόγω φθοράς και πως η προμήθεια καινούργιων μηχανημάτων μέσω διαγωνισμών απαιτεί τουλάχιστον μία τριετία. «Η πόλη πρέπει να καθαρίσει και θα καθαρίσει στο πλαίσιο των θέσεων και απόψεων που είχαμε παρουσιάσει και προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το θεσμό του «καθημερινού αντιδημάρχου», που έρχεται να «συμπληρώσει» το θεσμό του επόπτη γειτονιάς, είπε πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία και σκέψη της παράταξης, «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», στην προσπάθεια να ενισχυθεί η αμφίδρομη επικοινωνία της διοίκησης με τους πολίτες. «Καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες, στις απογευματινές ώρες θα υπάρχει ένας αντιδήμαρχος στο δημαρχείο που θα δέχεται τους πολίτες και θα συζητά όλα τα προβλήματα. Μπορεί να υπάρχουν και ραντεβού, θα το δούμε, αλλά ο στόχος μας είναι να υπάρχει μία ανοιχτή ζωντανή και άμεση διαδικασία επαφής με τον πολίτη ώστε να ακούμε σε πρώτο πρόσωπο όλα τα προβλήματα», τόνισε ο Στέλιος Αγγελούδης, και ανέφερε ότι ο θεσμός του καθημερινού αντιδημάρχου θα δρομολογηθεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Νέες κανονιστικές

Σε ότι αφορά τα άλλα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο χώρο, τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την κανονιστική για τις φορτοεκφορτώσεις που έχει γίνει δεκτή από το σύνολο σχεδόν των φορέων, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις με νέες κανονιστικές αποφάσεις.

Αυτές αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα και τη λειτουργία του παραλιακού μετώπου της πόλης, όπως τη κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών, οι οποίες θα προωθηθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα. Επίσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να φύγουν οι μουτζούρες και όχι τα καλλιτεχνικά γκράφιτι από την πόλη, ενώ θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για τις 65 παιδικές χαρές του δήμου, όπου καθημερινά θα γίνεται έλεγχος με στόχο την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Επίσης ανέφερε ότι θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι οι ασφαλτοστρώσεις, όπως στην Ι. Δραγούμη και στη Βενιζέλου, θα ανοίξουν οι δημόσιες τουαλέτες και στο πάρκο του Α. Θεράποντα ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια παροχής φρέσκου νερού στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης, με άλλες 12 βρύσες στους οδικούς άξονες και την επαναφορά σε λειτουργία 10 «οθωμανικών βρυσών» στην Άνω Πόλη, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ότι αφορά τη σχολική στέγη, τόνισε ότι οι ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες και πως γίνονται καθημερινά προσπάθειες ώστε να υπάρξουν λύσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, δεν είναι αρμόδιος για το που θα φοιτήσουν τα παιδιά. «Εμείς είμαστε αρμόδιοι μόνο για τη δημιουργία και τη συντήρηση των σχολείων, όχι για το που θα πάνε σχολείο τα παιδιά. Αυτό αφορά το υπουργείο Παιδείας», τόνισε και ανέφερε ότι ωστόσο ο δήμος θέλοντας να βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς, όπου μπορεί παρεμβαίνει και βρίσκει λύσεις στα όρια των αρμοδιοτήτων του, όπως στην μεταφορά του Ειδικού Σχολείου στην οδό Κατσιμίδη και όχι στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Τόνισε δε πως στο 8μηνο της διοίκησης του, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με τα σχολεία, όπως το έλλειμμα των 3 εκατομμυρίων από τις σχολικές επιτροπές για τη θέρμανση των σχολείων αλλά και την αντικατάσταση των 5 λυόμενων σχολείων που είχαν κτιστεί το 1978 μετά το σεισμό. «Για τα 3 έχουμε χρόνο να το δούμε, αλλά για τα 2 υπάρχει πρόβλημα επικινδυνότητας και αυτό το καταγράφουν δύο σχετικές εκθέσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε την ασφάλεια των παιδιών» τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΘ, άφησε αιχμές ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου που έχει ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Μας είπαν ότι τα αιτήματα μας έχουν ενσωματωθεί στην σύμβαση για την ανάπλαση που προωθείται αλλά ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό εγγράφως» τόνισε και επανέλαβε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ανοιχτού πάρκου στο χώρο της ΔΕΘ 100 στρεμμάτων που μελλοντικά μαζί με την έκταση της Αγίας Φωτεινής και το οικόπεδο του Γ Σώματος Στρατού να αποτελέσουν τον πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, σε ένα ενιαίο χώρο από την παραλία μέχρι τα πανεπιστήμια, αναφέροντας παράλληλα το αίτημα για τη δημιουργία στη ΔΕΘ πάρκινγκ 2000 θέσεων.

Παράλληλα τόνισε ότι διεκδικούμε εντός τις ΔΕΘ 4000 δενδροφυτεύσεις ώστε να ενισχυθεί το πράσινο της περιοχής, τονίζοντας ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι αλέες και τα παρτέρια ενώ ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο ξεκινά μέσα στην πόλη μεγάλο πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα