Στρέψα – Καμπουτζήδα – Πυλαία: Τρία ονόματα για μια δημοτική ενότητα

Μια δημοτική ενότητα με παρελθόν και σίγουρα πολύ μέλλον!

Parallaxi
στρέψα-καμπουτζήδα-πυλαία-τρία-ον-939910
Parallaxi

του Κωνσταντίνου Καρπούζη

Τρία ονόματα  για μια δημοτική ενότητα . Αξιόλογο  θα μπορούσε να πει κανείς. Και είναι μιας και η Πυλαία είναι μήλον της έριδος για πολλούς Ξεκινώντας λοιπόν από την αρχή  και την Στρέψα, όνομα το οποίο αναφέρει ο Θουκυδίδης το 319 π.Χ., θα επισημάνω τα αρχαιολογικά ευρήματα που ευρέθησαν. Ένας νεολιθικός οικισμός  στην Τούμπα κοντά στα νεκροταφεία. Ένας μεγάλος μονοθάλαμος Μακεδονικός Τάφος, πίσω από το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στην περιοχή της Πυλαίας ενώ έτερες ανασκαφές φανέρωσαν άλλες τέσσερις σημαντικές ταφές , που αποτελούσαν τμήμα ενός νεκροταφείου (4ος  αιώνας π.Χ), όπου το 1999 ερευνήθηκαν άλλοι 56 τάφοι και το 2005 άλλοι 21. Τα ευρήματα  εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στο οικόπεδο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής επίσης το 2009 βρέθηκε  τμήμα τείχους ρωμαϊκού οικισμού, φρέατια και αγωγοί. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής συμπληρώνει  η Καμάρα στο Ελαιόρεμα Πυλαίας, και ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Ίσιδας που επίσης εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ στην οδό Προφήτη Ηλία εντοπίστηκαν 2 παλαιοχριστιανικές Βασιλικές  και τώρα με το Μετρό στην περιοχή Αλλατίνη, περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.

¬Ά˜ε˜

Συνεχίζοντας με την  Καμπουτζήδα την τουρκικής  προέλευσης λέξη, δηλαδή το γνωστό σε εμάς Πύλη, όνομα  που μας έδωσαν οι Τούρκοι ως καστροφύλακες που ήμασταν. Η τότε  Καμπουτζήδα με την τεράστια έκταση της , λοιπόν  κατοικούνταν από γηγενείς Έλληνες, σχεδόν από την αρχή του 15ου αιώνα. Αργότερα τον 18ο αιώνα  μετοίκησαν στην σημερινή Πυλαία μετά από επιδρομή φιδιών. Ένα από τα πρώτα οικήματα  της ήταν η σημερινή εκκλησία του Προφήτη Ηλία που ήταν και είναι ο προστάτης άγιος. Το διατηρητέο καμπαναριό του Ι. Ναού του Προφήτη Ηλία που διατηρείται μέχρι σήμερα φέρει χρονολογία 1854.  Έτσι από κοινότητα Καπουτζήδων  με πληθυσμό 2.000 κατοίκων φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για την Πυλαία.

Η Πυλαία λοιπόν σήμερα σαν δημοτική ενότητα  έχει έκταση 28.000 στρέμματα  και πληθυσμό που ξεπερνάει τους  60.000 κατοίκους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ. Έχει μεγάλες δυνατότητες οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης αφού φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες που υπάρχουν στην χώρα και όχι μόνο. Ξενοδοχεία  5 αστέρων, εμπορικά κέντρα ,πολυκαταστήματα, πολυεθνικές εταιρείες, αθλητικές εγκαταστάσεις , μεγάλα ιατρικά κέντρα, Μετρό (σύντομα ελπίζω).  Μαζί  με τους σημαντικότερους  υπερτοπικούς πνεύμονες πρασίνου για ολόκληρο τον Νομό Θεσσαλονίκης, όπως το δάσος του Σειχ Σου, το Ελαιόρεμα και τα 4,5 χιλιόμετρα παραλιακής ζώνης στον Θερμαϊκό κόλπο  συνθέτει την εικόνα μια πόλης η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη με τον σεβασμό στο περιβάλλον και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Μια πόλη με παρελθόν και σίγουρα πολύ μέλλον!

*Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης είναι ελεύθερος επαγγελματίας – Προγραμματιστής ιστοσελίδων και Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας

Διαβάστε ακόμη Πυλαία – Η φρουρά της Ανατολικής Πύλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα