Θεσσαλονίκη

Στην ουρά για λίγα τρόφιμα…

Περνώντας ένα πρωινό στο πλευρό των ανθρώπων που περιμένουν για να πάρουν όσα πολλοί μπορεί να θεωρούν δεδομένα.

Νίκος Γκάγιας
στην-ουρά-για-λίγα-τρόφιμα-1022238
Νίκος Γκάγιας

Τετάρτη πρωί. Η κυρία Μαρία πήρε το καρότσι της για να πάει στη ΔΕΘ. Ήρθε η μέρα για την σειρά της. Την ειδοποίησαν στο κινητό με SMS. Εκείνη δεν ξέρει να τα χειρίζεται, τα παιδιά της το είδαν. Ο άντρας της έχει πεθάνει εδώ και λίγα χρόνια και τώρα μόνη της τα βγάζει πέρα με την σύνταξη του. Δεν είναι πως δεν έχει χρήματα και ζει σε άθλιες συνθήκες, αλλά όπως λέει μία ενίσχυση θα την βοηθούσε, μπας και μπορέσει να δώσει λίγα παραπάνω χρήματα στα εγγόνια της.

Είναι ταλαιπωρημένη μες τη ζέστη, την βοηθάω με το καρότσι να βρει το περίπτερο 16 της ΔΕΘ. Εκεί γίνεται η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Φτάνουμε και βλέπω ανθρώπους να τακτοποιούν με ευλάβεια τα προϊόντα που τους δόθηκαν. Άλλοι έχουν απλές σακούλες, άλλοι έχουν φέρει τα καρότσια της λαϊκής για να τα σέρνουν. Μεγάλοι άνθρωποι αλλά και νεότεροι περιμένουν στην ουρά, δίνουν τα στοιχεία τους και έπειτα παίρνουν αυτό που τους αναλογεί.

Μπορεί για κάποιους μερικά προϊόντα να είναι δεδομένα, όμως υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας που στην εποχή των αυξήσεων και του πληθωρισμού δυσκολεύονται μέχρι και να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά για το σπίτι τους.

Ελαιόλαδο, ζυμαρικά, φακές, κονσέρβα τόνος, κρέας βόειο, κρέας χοιρινό, φέτα, γραβιέρα) και βρεφικά είδη (σε οικογένειες με βρέφη 0-2 ετών) είναι τα προϊόντα που από νωρίς το πρωί οι εθελοντές στοίβαξαν και οργάνωσαν έτσι ώστε να “χαρίσουν” σε όσους τα χρειάζονται.

Δικαιούχοι της διανομής είναι οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν κάνει τροποποίηση της αίτησης τους έως 30-04-2023 ώστε να είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Μία γυναίκα, η οποία βγαίνει έξω από το περίπτερο κρατώντας στο ένα χέρι το παιδί της και στο άλλο τις σακούλες εξηγεί το πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα με τις διαρκείς αυξήσεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς.

«Έχω ένα ακόμα παιδί, το οποίο είναι σπίτι με τον άντρα μου αυτή τη στιγμή. Περιμέναμε αυτή την διανομή είναι αλήθεια για να πάρουμε  μία ανάσα, όμως πέρασε πολύς καιρός αναμονής. Δυστυχώς τα τρόφιμα είναι μετρημένα και κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Αυτό θα είναι σε μια βδομάδα, δέκα μέρες, δεν μπορώ να το ξέρω γιατί εξαρτάται από την διαχείριση που θα κάνουμε. Εγώ προσπαθώ να μην κάνω σπατάλες γιατί για παράδειγμα αν τελειώσει το τυρί γρήγορα, ξέρω τις τιμές στα σουπερμάρκετ και μάλλον θα μείνουμε χωρίς τυρί στο σπίτι. Παλαιότερα η διανομή γινόταν, αν δεν κάνω λάθος, κάθε μήνα σχεδόν. Είναι άλλο να ξέρουμε πως κάθε μήνα θα έχεις μία σίγουρη βοήθεια, έστω και αυτά τα λίγα τρόφιμα, αλλά τουλάχιστον να γνωρίζαμε πως θα ήταν σταθερά και όχι μία στο τόσο.

