Στη Βουλή το ζήτημα της δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

«Η υπομονή των κατοίκων της περιοχής δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία τους» αναφέρουν βουλευτές του ΚΚΕ

Parallaxi
στη-βουλή-το-ζήτημα-της-δυσοσμίας-στο-δ-932615
Parallaxi

Στη Βουλή πηγαίνει το ζήτημα της δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ενός προβλήματος που όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά και οξύνεται διαρκώς.

Βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν ότι οι όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει έως σήμερα, παραμένουν στα χαρτιά, την ώρα που «η υπομονή των κατοίκων της περιοχής δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία τους».

Αναλυτικά η ερώτηση που καταθέτουν οι βουλευτές Δελής Γιάννης, Μανωλάκου Διαμαντώ και Στολτίδης Λεωνίδας.

Το γεγονός της, σε καθημερινή βάση εδώ και 40 χρόνια, δυσοσμίας προερχόμενης από τις ΒΕΘ της ΕΛ.ΠΕ. Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε. έχει διερευνηθεί και έχει, κάτω από τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες-κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, τεκμηριωθεί επαρκώς από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και από επιστημονικούς φορείς, με κύριο το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 29.5.2017.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/7503/472 – 03/02/2023 του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας προς το Συνήγορο του Πολίτη, η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε, έχουν ολοκληρώσει τα έργα i) Αναβάθμιση Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΥΑ), ii) Έργο ανάκτησης αερίων πυρσού, iii) Μετεγκατάσταση Μονάδας επεξεργασίας Ελαιώδους Λάσπης (ΜΕΕΛ) με ταυτόχρονη αναβάθμιση (νέα δεξαμενή θέρμανσης και νέα διάταξη εκφόρτωσης βυτίων), iv) Επεξεργασία παλιών σκαμμάτων ελαιωδών αποβλήτων. Έργα, που είχαν ανακοινωθεί στις 06/03/2019 σε συνάντηση του τότε αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και με τα οποία, θεωρητικά, θα αντιμετωπίζονταν το φαινόμενο της δυσοσμίας. 

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν ενέργειες αναβάθμισης του σταθμού, ενταγμένου στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, στο Κορδελιό, ώστε να μετρούνται εκεί και ενώσεις, όπως οι μερκαπτάνες, που προκαλούν τη δυσοσμία στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναφερόμαστε στην από11.7.2018Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίαςκαι στηντοποθέτηση στη Βουλή του τότε Αναπληρωτή ΥΠΕΝστις3.4.2019. 

Οι σχετικές, όμως, εξαγγελίες έμειναν και πάλι στα λόγια.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΚΜ απευθυνόμενο προς το Συνήγορο του Πολίτη με το υπ’ αρ. 582433/17.9.21 έγγραφό του μεταξύ άλλων διαπιστώνει:

«- Ο αυτόματος αναλυτής μεθανίου-(μη μεθανιούχων ή ολικών) υδρογονανθράκων βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η βαθμονόμησή του μετά από τη συντήρηση του.

– Όσον αφορά τον αυτόματο αναλυτή θειούχων ενώσεων στην ατμόσφαιρα, δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της ορθής ρύθμισης και παραμετροποίησης της λειτουργίας του».

Ύστερα από ενάμισι χρόνο ο φορέας επανέρχεται με το υπ’αρ 63182/14.2.2023 έγγραφο αναφέροντας, μεταξύ άλλων: 

«- Ο αυτόματος αναλυτής μεθανίου – (μη μεθανιούχων ή ολικών) υδρογονανθράκων στις 21 Μαΐου 2022 τέθηκε εκτός λειτουργίας, διότι δεν υπήρχε σε ισχύ σύμβαση συντήρησης…..

– Ο αυτόματος αναλυτής θειούχων ενώσεων, παρελήφθη οριστικά τον Απρίλιο 2019, τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 24 Ιανουαρίου 2022».

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως, παρά το κονδύλι 131.480 €, που διατέθηκε για την αναβάθμιση του σταθμού του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο συγκεκριμένο Δήμο, αυτό δεν φαίνεται να έχει συνεισφέρει στην καταγραφή του αναμφισβήτητου κατά τα άλλα περιβαλλοντικού κινδύνου σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Και τούτο, δεδομένου ότι έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της δυσοσμίας, που εξακολουθεί να είναι έντονο και σχεδόν καθημερινό. Η διάρκεια δε και η συνεχής επανάληψη του φαινομένου δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά ούτε κυρίως σε τυχόν βλάβες ή διακοπές λειτουργίας επιμέρους μονάδων των ΕΛΠΕ. 

Επίσης, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους (πιθανότητα έκθεσης σε τοξικούς – καρκινογόνους ρύπους, επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον κ.λπ.). Η υπομονή των κατοίκων της περιοχής δοκιμάζεται καθημερινά, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία τους από την μακροχρόνια έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς επιδεινώνεται και η ποιότητα της ζωής τους υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

– Για να υλοποιηθούν, επιτέλους, τα όσα μέτρα υποδείχθηκαν από την έρευνα και δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να σταματήσει η δυσοσμία στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

– Για την άμεση έναρξη των μετρήσεων και την ενημέρωση των δημοτών σε καθημερινή βάση, από το σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων στο Κορδελιό, των υδρογονανθράκων και μερκαπτανών αλλά και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

– Για την άμεση προστασία του πληθυσμού της περιοχής σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας που θα εντοπισθούν.

– Ώστε οι έλεγχοι και ο καταλογισμός ευθυνών να προσανατολίζονται πρωτίστως στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση της εργοδοτικής ευθύνης.

– Ώστε, στο πλαίσιο αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, να εξασφαλίζεται η ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

  1. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, έχει εγκριθεί η προαναφερόμενη μελέτη από τη ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ; Αν δεν εγκρίθηκε, γιατί τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής; Και αν έχει εγκριθεί, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση κάποιων από τα έργα που αναφέρουν τα ΕΛΠΕ στο έγγραφό τους.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα