Στη Σβώλου θα γευτείς την πιο νόστιμη κρέπα με ιστορία στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί η ιστορία ενός bistro/bar να ξεκινάει με την ιστορία μιας… κρεπερί; Φυσικά και μπορεί!
Υπάρχουν μερικές γεύσεις και μυρωδιές που μπορείς να τις ξεχωρίσεις από χιλιόμετρα. Η κρέπα είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση. Η μοσχομυριστή και αφράτη ζύμη της καθώς και τα υλικά που μπορείς να προσθέσεις, έχουν κάνει πολύ κόσμο να παραμιλάει.
Αυτό συνέβαινε για χρόνια κατεβαίνοντας την πλατεία Ναυαρίνου και φτάνοντας στη Βύρωνος. Εκεί υπήρχε μία σοφίτα, όπου η κρέπα είχε βρει κυριολεκτικά το «σπίτι» της. Η Chrysta’s Creperie ήταν ένα εστιατόριο που ήξερε από πρώτο χέρι να σερβίρει την πιο ωραία κρέπα στην πόλη.
Όπως εξηγεί ο Νίκος Κοασίδης που πρωτοστάτησε τότε ως εργαζόμενος:
«Τότε υπήρχαν μόνο δύο εστιατόρια με κρέπες στη Θεσσαλονίκη. Εγώ μόλις είχα τελειώσει το φανταρικό μου, δεν ήθελα να ασχοληθώ μ’ αυτό που σπούδασα. Εκεί δούλευαν κάτι φίλες και άρχισα να εργάζομαι κι εγώ. Υπήρχε ένας σεφ που είχε γυρίσει την μισή Ευρώπη και είχε κάνει αυτά τα μαγαζιά και είμαστε μαθητές του καθώς μας έμαθε την τέχνη της κρέπας»
Τα χρόνια πέρασαν, το «Christas» έκλεισε, όμως η αγάπη του κ. Κοασίδη για την ποιοτική κρέπα έμεινε για πάντα. Έτσι μετέφερε την φιλοσοφία της στο Hemingway στην Αλεξάνδρου Σβώλου.
Μπορεί η ιστορία ενός bistro/bar να ξεκινάει με την ιστορία μιας… κρεπερί; Φυσικά και μπορεί! Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκινάει με άρωμα ζύμης και ψημένης κρέπας, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα όρια της πόλης στη Βύρωνος, από το 1995 έχτιζε δυνατά το όνομά της, μέχρι οι συνθήκες να οδηγήσουν τον Νίκο Κοασίδη -που ήρθε στην πόλη ως Σερραίος φοιτητής και τελικά πολιτογραφήθηκε Θεσσαλονικιός- στη δημιουργία του Hemingway, πριν περίπου 13 χρόνια.
Όμως, τι κάνει ξεχωριστή μία κρέπα;
Όπως εξηγεί ο Νίκος Κοασίδης για να γίνει μία κρέπα καλή πρέπει να δοθεί η απαραίτητη σημασία στον τρόπο ψησίματος καθώς και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
«Οι περισσότεροι κάνουν φυγόκεντρο, εμάς γυρνάει όλο το μείγμα μαζί και είναι ίση η κρέπα σε όλα της τα σημεία. Βεβαίως είναι και τα υλικά. Κάποιοι χρησιμοποιούν έτοιμο μείγμα σκόνης, εμείς έχουμε γάλα, αυγά κλπ»
Μπορούμε να βάλουμε τα πάντα μέσα στην κρέπα;
«Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Έχω φτιάξει κρέπα με μπέικον και σοκολάτα. Στην αρχή νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα, όμως ο άλλος το έφαγε όλο. Πριν 30 χρόνια αν σου έλεγα να βάλουμε τυρί με σοκολάτα, θα με έλεγες τρελό, όμως τώρα αυτό είναι τάση. Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι το γεγονός πως δεν παίρνει ο κόσμος μία κρέπα και πάει σπίτι να φάει, είναι κρέπα-φαγητού που τρώγεται με πιρούνι και μαχαίρι, είναι ένα πλήρες γεύμα. Σκεφτείτε πως το παλιό μαγαζί είχαμε κρέπες με γαρίδες και καβούρι, πλέον τα έχουμε κόψει αυτά και έχουμε κρέπες με κιμά, κοτόπουλο. Φυσικά έχουμε και γλυκές αλλά στις αλμυρές υπάρχει τεράστια ποικιλία, με vegaterian επιλογές, πολλά τυριά, σαλάμια, σάλτσες που μπαίνουν από πάνω»
TIP: Μία συνταγή
Κλείνοντας ο κ. Κοασίδης δίνει μία εύκολη συνταγή για κρέπες που μπορούν όλοι να κάνουν.
«Αυγά, γάλα, αλεύρι όσο πάρει, λίγο βούτυρο ή ηλιέλαιο για να μην κολλάει, λίγο αλάτι και ζάχαρη. Από εκεί και πέρα μπορείτε να παίξετε με πολλές δοκιμές . Υπάρχουν πολλές συνταγές στην κρέπα»