Τι θα κάνουμε όταν τελειώσουν όσα μας έδωσαν; Ότι κάναμε τόσο καιρό, που περιμέναμε το πρόγραμμα γιατί αυτή είναι η πρώτη διανομή μέσα στο 2023! Είναι μια βοήθεια αλλά με ημερομηνία λήξης. Αν δεν γίνεται κάθε μήνα έστω, δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αν πάλι αργήσει τόσο πολύ, με τα ελάχιστα χρήματα που βγάζει ο άντρας μου θα κάνουμε οικονομία και θα παίρνουμε τα απολύτως απαραίτητα, όπως κάναμε όλο αυτό τον καιρό. Ευτυχώς υπάρχουν συγγενείς που μας βοηθούν. Αλλά δεν μπορείς έτσι να ζήσεις. Μετά υπάρχουν κάποια συσσίτια καθώς και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που το περιμένουμε. Είναι δύσκολο να έρχεται το βράδυ, να ψάχνεις στο ψυγείο και να μην έχεις βασικά πράγματα για να ετοιμάσεις την επόμενα μέρα στο παιδί σου να φάει κάτι στο σχολείο. Πολλές φορές έχουμε στερηθεί πράγματα για να μην λείψει κάτι από τους γιους μας»

«Είναι πολύ σημαντική βοήθεια για εμένα. Όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Παλαιότερα υπήρχε το πρόγραμμα κάθε μήνα. Για το 2023 είναι η πρώτη φορά που γίνεται επομένως καταλαβαίνετε πως όλους αυτούς τους μήνες καλύπτω τις ανάγκες μου από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και από συσσίτια στις εκκλησίες. Όμως, δεν αρκούν αυτά. Είναι καλή κίνηση, όμως για να έχει και μεγαλύτερο αποτέλεσμα θα έπρεπε να γίνεται πιο τακτικά» αναφέρει μία κυρία καθώς γεμίζει τις σακούλες που έχει φέρει από το σπίτι της με τα προϊόντα που της δόθηκαν.

Ένας άλλος κύριος, έχει φέρει το καρότσι που χρησιμοποιεί στην λαϊκή για να το γεμίσει με το τυρί, το κρέας και όλα τα βασικά αγαθά που χρειάζεται. Κρατάει τα καλάθια και περνάει στην απέναντι πλευρά για να τα τακτοποιήσει, όπως επιθυμεί. 

«Φυσικά και είναι μία βοήθεια. Δεν τα βρίσκεις στον δρόμο όλο αυτά. Όμως θα συμφωνήσω πως πρέπει να γίνεται πιο τακτικά για να βοηθιούνται οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη και ενδεχομένως να πρέπει να μπορούν και ακόμα περισσότερος κόσμος να μπορεί να επωφεληθεί γιατί σίγουρα υπάρχει κόσμος που δεν έχει στο σπίτι του ούτε τα βασικά»

Μία κυριά αφού έχει τακτοποιήσει τα προϊόντα, κάθεται έξω από το περίπτερο 16 και κοιτάει τι έχουν μέσα οι σακούλες. 

«Ίσως θα ήταν χρήσιμο, πέρα από τα τρόφιμα να δίνονται και κάποια καθαριστικά για τα σπίτια μας ή απορρυπαντικά που επίσης είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτούμε. Εμείς είμαστε δύο άτομα στο σπίτι. Σίγουρα τα τρόφιμα αυτά δεν θα μας βγάλουν πολλές μέρες. Ειδικά όταν μιλάμε για τα ζυμαρικά ή για το κρέας που μας δώσανε που θα φάμε τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα. Επομένως μες την βδομάδα μπορεί και να τελειώσουν. Οι φακές ίσως να κρατήσουν λίγο παραπάνω γιατί δεν τις μαγειρεύουμε τόσο συχνά. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να ζήσει περιμένοντας από τον Δήμο πότε και εάν θα ενισχύσει όσους το χρειάζονται. Όλο αυτό είναι συμπληρωματικό και πρέπει να αναζητάς κι άλλες λύσεις για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα»

«Στην πόλη μας απλώνεται ένα δίχτυ προστασίας, ώστε κανείς να μη μένει αβοήθητος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείχνουμε όλοι την αλληλεγγύη μας απέναντι σε κάθε συνάνθρωπό μας. Κάθε μέρα στην πόλη μας πρέπει καθένας να νιώθει ότι η Πολιτεία, ο Δήμος βρίσκονται δίπλα τους», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρέθηκε την πρώτη μέρα της διανομής και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου η οποία ανέφερε στη Parallaxi ότι:

«Είμαστε εδώ για την πρώτη διανομή που θα γίνει στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ, το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διαχειρίζεται το υπ. εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων. Η χρηματοδότηση έρχεται μέσω του υπουργείο σε εμάς τους ΟΤΑ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι επικεφαλής μιας σύμπραξης, που είναι και άλλοι Δήμοι. Είναι ο διαχειριστής του προγράμματος. Την Τρίτη κάναμε την πρώτη και μεγαλύτερη διανομή που περίμεναν πολύ καιρό οι συνδημότες μας γιατί υπήρξαν κάποια προβλήματα με την εξέλιξη του διαγωνισμού, τα οποία λύθηκαν και πλέον είμαστε σε θέση να δώσουμε τα είδη. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή περιμένουμε 5.600 άτομα. Είναι μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα διανεμηθούν νωπά κρέατα, τυριά και από τρόφιμα μακράς διάρκειας, λάδι, ζυμαρικά, φακές και κονσέρβες. Επίσης 100 ωφελούμενοι δικαιούνται και βρεφική είδη που διανέμονται»

Μιλώντας για την συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η κ. Κοσμοπούλου αναφέρει ότι είναι πάνω-κάτω ίδια, ενώ τώρα αναμένουν την πρόσκληση για το επόμενο ΤΕΒΑ. 

«Φυσικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει και εκεί. Προφανώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι μόνο με σύμπραξη, θα μας δώσει το υπουργείο τις κατάλληλες οδηγίες. Την πρώτη ημέρα εξυπηρετούνται περίπου 1.200 άτομα από τη Δ’ Δημοτική Κοινότητα».

Η διανομή ξεκίνησε την Τρίτη 20 Ιουνίου και θα γίνεται από τις 8:30 έως τις 14:00 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • 20/06/2023: Διανομή στους δικαιούχους της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας και σε οικογένειες με βρέφη 0-2 ετών.
  • 21/06/2023: Διανομή στους δικαιούχους της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας.
  • 22/06/2023: Διανομή στους δικαιούχους της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.
  • 23/06/2023: Διανομή στους δικαιούχους της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας και της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας.

Οι δικαιούχοι που θα ειδοποιηθούν θα πρέπει να προσκομίσουν:

  • την εγκριτική απόφαση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)
  • τον Α.Μ.Κ.Α.
  • την αστυνομική ταυτότητα (ή εξουσιοδότηση).

Συνιστάται στους προσερχόμενους/μενες:

  • Να μη συνωστίζονται
  • Να τηρούν τις ώρες προσέλευσης που γνωστοποιούνται και με γραπτό μήνυμα
  • Να κρατούν τις αποστάσεις
  • Να εφαρμόζουν τα μέτρα που αφορούν την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας
  • Να έχουν μαζί τους καροτσάκι και σακούλες για τη μεταφορά των προϊόντων

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι επικεφαλής εταίρος – συντονιστής της Σύμπραξης ΠΕ Θεσσαλονίκης Ανατολικό Τμήμα του χρηματοδοτούμενου προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους ΤΕΒΑ/FEAD (2014-2020).

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη των δυνητικά ωφελούμενων, κατοίκων του Δήμου, στο Παντοπωλείο, για τη χρονική περίοδο από 1 Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.

Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο στεγάζεται στην οδό Μοναστηρίου 53-55/5ος όροφος, ενισχύονται σε μηνιαία βάση, με την παροχή ειδών παντοπωλείου και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, τουλάχιστον 150 οικογένειες, το έτος, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν δικαιούνται του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Επίσης η παροχή συσσιτίου αποτελεί στήριγμα για τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια, παρέχοντας φαγητό και μάλιστα αποκεντρωμένα σε κάθε μία από τις -6- Δημοτικές Κοινότητες για τους οικείους ωφελούμενους.

Από τη Παροχή Συσσιτίου της Δομής εξασφαλίζεται, για ένα έτος σε καθημερινή βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, ένα γεύμα για τους 700 περίπου ωφελούμενους, οι οποίοι απειλούνται από φτώχεια ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και ταυτόχρονα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν και συνθήκες αστεγίας.

Αναμένεται μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις;

Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, οι αυξήσεις σε όλους τους τομείς αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» για εκατοντάδες νοικοκυριά.

Το 2021 οι αιτήσεις για την ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυξήθηκε στο 30%, επιβεβαιώνοντας τις ανάγκες πολλών νοικοκυριών και τις δυσκολίες για να τα βγάλουν πέρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα